היועצת מלאומי שמעריכה שלשוק בת"א יש לאן לעלות ומתעדפת השקעה באג"ח

נירית ידידיה כהן מבנק לאומי מאמינה ששוק המניות המקומי ימשיך לתפקד היטב בשנה הקרובה, מזכירה ששוק האג"ח מספק כיום תשואות טובות וממשיכה להאמין דווקא בסקטורים שכבר זינקו • בין אלה - פיננסים ומזון בת"א, לצד טכנולוגיה ומניות שייהנו מאפקט טראמפ בחו"ל

נירית ידידיה כהן, יועצת אזורית במערך הייעוץ של בנק לאומי / צילום: תהל שנהב כהן
נירית ידידיה כהן, יועצת אזורית במערך הייעוץ של בנק לאומי / צילום: תהל שנהב כהן

נירית ידידיה כהן גדלה לתוך העולם הפיננסי מגיל צעיר. "ההורים שלי עסקו במקצועות התחום ואני אדם של מספרים כבר מהילדות, כך שזה היה לי טבעי", היא מספרת. אבא שלה היה יועץ השקעות בבנק לאומי, כך ש"תמיד היה שיח על שוק ההון בבית. הוא היה מסביר ומראה לי כיצד דברים שקורים בארץ מתחברים למגמות בשוק".

● באיחור אופנתי: זיכיון המותג האמריקאי שהקפיץ את מניית המשביר ב-20% 
המוסדיים עצרו למוטי בן משה את השכר: אסיפת בעלי המניות בוטלה 

כיום, כשהיא בת 39, נשואה ואם לשניים, משמשת ידידיה כהן כיועצת אזורית במערך הייעוץ של בנק לאומי, ובתפקידה אחראית על יועצים רבים נוספים. היא עובדת בבנק לאומי כבר 11 שנים, וזאת לאחר 8 שנים בחברת הביטוח הראל.

ידידיה כהן אופטימית באשר לשווקים גם בעתיד הקרוב ומביאה כדוגמה לכך את הפאניקה לרגע שהייתה לפני שבועיים; השווקים נכנסו ללחץ כאשר מודל הבינה המלאכותית של חברת דיפסיק הסינית שנחשף הוביל לחששות באשר להשקעות העצומות בתחום, שגררו נפילה של 17% במניית אנבידיה באותו היום. "דיפסיק דווקא מאפשר הוזלה של עלויות, ונכון שזה גרם לירידה משמעותית במניות הטכנולוגיה ובשבבים בפרט, אבל בפועל מדובר בהוזלה של תשומות, מה שיאפשר דווקא פיתוח מואץ של שימושים".

מנגד היא מציינת כי מדיניות המכסים של נשיא ארה"ב טראמפ, שהציתה אף היא לאחרונה סערה, שנרגעה עד סוף יום המסחר, "מייצרת אי ודאות וסיכונים כשהשאלה היא בעיקר מה תהיה עוצמת המהלך והאם יתרחב מלחמת הסחר, מה שישפיע לשלילה על הצמיחה והאינפלציה בארה"ב ולכן גם על השווקים".

בסך הכול היא מבהירה כי "אני לא חושבת שהולכים למשבר", אך בכל זאת ממליצה לבנות תיק שמתאים גם למשבר עתידי: "תמיד חשוב לשמור בתיקים על פיזור, הן גיאוגרפי והן סקטוריאלי, וגם על חשיפה מטבעית. תיק מפוזר יוכל להתמודד עם תקופות של משברים ותנודתיות. משקיעים שבונים תיק כזה ו'רצים' איתו לטווח ארוך, ופחות מתרגשים מתנודתיות ולא עושים פעולות מהבטן - אלה רואים את הפירות".

"יש לשוק המקומי עוד לאן לעלות"

בניגוד לוול סטריט, ידידיה כהן נשמעת נחרצת באשר לכדאיות השקעה בשוק המקומי: "אנחנו אחרי תקופה ארוכה של ביצועי חסר ביחס לעולם. בשנה האחרונה, ובפרט ברבעון הרביעי, היה היפוך מגמה לנוכח התמתנות הסיכונים הביטחוניים, הציפייה לסיום המלחמה והתאוששות הכלכלה, שהתבטאה גם בחזרתם של משקיעים זרים. כל זה הוביל לעליות יפות בשוק המקומי.

"אני עדיין חושבת שיש כברת דרך לעבור עד שנדביק את הפער מול העולם, אך כעת השוק המקומי בתמחור נוח בעוד האמריקאי בתמחור גבוה, כך שיש לשוק המקומי עוד לאן לעלות".

