הבורסה בת"א | סיקור שוטף

עליות קלות בת"א; צילו בלו מזנקת אחרי רכישת מניות בחברת נדל"ן נוספת

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2% • צילו בלו מזנקת בקרוב ל-15%, לאחר שהודיעה על רכישת מניות של לוינסקי עופר בהיקף של 47 מיליון שקל • הדולר מתחזק קלות מול השקל • החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים הבוקר בעליות, לאחר הירידות החדות בסופ"ש • היום בשעה 16:00 תתקיים החלטת הריבית של בנק ישראל • אילו מניות צפויות ליהנות ממדיניות טראמפ? • וגם: למרות הביצועים המרשימים של שוק המניות האירופי מתחילת השנה, בבנק אוף אמריקה משדרים פסימיות לגבי עתידו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

11:11

מסחר תנודתי בת"א. המדדים המרכזיים נסחרים בעליות קלות: מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.5%. בולט לחיוב מדד ת"א טכנולוגיה שמוסיף לערכו 0.7%.

אפקון החזקות  בולטת לחיוב לאחר שהחברה הודיעה היום על השלמת רכישת 60% מהון המניות בחברת מאגמא הנדסה, המתמחה במתן פתרונות מקיפים לניהול וייעול תהליכי ייצור. החברה מציעה מערכות מתקדמות לשיפור תהליכי הייצור והיעילות בתחומי הבקרה, החשמל, הראייה הממוחשבת ומערכות MES (מערכת מידע לניהול רצפת הייצור) . עוד נמסר מטעם החברה כי השלמת העסקה התבצעה לאחר תשלום מקדמה בסך 5.4 מיליון שקל. 

10:40

המסחר בתל אביב עבר לירידות: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2%, מדד ת"א 90 נסוג בכ-0.1%.

בעקבות עסקה במסגרתה קבוצת צילו-בלו  תרכוש מניות בהיקף 47 מיליון שקל של לוינסקי עופר  (הרחבה מטה), צילו בלו מזנקת כעת בכ-12%, בעוד לוינסקי עופר מזנקת בקרוב ל-30%.

10:05

עליות קלות בפתיחה בתל אביב: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.1%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.3%. בולט לחיוב מדד ת"א ביומד, עם עלייה של 0.9%.

מניות הבולטות לחיוב בפתח יום המסחר: דלתא גליל , ישראל קנדה , לפידות קפיטל , בית שמש  ואקויטל .

מניות הבולטות לשלילה: ריטיילורס , דלק רכב , נקסט ויז'ן , בזק  ואנלייט אנרגיה .

קבוצת צילו-בלו , בשליטת יצחק תשובה ודודו זבידה, הודיעה כי חתמה על השקעה בחברת לוינסקי עופר , במסגרתה תרכוש מניות שלה בהיקף של 47 מיליון שקל. לפי הודעת החברה, ההשקעה נועדה להאיץ את צמיחת החברה ולחזק את פעילותה בתחום ההתחדשות העירונית. שתי המניות מזנקות במעל 10%.

עוד נמסר, כי במסגרת ההסכם, קבוצת צ’ליו-בלו תצטרף לשליטה משותפת עם בעלי השליטה הקיימים בחברה. שיתוף הפעולה יכלול תיאום בקבלת החלטות אסטרטגיות, פיתוח פרויקטים משותפים והרחבת פעילות ההתחדשות העירונית של לוינסקי-עופר. לחברת לוינסקי-עופר 17 פרויקטים הכוללים ייזום, בשיתוף עם גורמים נוספים, של למעלה מ-10,000 יחידות דיור באזורי הביקוש ברחבי הארץ.

שנת 2024 אמנם הסתיימה לפני חודשיים, אבל מבחינת הבנקים היא תסתיים באמת בשבועות הקרובים - לאחר פרסום הדוחות הכספיים לסיכום אותה שנה. בתקופה זו עמלים בבנקים על הכנת הדוח הכספי, ויש גופים שכבר החלו לגשש מול המפקח על הבנקים בבנק ישראל, דני חחיאשוילי, אם יאשר להם להגדיל את חלוקת הדיבידנד. מתקרה של 40% לכיוון 50%, זאת בעקבות המשך הרווחיות החריגה שהם צפויים להציג בסיכום השנה.

