המדינה שנחשבת עוינת לישראל הולכת צעד אחד נוסף נגדנו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התקשורת הסעודית תוקפת את נתניהו, במצרים מציעים לבנות 200 אלף יחידות דיור בעזה והמדינה באירופה שמקדמת חוק להחרמת מוצרים מהתנחלויות • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים. 

סקר חדש חושף: מה קרה לתמיכה בחמאס ברצועת עזה?
שאלות ותשובות | ישראל תתקוף באיראן? מה עומד מאחורי הדיווחים החדשים  

1באישור ריאד: התקשורת בסעודיה פתחה במתקפה אישית נגד נתניהו

שורה של כלי תקשורת סעודיים פתחו במתקפה אישית נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפי דיווח בפייננשל טיימס, במהלך "עוין בצורה יוצאת-דופן, שיכול לצאת לפועל אך ורק באישור הרשויות". העוגן למתקפה הוא התלוצצותו של נתניהו בראיון בערוץ 14 בשבוע שעבר, לפיה מדינה פלסטינית עשויה לקום בסעודיה. "יש להם הרבה שטח", אמר.

ערוץ אל-ערביה בבעלות סעודית, למשל, שידר תוכנית המטילה ספק בבריאותו הנפשית של נתניהו; ערוץ אל-אכבריה הממשלתי הגדיר אותו כ"ציוני בן ציוני... שירש את הקיצוניות בגנים שלו". ברקע המתקפה, מסביר העיתון הבריטי, נמצאות גם הדלפות מכיוון ישראל לפיהן סעודיה נסוגה מדרישתה למדינה פלסטינית כחלק מהסכם הנורמליזציה ועסקת הביטחון מול ארה"ב.

באמצעות סדרת ההצהרות בתקשורת, אמר חוקר במכון המחקר ORF שבדובאי, "הסעודים מנסים להעניק לנתניהו 'לטעום מהדייסה שלו עצמו'". "לישראלים יש מכונת יחסי ציבור חזקה, וכאשר הם אומרים שמאחורי דלתות סגורות הסעודים משדרים מסר אחר (בנוגע למדינה פלסטינית), ריאד מבינה שעליה להיות פעילה הרבה יותר בהפרכתו", ציין.

מאת אחמד אל-עמרן, מתוך ה-FT. לקריאת הכתבה המלאה.

2איל נדל"ן מצרי מציע לטראמפ: בית ב-100 אלף דולר בעזה, ללא טרנספר

איל נדל"ן מצרי האחראי להקמת שורת מלונות יוקרה במדינה ומחוץ לה, ונחשב למקורב לנשיא מצרים א-סיסי, הציע בימים האחרונים באופן פומבי לקחת חלק בשיקום מסיבי של רצועת עזה, אך מבלי לפנות את התושבים ממנה כפי שדורש הנשיא האמריקאי; כך מדווח הבוקר הניו יורק טיימס.

הכתבה מוקדשת לניסיונות של מצרים וירדן להתחמק מעימות ישיר עם טראמפ סביב התעקשותו כי יקבלו פלסטינים מעזה, אך סירובן לעשות זאת. בעוד המלך הירדני, לפי הדיווח, "אימץ מדיניות של חנופה שנראית כעובדת היטב על טראמפ", המצרים גם טרחו להגיש הצעה חלופית. במסגרתה, מנתח העיתון, עלה איל הנדל"ן הישאם תלאת מוסטפה להופעה טלוויזיונית שבה הציע לבנות 200 אלף יחידות דיור ב-20 מיליארד דולר (כ-100 אלף דולר ליחידה) ודיבר לטראמפ "כיזם נדל"ן אחד למשנהו". שתי המדינות אמרו כי יש להמתין לכינוס הליגה הערבית ב-27 בפברואר, וכי הן שולחות נציגים לריאד לדון בדרישות האמריקאיות מול יורש העצר הסעודי מוחמד בין-סלמאן.