באשר לאפיקים הסולידיים, ידידיה כהן ממליצה להקטין את החשיפה לנזילות (פיקדונות וקרנות כספיות) ולהעדיף השקעה באיגרות חוב. "משקיעים רבים מבינים שצריך להזיז כסף מנזילות ויש מגמה של הטיה לשוק האג"ח. ההשקעה כיום באג"ח בארץ ובחו"ל מאוד אטרקטיבית, זה מאפשר קיבוע תשואה וגם פוטנציאל לרווחי הון קדימה כשהריבית תרד. יש פיתוי להישאר בנזילות, אבל לא נכון כעת לשבת עליה לטווח של יותר משנה, כי הריבית תרד ואז המשקיע יפגוש ריבית פחות אטרקטיבית".

תיק ההשקעות של ידידיה כהן למשקיע סולידי מורכב מ-14% מניות בארץ ו-16% מניות בחו"ל. לאג"ח ממשלת ישראל היא מקצה 15% מהתיק, עוד 25% לאג"ח קונצרניות בישראל בדירוג גבוה, עם מח"מ של 4-5 שנים וחלוקה מאוזנת של חצי שקלי וחצי צמוד מדד, "כי סביבת האינפלציה בירידה ונמצאת בהתכנסות מדורגת ליעד של בנק ישראל (1%-3%, נ"א)", ו-15% מקבלות אג"ח בחו"ל. את יתרת ה-15% היא משאירה בנזילות (פיקדונות וקרנות כספיות).

למשקיע אגרסיבי היא ממליצה להגדיל את הרכיב המנייתי ל-22% מניות בארץ, עוד 26% למניות בחו"ל, רכיב האג"ח הממשלתיות יורד ל-10% מהתיק, גם אג"ח קונצרניות יורד ל-20%. ההקצאה לאג"ח בחו"ל נותרת על 15% ורכיב הנזילות קטן ל-7%.

הפיננסים והביטוח ימשיכו לככב גם ב-2025

כשאנחנו מבקשים מידידיה כהן להעריך אילו הם הסקטורים שיצליחו בשנת 2025, היא מציינת לטובה בת"א את סקטור הפיננסים, כלומר הבנקים וחברות הביטוח. באשר לבנקים, "הם עוברים מהלכים משמעותיים של התייעלות שתומכים בסקטור. וגם בתחום הביטוח התמחור מאוד נוח, כשמסתכלים על השיפור ברווחיות מפעילות חיתום". ההמלצה הזו מעניינת כיוון ששני הסקטורים הללו היו מהבולטים בשנת 2024: מדד הביטוח למשל זינק ביותר מ-60%, ומדד הבנקים ביותר מ-40%.

סקטור שקצת פחות הצליח בת"א בשנה שעברה הוא הטכנולוגיה, שהמדד שלו עלה רק ב-12%. לדבריה, "המדד עשה ביצועי חסר שמעידים על מה שעוד צפוי, בוודאי כשמביאים בחשבון את המגמות העולמיות, המעבר לענן ו-AI שתומך בצמיחת החברות האלה".

בנוסף, ידידיה כהן גם מאמינה בסקטור המזון והקמעונות: "הייתה עלייה רוחבית ברווחיות הגולמית של הרשתות המקומיות, לצד התייעלות תפעולית וגידול בכמות הסניפים. החברות גם פועלות לחזק את המותג הפרטי שלהן. בנוסף, ניכרת כעת מגמה של התייצבות בהכנסות שנובעת מירידה במחירי חומרי הגלם. ייתכן כי זה יוביל לשיפור בצמיחה וברווחיות".

"טכנולוגיה עם פיזור וזהירות עם ענף החשמל"

ומה באשר לסקטורים מעבר לים? בארה"ב היא ממליצה "להתמקד בסקטורים שייהנו ממדיניות הנשיא טראמפ כמו תעשייה וצריכה. הוא מצהיר על הפחתת רגולציה ומסים לפירמות, מה שמעודד תמיכה בכלכלה ובייצור המקומי, לכן הם בעצם מקבלים תמיכה ממנו וזה יסייע להם לצמוח".

וכמובן, היא ממליצה על חשיפה גם לסקטור הטכנולוגיה, ותחום השבבים בפרט. מדובר בתחום הכי לוהט בוול סטריט, "שמאוד עלה בשנתיים האחרונות", ובשוק תוהים האם הסקטור הגיע כבר לתמחור גבוה מדי. ידידיה כהן מודעת לכך אך מציינת כי "ניתן להיחשף אליו כל עוד מייצרים פיזור מתאים. לא כדאי להשקיע רק בסקטור הזה, אלא לשלב אותו עם סקטורים אחרים".

ובכל זאת יש לה גם המלצה שלילית אחת. "אם הזכרנו את דיפסיק, הירידה בתשומות טובה כאמור לרוב החברות, אך תחום החשמל יכול להיות מושפע לשלילה, כיוון שהמשמעות היא הפחתה של התחזיות החיוביות לגבי צריכת החשמל".