ינואר 2025 החל כחודש לא רע מבחינת נתוני המשכנתאות שנרשמו בו שפורסמו על-ידי בנק ישראל. אומנם נרשמה ירידה של כמעט 50% לעומת דצמבר 2024, אך יש לקחת בחשבון שבדצמבר נרשמו עסקאות רבות במיוחד על-ידי רוכשי דירות חדשות שרצו להקדים תשלומים ליזמים לפני העלאת מע"מ. ואולם נראה כי הנתון המעניין ביותר היא הירידה התלולה שחלה בלקיחת משכנתאות נדחות ("בולט" ו"בלון"), לעומת החודשים הקודמים.
● סקירת הכלכלן הראשי חושפת: שוק הנדל"ן משועבד למבצעים
● החברה המשפחתית שבונה בעיקר בפריפריה: "הרוכשים בעכו קנו בעקבות המלחמה כי אין להם ממ"דים בדירות"
● בנק ישראל מזהיר: הוצאות המימון זינקו, והרווחיות בענף הבנייה מתקרבת לאפס
בחודש שעבר נלקחו משכנתאות בהיקף של כ-7.3 מיליארד שקל. מדובר בהיקף שאומנם נמוך מהמשכנתאות שנלקחו בנובמבר ובמיוחד בדצמבר 2024, אך יש לקחת בחשבון כי בחודשים אלה רוכשי דירות חדשות מיהרו לחתום על עסקאות ולבצע תשלומים לפני העלאת המע"מ שחלה בינואר.
בהשוואה לדצמבר האחרון היקף המשנכתאות ירד ב-47%, אך בהשוואה לינואר 2024 הוא רשם עלייה של 30%, ויחסית לינואר 2023 הוא רשם עלייה של 15%.
פחות משכנתאות "בולט" ו"בלון"
כאמור, הנתון המעניין ביותר הוא קצב לקיחת המשכנתאות הנדחות, המכונות "בולט" ו"בלון". משכנתאות אלה, שבמסגרתן תשלומי ההחזרים נדחים, לפחות בחלקם, משמשות בעיקר את ציבור רוכשי הדירות במסגרת המבצעים הפיננסיים של היזמים, בנוסח 20%-80% (כלומר תשלום חמישית ממחיר הדירה בעת החתימה על החוזה והיתרה - בעל איכלוסה).
בדוח היציבות למחצית הראשונה של 2024 נכתב על-ידי כלכלני הבנק כי "הסיכונים העיקריים בהתגברות התופעה של הלוואות ה'בולט' הם חוסר הוודאות שעומדת לפתחי הרוכשים לגבי תנאי ההלוואה העתידיים שהם יקבלו וכן הסיכון למיתון עתידי, שעלולים למנוע מהרוכשים להבטיח הלוואת משכנתא בסכומים שנדרשים להמרתה של הלוואת ה'בולט'. יחד עם זאת, בדיקה מערכתית מעלה כי הסיכון בהלוואות אלה מגודר בכמה אמצעים, ועל כן לא צפוי להוות סיכון משמעותי למערכת הבנקאות".
בדוח היציבות למחצית השנייה של 2024 הביעו בבנק ישראל דאגה ליזמי הנדל"ן, שנלאצים לקחת אשראי נוסף מהבנקים, כתחליף למילוי הקופה על-ידי הרוכשים, שכאמור תשלומיהם נדחים בשיטה זו, אך גם הפעם הביעו אופטימיות לגבי יכולת המערכת הבנקאית לעמוד בפני משברים עתידיים אפשריים.
בינואר 2025 נרשמו ירידות בהיקפי המשכנתאות "בולט" ו"בלון". בסך-הכול נלקחו 1.13 מיליארד שקל משכנתאות כאלה, שמהוות 15.5% מכלל המשכנתאות שנלקחו. מדובר במספרים הנמוכים ביותר מאז אפריל שנה שעברה.
עם זאת, יש לקחת בחשבון שכמות העסקאות על דירות חדשות שבוצעה בדצמבר הייתה חריגה מאוד (הגיעה לכ-5,900 - היקף שמציב אותה כאחת מהגבוהות ביותר שבוצעו בארץ אי-פעם).
מכאן סביר להניח כי רוכשים רבים הקדימו רכישות שתכננו לבצע בינואר, ולא ניתן לראות מנתוני חודש זה שינוי מגמה שנרשם בשנה האחרונה, להגדלת צריכת ההלוואות הנדחות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.