מדוע התפטר אמיר ברנע והאם יחודש העימות בין מגדל לרשות שוק ההון

יו"ר מגדל ביטוח שהודיע על סיום תפקידו אחרי כשנה וחצי בלבד, אומר לגלובס כי "חשבתי שזה זמן טוב לעזוב, כי אין מצב משברי" • בשוק מעריכים שמגדל עשויה למנות לתפקיד את יו"ר החברה האם, רוני גמזו • אלא שברשות שוק ההון מתעקשים על הפרדת הניהול בין השתיים

אמיר ברנע, יו''ר הדירקטוריון הפורש / צילום: נאו מדיה
אמיר ברנע, יו''ר הדירקטוריון הפורש / צילום: נאו מדיה

אף לסת לא נשמטה כאשר מגדל ביטוח  דיווחה בתחילת השבוע (א') כי יו"ר הדירקטוריון, אמיר ברנע, הודיע לה שבכוונתו לסיים את תפקידו מוקדם מהזמן המיועד. לא פחות מ-15 יו"רים ומנכ"לים, כולל ברנע, התחלפו בחברת הביטוח מאז נרכשה השליטה בה על ידי שלמה אליהו בשנת 2012.

באיחור אופנתי: זיכיון המותג האמריקאי שהקפיץ את מניית המשביר ב-20% 
המוסדיים עצרו למוטי בן משה את השכר: אסיפת בעלי המניות בוטלה 

ברנע, פרופסור למימון שייסד את בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת רייכמן, ואף שימש כדירקטור בבנק הפועלים, מצטרף לרשימה ארוכה של בכירים אשר באו ויצאו בשערי מגדל, דוגמת האלוף (במיל.) יפתח רון-טל, פרופ' עודד שריג, השופט בדימוס חנן מלצר וענת לוין. חלקם עזבו בתום כהונה קצרה מהמצופה, כמו ברנע. או כמו במקרה של רון-טל ושריג, שם העזיבה אף לוותה בביקורת חריפה שהעלו לגבי כשלים בממשל התאגידי במגדל.

ברנע הודיע למגדל כי יישאר בתפקידו עד יוני 2025. זאת, לנוכח היערכות מגדל לאימוץ התקן החשבונאי IFRS17, לבקרה בנושא עמידתה בדרישות הסולבנסי 2 ולאישור הדוחות הכספיים ל-2024. "במהלך תקופת כהונתי, ובזכות הפעולות השונות שקידמו המנכ"ל וצוות ההנהלה", כתב ברנע, "חלו וחלים בחברה שינויים חיוביים, הן מבחינת תמהיל הפעילות ורווחיותה בהתאם לתוכנית האסטרטגית, והן מבחינת השיפור המשמעותי ביחס כושר הפירעון. במקביל, הוסדרה יציבות הדירקטוריון והממשל התאגידי בחברה לטווח ארוך".

למרות הדלת המסתובבת בהנהלה: בעלי המניות של מגדל מחייכים בשנה האחרונה

בעוד שהנהלת קבוצת הביטוח מגדל מתאפיינת בתחלופה חסרת תקדים במקומותינו – של יושבי ראש ומנכ"לים, מאז השתלט עליה שלמה אליהו בתחילת העשור הקודם, הרי שבעלי המניות של החברה יכולים לחייך בשנה האחרונה, לנוכח תשואה יוצאת דופן במניה.

מניית מגדל  נסחרת כיום בשיא כל הזמנים, המשקף לה שווי שוק של 8.2 מיליארד שקל. זאת לאחר שעלתה ב־92% בשנה החולפת, 40% בשלוש השנים האחרונות ו־206% בחמש השנים האחרונות. מדובר בתשואה דומה לזו שהציג מדד ת"א ביטוח, שקפץ בשנה החולפת ב־91% (מול תשואה של 36% שהציג מדד הדגל המקומי ת"א 35).

נכון להיום נסחרות רוב מניות הענף בשווי שיא של כל הזמנים. זאת, לנוכח שיפור ניכר ברווחיהן בשנה החולפת שנבע, בין היתר, מעליית מחירי ביטוח הרכב, הראלי בשוקי ההון בישראל ובארה"ב (שמיטיב עם הכנסותיהן), וכן התמחור הנמוך שבו נסחרו בעבר. חלק מבעלי החברות אף נפגשו לאחרונה עם מאות מיליוני שקלים, לאחר שמכרו מהחזקותיהם. מדובר על בעלי השליטה בהפניקס, הראל וגם אליהו עצמו, שמימש בשנה החולפת, בשני שלבים, כ־9% מהמניות שהחזיק בחברה תמורת כ־600 מיליון שקל.

שווי יתרת מניותיו בחברת הביטוח (55% מההון) עומד כעת על כמעט 4.5 מיליארד שקל. מאז שהשתלט אליהו על מגדל באוקטובר 2012, לאחר שרכש את המניות שהחזיקה ג'נרלי האיטלקית, זינק שווי המניה בכ־180%, לעומת עלייה של 105% במדד ת"א 35.

