מכסת העובדים הזרים לבנייה שניתן יהיה להביא במסלול הפרטי תגדל ל־30 אלף: לאחר תקופה ארוכה של ניסיונות ומאמצים מצד משרד הבינוי והשיכון, אישרה אתמול (ב') ועדת המנכ"לים המיוחדת לטיפול בהבאת העובדים הזרים לישראל עוד הגדלה של המכסה, ב־5,000 עובדים, נוסף על הגדלת המכסה במספר זהה שאושרה בדצמבר.
● בנק ישראל מזהיר: הוצאות המימון זינקו, והרווחיות בענף הבנייה מתקרבת לאפס
● המלכוד של בעלי הדירות בקריית שמונה: "הדירה עומדת ריקה כבר שנה ושלושה חודשים, ואני משלם משכנתא כל חודש"
● התביעה שמגלה איחור חריג במסירת דירה במגדל שבשכונת בבלי תל אביב
המכסה המקורית עמדה על 20 אלף עובדים
בתחילת החודש שלח מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, מכתב ישירות לראש הוועדה, מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי, ולמנכ"ל משרד הפנים רונן פרץ, בבקשה להגדיל את המכסה. זאת, לאחר שבדצמבר אישרה הוועדה רק מחצית ממה שביקש המשרד, קרי 5,000 עובדים נוספים בלבד. במשרד הבינוי והשיכון מנסים כבר חודשים ארוכים לאשר תוספת למכסה, שנקבעה בתחילת הדרך על 20 אלף עובדים.
![יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר](https://res.cloudinary.com/globes/image/upload/t_350X200/v1727178153/direct/_H6A5347_yo0tqz.jpg)
יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר
מורגנשטרן טען במכתבו מתחילת השבוע כי נדרשת הגדלה נוספת, "לאור המחסור החמור בכוח אדם והאתגרים המשמעותיים בגיוס עובדים", וטען כי "המסלול הפרטי תרם להבאת עובדים איכותיים עם ניסיון בענף הבנייה". עד היום הובאו בדרך זו 14,800 עובדים, כמחצית מכלל העובדים הזרים החדשים שהגיעו לישראל.
בסופו של דבר אישרה הוועדה את הגדלת המכסה ב־5,000 עובדים נוספים, וכך ניתן יהיה להביא כעת במסלול הפרטי עד 30 אלף עובדים. בשיחה עם גלובס ציין מורגנשטרן כי "בתחילת ינואר, בתוך שלושה ימים, קיבלנו בקשות להבאת 3,000 עובדים במסלול הפרטי, והבנו כי הצורך בהגדלת המכסה הוא צורך דחוף. המודל הפרטי מוכיח את עצמו, ואומנם זה לא היה פשוט - אך הצלחנו להרחיב את המכסה בהיקפים שרצינו מלכתחילה, הודות לשיתוף הפעולה עם יו"ר הוועדה".
בישיבה שנערכה אתמול סוכם עוד כי לחברות אשר יביאו עובדים במסלול הפרטי יותר להביא עד כמחצית מהם ללא צורך במיונים שעורכת המדינה. עד היום ניתן היה להביא לישראל ללא מיונים רק 30% מהעובדים במסלול זה. לצד זה סוכם כי תוקפו של המסלול הפרטי - שאמור היה לפעול רק עד סוף מרץ - יוארך בשלושה חודשים, עד לסוף יוני 2025. עוד הוחלט כי כ-6,400 עובדים זרים למגזר המסחר והשירותים יובאו גם הם, לראשונה, במסלול הפרטי, אך גילית רובינשטיין, מנכ״לית איגוד לשכות המסחר, מדגישה כי "המגזר זקוק ל־30,000 עובדים לפחות, באופן מיידי".
![יוסי שלי, מנכ''ל משרד ראש הממשלה / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ יוסי שלי, מנכ''ל משרד ראש הממשלה / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ](https://res.cloudinary.com/globes/image/upload/t_350X200/v1707232057/direct/GPOABG_7130_amdkrw_469595.jpg)
יוסי שלי, מנכ''ל משרד ראש הממשלה / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ
"החזרת החטופים התאילנדים סייעה"
בימים אלו פועלים במשרד הבינוי והשיכון ובמשרד הפנים לגיבוש הסכם בילטראלי (בין-מדינתי) ראשון בין ישראל לתאילנד בתחום הבנייה והשיפוצים. שר הפנים משה ארבל הכריז על כך לפני כחודש, ובימים אלו מתגבש הסכם המסגרת.
לדברי מורגנשטרן, הסכם כזה יאפשר הבאה של עובדים תאילנדים לענף הבנייה במסלול זה כבר בעוד כחודש: "יש לנו עדיין הרבה מכסות להשלים בנושא המחסור בעובדים, ובערוץ הבילטראלי המדינה המרכזית שאנחנו עובדים איתה עד כה היא הודו, אך כרגע יש יש חוסר אמון מצד השוק הישראלי בכל הקשור לעובדים ההודיים. אנחנו נמצאים בשלבים מתקדמים של השיחות מול תאילנד, וגם החזרתם של חמשת החטופים התאילנדים מרצועת עזה סייעה לכך".
ערוץ נוסף שמתקדם הוא הבאת חברות הביצוע הזרות לישראל - חברות אשר מגיעות עם צוותיהן האורגניים ומבצעות פרויקטי בנייה למגורים בישראל. בשנה שעברה פורסם קול קורא ראשון, עבור הבאת עשרת אלפים עובדים בדרך זו, וארבע חברות ראשונות קיבלו לאחרונה הודעות זכייה לאחר שעברו את תנאי הסף. לאחר שיעברו בדיקת נאותות מצד המדינה, תאושר תחילת פעילותן בארץ. במקביל מקדם משרד הבינוי והשיכון פרסום של קול קורא דומה נוסף, עבור עוד עשרת אלפים עובדים שיגיעו לארץ באמצעות חברות ביצוע זרות.
המסלול הפרטי מועדף בעיני רבים על המסלול הבילטראלי, משום שהחברות בודקות ובוחרות את המועמדים בעצמן. כך נמנעים מקרים של הגעת עובדים זרים שאינם מוכשרים לעבודה בבנייה, כפי שקרה לא אחת במסלול הבילטראלי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.