עדות מסוימת להצלחה של הגישה המצרית והירדנית מוצא העיתון בכך שטראמפ שינה את הרטוריקה בנוגע להקפאת הסיוע הצבאי והכספי לשתי המדינות ("אנחנו מעל זה", אמר ביממה האחרונה) וכן הוסיף כי ארה"ב "בוחנת עוד מדינות שיהיו מעורבות" בקליטת פלסטינים מעזה.

מאת ויויאן יי ואליסה רובין, מתוך הניו יורק טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.

3אחרי שנים של מאבק, אירלנד מקדמת חוק להחרמת מוצרים מהתנחלויות

אחרי דיונים משפטיים רבים ועימותים פוליטיים, הממשלה הנוכחית באירלנד הודיעה כי תקדם את החוק לחרם על מוצרים מהתנחלויות ישראליות בשטחים, אך הוא יכלול סחורות בלבד ולא שירותים כפי שנוסח בתחילה; כך דיווח הבוקר האייריש אינדפנדנט. מדובר בחוק שאירלנד מנסה לקדם מאז 2018, כחלק מהמחאה שלה נגד המצב בשטחים, אך כי נמצא ככל הנראה בניגוד למדיניות האיחוד האירופי האחראי על הסחר של המדינות החברות בו. כדי לנסות ולטעון כי החוק אינו סותר את המדיניות, עמלים מומחים משפטיים על ניסוחו בשנים האחרונות.

כעת, ראש הממשלה הנוכחי מייקל מרטין (שנכנס לתפקידו בחודש שעבר) הודיע כי "ידלל" את הצעת החוק כך שלא תכלול שירותים - המהווים את רוב הסחר בין ישראל לאירלנד - "בגלל בעיות משפטיות". "הממשלה לא מנסה להעביר חוק שהיא יודעת מראש שהוא לא-חוקי", נימק ראש הממשלה את הצעד. הוא הואשם על ידי האופוזיציה במדינה בוויתור על צעדים מוחשיים נגד ישראל ובמדיניות "רכה מדי". הממשלה מתכוונת להשתמש בפסיקה של בית הדין הבינלאומי לצדק בנוגע לאי-חוקיות הכיבוש כדי לנמק את הצורך בחוק.

מאת גרייני ני אהודה, מתוך האייריש אינדפנדנט. לקריאת הכתבה המלאה.

4אוסטרליה: מעצר עובדי ביה"ח שהתגאו ברצח ישראלים "רק קצה הקרחון"

באוסטרליה, הפרשה במסגרתה תועדו שני עובדי מערכת הבריאות כשהם מתגאים כי רצחו מטופלים ישראלים ומקללים משפיען רשת ישראלי במהלך דיון מקוון ממשיכה לעורר סערה. הדיון המקוון שהתקיים לפני כשבוע הופץ על ידי הפעיל הישראלי, השניים זוהו ופוטרו מיידית מתפקידם. "מדובר בשני עובדים מגעילים ומטורללים", אמר שר הבריאות של מדינת ניו-סאות'-וויילס, והבטיח כי הם לא יועסקו בעתיד.

שריפת בתי כנסת והפגנות אלימות: סופו של גן העדן האוסטרלי 

הרשויות במלבורן, בה עבדו השניים, "חוקרות באופן שיטתי את תיקי המטופלים" לפי דיווח ב-AP כדי לבדוק כי מדובר בהתרברבות סתמית, ולא במקרים ממשיים. הקהילה היהודית באוסטרליה, שמתלוננת מאז ה-7 באוקטובר על אוזלת היד של הרשויות בטיפול באנטישמיות מצד מהגרים במדינה, אמרה כי התופעה שנחשפה היא רק "קצה הקרחון".

"במשך חודשים אנחנו מתלוננים על כך שיש עובדי מערכת הבריאות ורופאים המעלים תוכן קיצוני לרשתות... לא מדובר במקרים בודדים", אמר נציג של הקהילה לסוכנות הידיעות. שר הבריאות התנצל בפני הקהילה היהודית ואמר כי "הטיפול שאתם מקבלים במתקני הבריאות שלנו ימשיך להיות ברמה הגבוהה ביותר".

מאת רוד מקגירק, מתוך AP. לקריאת הכתבה המלאה.