לפי ההערכות במערכת הפיננסית, חמשת הבנקים הגדולים (לאומי, פועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי) צפויים לסכם את השנה עם רווח נקי מצרפי של כ-30 מיליארד שקל (זאת לאחר רישום רווח נקי מצרפי של קרוב ל-23 מיליארד שקל בסיכום תשעת החודשים הראשונים אשתקד). גורם במערכת הבנקאית אמר כי "בנקים שצפויים להציג עודפי הון משמעותיים, התחילו לגשש בפיקוח על הבנקים, באשר לנכונות להגדלת התקרה. כנראה ששם לא ששים לאפשר להם להגדיל אותה".

עונת הדוחות הכספיים בבנקים צפויה להתחיל השבוע, ביום חמישי עם פרסום הדוח הכספי של בנק מזרחי טפחות . לאחריו יפרסם פועלים  (3.3), לאומי  (4.3), דיסקונט  (11.3) ובינלאומי  (12.3).

המפקח שם 'ברקס' לבנקים: לא יוכלו להגדיל את חלוקת הדיבידנד

07:45

1. שוקי המניות 

המסחר בבורסת ת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת: מצד אחד, לאור המתיחות בישראל סביב שלב ב' בעסקה מול לחמאס, ואילו מצד שני, לאור העליות הבוקר בחוזים בוול סטריט, שמאותתים על התאוששות. אמש (א'), שבוע המסחר בבורסה המקומית נסחר בירידות שערים, על רקע המגמה השלילית שנרשמה בוול סטריט בסוף השבוע האחרון, לאחר ששורת נתונים שפורסמו אחד אחרי השני עוררו את חששות המשקיעים.

ארבעה נתונים שליליים בתוך יממה: תסריט האימים של הכלכלה חזר לשולחן

מדד ת"א 35 ירד ב-1.2% ומדד ת"א 90 השיל מערכו 1.5%. בלט לשלילה מדד ת"א בנייה, שהשיל מערכו 2.5%. מדד ת"א בנקים 5 ירד ב-1.8%.

מניית נייס  בלטה לחיוב במסחר, עם עלייה של מעל 4%, לאחר שבשבוע החולף צללה בחדות בעקבות תוצאותיה הכספיות. ביום חמישי, המניה נפלה בנאסד"ק ב-14%, וביום שישי המניה התאוששה מעט ועלתה ב-1.2% בניגוד למגמה הכללית, כך שבסיום השבוע היא ננעלה במחיר שמשקף לחברת הטכנולוגיה הדואלית שווי שוק של 9.8 מיליארד דולר.

נייס, המנוהלת מתחילת השנה על ידי סקוט ראסל, פרסמה תחזית חלשה לרבעון הראשון ול-2025 שהייתה נמוכה מתחזיות השוק. נייס צופה הכנסות של 693-703 מיליון דולר ברבעון הראשון, צמיחה חד-ספרתית של 6% ביחס לרבעון המקביל, עם רווח נקי Non-GAAP של 2.78-2.88 דולר למניה. אמצע טווח התחזית נמוך בכ-3.8% בהכנסות וב-2.4% ברווח מקונצנזוס האנליסטים.

שלוש הישראליות שצללו בעקבות דוחות מאכזבים

מניית דלק קבוצה  בלטה גם היא לחיוב במסחר, עם עלייה של כ-1.5%, זאת לאחר שדווח ביום חמישי האחרון כי אסיפת בעלי המניות של חברת כרטיסי האשראי ישראכרט  אישרו את הצעת השתלטות קבוצת דלק של יצחק תשובה על החברה לפי שווי של 3.56 מיליארד שקל. לאחר ההצבעה, אישרו בעלי המניות של ישראכרט את הסכם ההשתלטות של דלק עליה.