יש לציין שקבוצת מגדל, המנוהלת בידי רונן אגסי, הציגה את השיפור הגדול ביותר ברווח שלה מקרב ענקיות הביטוח המקומיות (הפניקס, הראל, מנורה מבטחים, מגדל וכלל) בתום תשעת החודשים הראשונים ב־2024. הרווח הכולל שלה זינק כמעט פי שישה לעומת התקופה המקבילה שנה קודם לכן, לסכום של כחצי מיליארד שקל. הפניקס וכלל ביטוח בלטו גם הן עם שיפור ניכר ברווח, של 150% לסכום של 1.3 מיליארד שקל ו־190% לסכום של 591 מיליון שקל בהתאמה.

חזי שטרנליכט

"מיצוי" או מחלוקות?

במכתבו לא סיפק ברנע (85) הסבר רשמי להתפטרות, אך בשיחה עם גלובס הוא מייחס את ההחלטה לתחושת מיצוי. לדבריו, "החברה עברה שינוי מהותי בזכות המנכ"ל וחשבתי שזה זמן טוב לעזוב, כי אין מצב משברי". מגדל ביטוח מנוהלת כיום על ידי רונן אגסי, וברנע מדגיש כי הוא ביחסי עבודה טובים עם בכירי הקבוצה.

אלא, שעזיבתו של ברנע עשויה לחדש את העימות שהתנהל בתקופה האחרונה על אש קטנה בין מגדל לבין רשות שוק ההון, בראשות עמית גל. במוקד: מהלך אפשרי של מגדל למנות כמחליפו של ברנע את פרופ' רוני גמזו, לשעבר מנכ"ל ביה"ח איכילוב ומנכ"ל משרד הבריאות, המשמש כיום כיו"ר החברה האם, מגדל אחזקות. זאת, תוך טשטוש ההפרדה שבין החברה האם לחברת הביטוח - מהלך שהרגולטור מתנגד לו.

גמזו החליף במגדל אחזקות את חנן מלצר, לשעבר שופט בית המשפט העליון, אשר נקלע לעימות עם רשות שוק ההון סביב מעורבותו בחברת הביטוח.

בעל השליטה אליהו לא הסתיר את דעתו לגבי מגדל אחזקות, אותה כינה "חברה ריקה" בשיחה עם גלובס באוקטובר האחרון. "זו סתם חברה אם שאין בה תעסוקה, אין בה כלום חוץ ממגדל ביטוח למטה", אמר. "מי ששולט בחברה למעלה זה אני. ואני בן 90 עוד מעט, ולא באמת מעניין אותי כלום". גורמים בשוק מעריכים כי כפל תפקידי הניהול בשתי החברות עמד גם הוא ברקע החלטתו של ברנע לעזוב.

"כפל התפקידים מוצדק"

ברשות שוק ההון מייחסים כבר שנים חשיבות להפרדה שבין החברות בקבוצת מגדל, וזאת כתנאי להבטחת הממשל התאגידי ועצמאותה של חברת הביטוח.

ברנע עצמו מונה לתפקיד לאחר שבית המשפט אישר את דרישות הרשות ליישום ההפרדה, ובכללן מינוי יו"ר לשלוש שנים - דרישה שלא תמומש לנוכח התפטרות ברנע.

"היקפי הפעילות של מגדל מצדיקים מינוי של נושאי משרה בכל אחת מהחברות", אומר עו"ד גיל צ'רצ'י, שותף במחלקת תאגידים ושוק ההון במשרד וקסלר ברגמן. לדבריו, "כשנדרשים להגן על כספי העמיתים, גובר הצורך לשמור על האינטרסים של החברה הבת בנפרד מאלה של החברה האם, וכפל התפקידים מוצדק".

מעל מגדל מרחפת, כאמור, זה שנים עננה בדמות מעורבות היתר של בעל השליטה אליהו בניהול. המעורבות הזו עמדה גם ברקע חלק מעזיבות הבכירים. היו"ר הקודם של מגדל ביטוח, רון-טל, התפטר ב-2022 וכתב כי "ההתנהלות הקשורה במבנה הבעלות של החברות, וההתנהלות התאגידית (ממשל תאגידי) הנגזרת ממנה, הגבילו מאוד, ומגבילות גם כיום, את העצמאות התאגידית הנדרשת של הדירקטוריון וההנהלה".

במאי 2024 הודיעה רשות שוק ההון על עריכת ביקורת לגבי הממשל התאגידי במגדל, והביקורת צפויה להתייחס כעת גם לנסיבות עזיבתו של ברנע. לא מן הנמנע כי חידוש העימות בין מגדל לרגולטור הוא אפוא עניין של זמן.