נדב צפריר, מנכ"ל צ'ק פוינט החדש, קיבל השבוע את ההחלטה המשמעותית הראשונה שלו בתפקיד: שותפות עם חברת הסייבר וויז (Wiz) של אסף רפפורט. וויז, שקוטפת את כל התארים האפשריים עבור חברה ישראלית - כולל החברה הצומחת ביותר והחברה הפרטית הממומנת ביותר - מציגה את צ'ק פוינט באור מעט אפרורי ומיושן. זוהי אפוא זריקת מרץ משמעותית לצ'ק פוינט, שצומחת ומרוויחה כבר מעל 30 שנה, אך זהירה ושמרנית מאוד. מעתה יוכל בסיס הלקוחות הנרחב שלה לקבל גישה מהירה וקלה לאחד ממוצרי אבטחת הענן הטובים שיש להציע, ודאי בישראל, אם כי הדבר נעשה על חשבון פעילות פנימית שפיתחה צ'ק פוינט קודם לכן, המבוססת על רכישת חברת Dome9 ב-175 מיליון דולר בעשור שעבר.
● חדשות ההייטק | ישראלי הקים מיזם תיירות בספרד, והוא שווה כבר 2.7 מיליארד דולר
● הערכות בשוק: זו הדרישה של האמריקאים בתמורה להקלות ביבוא שבבים
עבור צפריר, לא מדובר בעוד הסכם שיתוף פעולה. לצ'ק פוינט יש שותפויות עם חברות ישראליות נוספות, בהן סייברארק, ארמיס ורדוור, אלא שבמקרה זה מדובר בהסכם שמוגדר על ידיה כאסטרטגי - כזה שכולל לא רק שיווק והפצה הדדיים, אלא גם ממשקים מוצריים ושיווקיים וחבילות תמחור מיוחדות, שמעודדות את לקוחות כל אחת מהחברות להעדיף את הפתרון של השנייה על פני פתרונות מתחרים.
המתחרה המשותפת
שתי החברות משלימות זו את זה בשוק: צ'ק פוינט דומיננטית במערכת הגנה מפני מתקפות על הרשת הארגונית ("פיירוול") ואילו וויז היא אחת מחברות אבטחת תשתיות הענן הגדולות בעולם. לשתיהן שיתופי פעולה רבים, אבל לא עם ניר צוק וחברת הסייבר פאלו אלטו שהקים. עם השותפות החדשה, ינסו שתיהן להתחרות במכונת השיווק של פאלו אלטו נטוורקס, שמציעה סוויטה של מוצרים מתחרים במחירים נוחים, ושוברת להן את השוק.
ובכל זאת, למרות ההכרזה הדרמטית - השוק רחוק מלהתרגש. מניית צ'ק פוינט הגיבה בעלייה של 1.5% ואילו מניית המתחרה המשותפת לה ולוויז, פאלו אלטו נטוורקס, כמעט לא זזה. נראה שהשוק כבר תמחר את כניסתו לתפקיד של נדב צפריר בימים לאחר ההכרזה על מינויו.
ההכרזה לא קיבלה סיקור תקשורתי נרחב, ואפילו בוויז התעלמו ממנה. בערוצי המדיה והפרסום של וויז אין התייחסות לעסקה, וכך גם בעמוד הבית, שם וויז מציגה רק פתרונות מתחרים לצ'ק פוינט, כגון אלה של חברות כמו פורטינט ונטסקופ. לדבריה, היא עובדת כעת על אינטגרציה עמוקה עם צ'ק פוינט, וההשקה המוצרית תיעשה בהמשך הדרך.
"אינטגרציה כזו יכולה לקחת שנים, היא לא עניין של חודש חודשיים", מסביר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט באופנהיימר, את האדישות בשוק. "ההמלצה שלנו לגבי מניית צ'ק פוינט היא ניטרלית, כיוון שהצמיחה בצ'ק פוינט איטית. איש לא ציפה שצפריר יערוך מהלכים דרמטיים מדי בהתחלה, הוא לומד את התחום ומדגיש שפריצת הדרך שלו בפלטפורמה של צ'ק פוינט תהיה בתחום הבינה המלאכותית".
"לא המסר הנכון"
כמה מקום למהפכות יש בצ'ק פוינט, שמצטיינת ברווחיות ובעלייה הדרגתית של מחיר המניה, אך איננה מבצעת השקעות גדולות והפסדיות כדי לרכוש נתחי שוק בעתיד? מנהל בכיר שמכיר את התרבות הארגונית בצ'ק פוינט מספר כי "קיימת בחברה מסורת שבה גיל שויד, המנכ"ל עד לאחרונה, נותן למנהלים הבכירים החדשים לקבל החלטה דרמטית אחת, כזו שהוא יכול אפילו לחלוק על חשיבותה, ולאחר מכן דרגת החופש שלהם הולכת ופוחתת.
"שויד כבר איננו המנכ"ל, הוא עבר להיות היו"ר, ומעניין יהיה לראות האם התרבות הזו תשתנה בימיו של צפריר.
"אם המטרה היתה להחזיר לגדולתה את צ'ק פוינט, שבעבר הייתה אחת מחמש חברות הסייבר הגדולות בעולם, אז המסר החדש של ההסכם עם וויז איננו המסר הנכון, מכיוון שצ'ק פוינט מוותרת על חלק מהפעילות שלה, היכן שהיא לא יכולה לנצח.
"הציפייה הייתה שצפריר יבצע מהלך משמעותי יותר, כזה שיהדהד את המהלכים של ניר צוק וניקש ארורה בפאלו אלטו נטוורקס: לבצע רכישות משמעותיות, להקים כמה חטיבות מוצרים ולנהל כוח אחד מהם בנפרד מהשני".
"לא רוצה להישאר מאחור"
אוראל לוי, שותף מנהל בקרן ההשקעות אנק (Anek), מציין כי "צפריר רואה לאן העולם הולך, הוא לא רוצה להישאר מאחור עם צ'ק פוינט, והוא זקוק לגישה למוצרים ולתחומי תוכן חדשים בעולם הענן, שם מתרחשת רוב הצמיחה בסייבר.
"המשקיעים סברו ששויד הוא מנכ"ל שמרן, כזה שמעדיף לשמור על מרווחים גבוהים ולא להשקיע בצמיחה כפי שעשה ניקש ארורה, מנכ"ל פאלו אלטו - זאת על אף ששויד הוא חלוץ סייבר ברמה עולמית. צפריר הוא איש העולם החדש. הוא מכיר את החברות החדשות.
"אבל האם השוק הגזים בציפיות? נדע זאת ברבעונים הקרובים, אם כי לרוב לוקח למנכ"ל חדש בין חמישה חודשים לשנה כדי לייצר מהלך כזה. בשלב הראשון העדיפו בצ'ק פוינט פשוט לא לאבד לקוחות".
בכיר נוסף בענף השקעות הסייבר, שמכיר היטב את צ'ק פוינט, אומר כי "שויד נתפס כמנהל 'סוליסט' שנוטה לזלזל במתחרים צעירים, בעוד שצפריר נחשב לאיש שהיה מחובר מאוד לאקוסיסטם של החברות דרך ההשקעות שביצע והדירקטוריונים שבהם ישב".
בכיר אחר אומר, כי "בעבר שויד היה מסוגל לרכוש את המתחרה הגדולה פורטינט, עם קופת המזומנים שיש לו וקנה המידה הגדול של החברה.
"כיום, גם עם קופת מזומנים דשנה, הערכים הגבוהים של חברות הסייבר מקשות עליו לבצע רכישות משמעותיות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.