"אני בעל דירה בקריית שמונה מאז 2010, והיא עומדת ריקה כבר שנה ושלושה חודשים, אחרי שהדיירים הקודמים שהיו בה פונו", מספר איתן, תושב המרכז ובעל דירה בשיכון א' בעיר.
● עם תשואה של 25% בשנה: כך תוכלו להשקיע בנדל"ן בלי לקנות דירה
● מגדל היוקרה בתל אביב מאחר במסירת דירות. האם בית המשפט יתערב?
בימים אלה הוא מציע את הדירה להשכרה ולמכירה ובמקביל. "אני מקווה להמשיך להשכיר את הדירה, אבל אני כבר מיואש מהמצב, ומוכן למכור אותה בגלל הנזקים הכלכליים והנפשיים שנגרמים לי מהמצב הזה", הוא אומר.
מה קרה עם הדירה לאורך המלחמה?
"היא נשארה ריקה. באחד הימים נפל לידה טיל שגרם לשברים בחלונות. עם זה לא היו בעיות, כי שמאי מס רכוש שהיו במקום רשמו את הדברים. אבל כששאלתי אותם מה עושים עם אובדן דמי השכירות שנגרם לי במשך המלחמה, הם הציעו לי לתבוע את מס רכוש באתר שלהם. אבל באתר אין בכלל אפשרות לתבוע בגין סעיף כזה. זה פוגע ומשפיל שהמדינה לא לוקחת אחריות על הדבר הזה. מצד שני את המשכנתא על הדירה אני משלם מדי חודש. אני לא אדם אמיד, שיכול לעמוד לאורך זמן במצב כזה".
מה המצב עכשיו, בשוק השכירות אחרי המלחמה?
"לא משהו. היתה לי פנייה טלפונית אחת. אין לי זמן וכוח להמשיך עם זה והצעתי את הדירה גם למכירה, כדי לסיים עם השבר הכלכלי והנפשי שהסיפור הזה גורם לי".
"העיר נראית כאילו צריך לעבור עליה עם דחפור"
איתן הוא אחד מבעלי 149 דירות שמוצעות להשכרה בקריית שמונה בלוח yad2. מצבו של צביקה מתל אביב, שמשכיר דירה בשכונת דוד רזיאל בעיר, מעט יותר טוב, מסיבה פשוטה - הוא קיבל את הדירה בירושה ואינו חנוק ממשכנתא. גם הוא לא נהנה משכר דירה, ולדבריו - הוא לא מצפה שבקרוב המצב ישתנה.
"הכל מת בעיר. היא נראית כאילו צריך לעבור עליה עם דחפור ולבנות מחדש. אפילו בבית העלמין יש מצבות רבות מנותצות", הוא מספר. "לפני המלחמה גרו בדירה סטודנטים ממכללת תל חי, אבל מאז היא עומדת כאבן שאין לה הופכין. הייתי שם לפני ארבעה ימים, והעיר נראית כאילו השריף יצא ממנה וכלום לא נשאר. הכל מנותק".
קיבלת טלפונים משוכרים?
"לא. לדעתי, עד שלא יובהר המצב לגבי התושבים, העיר לא תחזור לפעילות, אלא אם מכללת תל חי תיפתח, לא ברור מתי".
נגרמו לדירה נזקים?
"ביקרתי בדירה אחרי למעלה משנה שלא הייתי בה. יש טחב בקירות, מכשירי חשמל מסוימים לא עובדים, אבל אני מניח שכל זה כלול בפיצויים שאקבל. אני לא מאוד לחוץ, אבל נכון לעכשיו מדאיג אותי מצב העיר, ואני לא רואה שזה עתיד להשתנות בזמן הקרוב".
בחברת דיפרנט, המעניקה הגנה לבעלים בנושא שכר דירה, מכירים יפה את הסיפורים הללו, ומספרים כי באזור הצפון לבדו היו השנה 56% מפעולות השירות שהיא נותנת ללקוחותיה.
