הכרזה על שיחות לסיום המלחמה באוקראינה: אירופה בהלם, השווקים עולים

לפי דיווח מהבית הלבן, טראמפ ופוטין שוחחו והנשיא האמריקאי עשוי לכפות על נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי להיכנס לשיחות על הפסקת אש תוך כדי "ויתור" על חלק מהשטחים שרוסיה כבשה • בממשלות אירופה מתעקשים: על היבשת "להיות מעורבת" בתהליך השלום

דונלד טראמפ ו-ולדימיר פוטין / צילום: ap, Susan Walsh
דונלד טראמפ ו-ולדימיר פוטין / צילום: ap, Susan Walsh

למרות הצהרות מקדימות והבטחות במהלך הקמפיין של דונלד טראמפ, אירופה נתפסה לא מוכנה ביממה האחרונה להכרזה של נשיא ארה"ב, לפיה הוא סיכם על פתיחת "שיחות מיידיות" עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על סיום המלחמה באוקראינה. העובדה כי טראמפ עקף לחלוטין את אירופה, במהלך שנראה שלא תואם מראש, וללא מתן אפשרות למעורבות במגעים נכון לעכשיו, הביכה את בירות אירופה וגרמה לשורת הודעות פומביות מצד משרדי חוץ ברחבי היבשת לפיהן על היבשת "להיות מעורבת" בתהליך השלום האפשרי.

שאלות ותשובות | בדרך לתקיפה באיראן? הרכיב שישראל לא יכולה בלעדיו
כותרות העיתונים בעולם | המדינה שנחשבת עוינת לישראל הולכת צעד אחד נוסף נגדנו

למרות המבוכה מצד הממשלות, השווקים ביבשת הגיבו בחדות לדיווח שיצא מהבית הלבן לפנות בוקר (שעון אירופה), לפיו טראמפ ופוטין שוחחו, וכי הנשיא האמריקאי למעשה כופה על נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, להיכנס לשיחות על הפסקת אש תוך כדי "ויתור" על חלק מהשטחים שרוסיה כבשה במהלך המלחמה שנכנסת כעת לשנתה הרביעית.

מדדי אירופה נפתחו הבוקר בעליות על רקע הדיווח, וגם האירו התחזק ב-0.4% מול הדולר, אחרי שבועות שבהם רשם ירידות בשל האיום במלחמת הסחר של טראמפ. מדד סטוקס 600 הכלל-אירופי עלה היום (ה) ב-1%, על רקע הסיכויים כי המלחמה לקראת סיום, מדד דאקס הגרמני זינק ב-2% ומדד קאק הצרפתי רשם עלייה של 1.5%. "פתרון של המלחמה באוקראינה הוא בהחלט משהו שיכול לנטרל חלק מתוספת הסיכון המלחמתית של המניות באירופה", אמר אנליסט של בנק ההשקעות SocGen, "האווירה משתפרת באירופה". לפי הדיווחים ממוסקבה, הרובל זינק ביותר מ-4% מול הדולר אחרי הפרסום על השיחות הקרובות.

שר ההגנה הטרי של ארה"ב, פיט הגסת', אמר בבריסל לפני ההודעה כי על אוקראינה לזנוח את שאיפותיה לכונן מחדש את גבולותיה מלפני שנת 2014, אז סיפחה רוסיה את חצי האי קרים. "לרדוף אחרי האשליה הזאת רק יאריך את המלחמה ויגרום עוד סבל", אמר הגסת' במפגש בנאט"ו השבוע. הוא גם הבהיר כי אוקראינה לא תצורף לברית הצבאית.

לאחר מכן הגיעה ההודעה מטראמפ עצמו, ברשת החברתית Truth Social שבבעלותו. "בדיוק קיימתי שיחה ארוכה ומאוד פוריה עם הנשיא ולדימיר פוטין מרוסיה... הסכמנו שהצוותים שלנו יתחילו במשא ומתן מיידי, ושנתחיל על ידי שיחה עם הנשיא זלנסקי מאוקראינה, כדי לעדכן אותו בשיחה. מיליוני בני אדם מתו במלחמה שלא היתה צריכה לקרות אם הייתי נשיא. אבל היא קרתה, אז חייבים לסיים אותה".

בשלוש השנים האחרונות ארה"ב היתה התומכת הצבאית העיקרית של אוקראינה, בעוד אירופה הגישה לה בעיקר סיוע פיננסי וכלכלי. היקף הסיוע האמריקאי מוערך ביותר מ-90 מיליארד דולר.

מוושינגטון דווח כי הצוות האמריקאי לשיחות יכלול את שר החוץ מרקו רוביו, את ראש ה-CIA ג'ון רטקליף ואת היועץ לביטחון לאומי מייקל וולץ. לא ברור איזו מעורבות, אם בכלל, תהיה לאירופאים בשיחות המתוכננות. בשעות האחרונות ניסו דוברים שונים מאירופה לקדם את התפיסה כי על אירופה להיות מעורבת במגעים. "בכל משא ומתן, על אירופה למלא תפקיד מרכזי", כתבה נציגת האיחוד לענייני חוץ, קאיה קאלאס. "שלום יכול להיות מושג רק יחד... עם אוקראינה ועם האירופאים", אמרה שרת החוץ הגרמנית אנלנה ברבוק.