"השירות שלנו נותן מעטפת בכניסה לחוזה השכירות, ובמהלך תקופת החוזה, אם יש בעיה - פונים אלינו על מנת לטפל בה או להתייעץ לגביה. רוב הפעלות השירות נוגעות ללב השירות, אובדן שכר דירה, אך חלק נובעות מסכסוכים או מתהיות וצורך בייעוץ משפטי", מסביר יניב ברנשטיין, סמנכ"ל דיפרנט.
קריית שמונה ויישובים אחרים שפונו, כמו גם דירות שנפגעו מטילים ואינן ראויות למגורים, כלולים במצב של "כוח עליון".
מה, אם כך, יכול בעל דירה שדייריו נטשו לעשות? כנראה שלא הרבה. ניר, בעל דירה בשכונת יובלים החדשה, הצליח להגיע להסדר פשוט עם השוכרים, שלפיו הם ישלמו לו את שכר הדירה מכספי הסיוע שקיבלו מהמדינה. "אבל אני לא מקרה מייצג", הוא מודה.
ואכן, גם בדיפרנט אומרים שמדובר במקרה לא שכיח, ובכל מקרה אחר בעלי הדירות צריכים לפנות לעורך דין כדי לאכוף את חוזי השכירות. ואולם גם כאן מצב בעלי הדירות אינו טוב, כי במקרה שמדובר בדיירים מפונים, הם מוגנים מתוקף הוראת שעה ולא ניתן להפעיל נגדם את הגבייה. כך שנראה, כי כרגע לא ניתן לעשות הרבה, אבל צריכים לעקוב אחרי המצב והתקנות.
הממשלה חוקקה תקנות מיוחדות למלחמת חרבות ברזל, האוסרות לפתוח תיקים ולנקוט הליכים בהוצאה לפועל. הסעיף הזה מתחשב בדיירים המפונים, וחוסם את בעלי הדירות מלהגיש תביעות הוצאה לפועל, ובכך בעצם גזרה את דינם של בעלי הדירות לקשיים כלכליים, ללא יכולת לתבוע את המגיע להם בשכר הדירה לאחר שהשוכרים עזבו את הדירות.
לאורך כל השנה וחצי של המלחמה, האריכו את הוראת השעה ובכך חסמו את אפשרות בעלי הדירות לתבוע את שכר הדירה המגיע להם. בחודשים האחרונים הרגולטור הקל במעט והתחיל להחריג אוכלוסיות מסוימות מההוראה הזו.
אבל המצב של בעלי הדירות בעיר קשה מאוד, והנתונים יכולים להצביע על כך: כאמור, בעת כתיבת הכתבה העלתה בדיקה שלנו, כי מוצעות להשכרה 149 דירות בלוח yad2. בדיפרנט עורכים מעקב שוטף אחר המצב, והראו כי חלה ירידה גדולה מאוד בהיצע הדירות במהלך המלחמה: ב-2023 היו בעיר 504 דירות להשכרה בממוצע חודשי, ואילו בשנה שעברה - 236 בלבד.
חלק מהדיירים השאירו חפצים בדירות
לכאורה מדובר בפרדוקס - הרי היצע הדירות הללו היה צריך לעלות במידה ניכרת. מדוע ירד? ההסבר אינו מעודד. סביר כי חלק מבעלי הדירות נואשו מלהציע אותן להשכרה, כי בדיוק כמו איתן וצביקה, הם הגיעו למסקנה שהביקושים לשכירות בעיר כיום אפסיים. חלקם כנראה פועלים למכור את הדירות, גם אם בהפסד.
בדיפרנט מעריכים כי בעלי דירות, בדיוק כמו כלל תושבי קריית שמונה, אינם ממהרים להציע את הדירות להשכרה, כל עוד המצב הביטחוני אינו ברור. עוד הם סבורים כי בחלק מהמקרים הדיירים הקודמים, מלפני המלחמה, לא התפנו לחלוטין מהנכס, וחלקם השאירו עוד את חפציהם, וטרם חזרו לפנות אותם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.