ישראכרט כבר "מסייעת" לתשובה: מניית קבוצת דלק עלתה 1,350% בחמש שנים

באסיה, הבורסות נסחרות הבוקר במגמה שלילית: מדד ההנג סנג יורד בכ-0.5%, הקוספי מאבד מערכו כ-0.5% ובורסת שנגחאי נסוגה בכ-0.2%. הבורסה בטוקיו סגורה לרגל יום הולדתו של קיסר יפן, נארוהיטו.

המסחר בחוזים העתידיים על וול סטריט מתנהל בעליות: הנאסד"ק, ה-S&P 500 והדאו ג'ונס מוסיפים לערכם כ-0.5%.

סילביה יבלונסקי, מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות האמריקאית Defiance, מציינת את המניות שצפויות להרוויח ממדיניותו של הנשיא טראמפ: "רבות עוסקים בשוק ב'שבע המופלאות' (MAG7), אבל כדאי לשים לב לשבע מניות אחרות, שאולי ניתן לכנותן MAGA7, שעשויות לצאת נשכרות ממדיניותו של טראמפ, שכעת לובשת צורה ברורה יותר עם היכנסו לתפקיד.

"אחת מהן היא המניה של פלטפורמת המסחר רובין-הוד , וזאת על רקע העמדה של טראמפ לעידוד תחום הקריפטו והאפשרות כי הדבר יביא לעלייה בנפחי המסחר בפלטפורמה. גם המניות של מיקרו-סטרטג'י  וקוינבייס  עשויות להנות מאותה מגמה. עוד מניה היא טסלה , וזאת בשל הקירבה של אילון מאסק לממשל, אחזקות הביטקוין של החברה ועתיד הרובוטיקה והמכוניות האוטונומיות. גם פלנטיר  תהנה מרוח גבית, בזכות יעילות ממשלתית וחוזים ממשרד ההגנה. גם מנייתה של חברת המדיה של טראמפ, טראמפ מדיה , עשויה לצאת נשכרת". 

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו קלות ביום א'. התשואה לעשר שנים עמדה על 4.26% והתשואה לשנתיים נסחרה סביב 4.13%. בשוק החוב הקונצרני, מדד התל בונד הקונצרניים נסחרו ביציבות.

חברת בוני תיכון  דיווחה אמש כי השלימה את השלב המוסדי של הנפקת אג"ח כב' (סדרה חדשה). החברה רשמה ביקושים גבוהים בסך של כ-233 מיליון שקל, מתוכם בחרה החברה לגייס כ-200 מיליון שקל. מטעם החברה נמסר כי בעקבות ביקושי היתר שנרשמו בהנפקה, השלב המוסדי ננעל בריבית שנתית שקלית (ללא הצמדה למדד) של כ-6.75%. במסגרת ההנפקה, הציעה החברה למשקיעים איגרות חוב בריבית שקלית במח"מ של כ-3.5 שנים, ללא בטוחות, כאשר מועד הפירעון הסופי יהיה בחודש יוני 2029.

תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרות בעליות קלות: אג"ח לעשר שנים עולות בכנקודת בסיס אחת, עם תשואה העומדת על כ-4.43%; אג"ח לשנתיים עולות גם הן בכנקודת בסיס אחת, עם תשואה העומדת על כ-4.2%.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

על רקע הירידות החדות בוול סטריט בסוף השבוע האחרון, הדולר התחזק בכ-0.6% מול השקל ביום שישי ועמד על רמה של 3.56 שקלים. האירו התחזק מול השקל בשיעור נמוך יותר ונסחר סביב 3.73 שקלים.

הבוקר, הדולר נסחר מול השקל ביציבות, ושערו עומד על 3.56 שקלים; האירו מתחזק מול השקל בכ-0.3%, ושערו עומד על 3.74 שקלים.

מחירי הנפט רושמים הבוקר ירידות קלות: נפט מסוג אמריקאי יורד בכ-0.3% ומחיר חבית עומד על כ-70.2 דולר; נפט מסוג ברנט יורד בכ-0.2% ומחיר חבית עומד על כ-73.9 דולר.

בשוק הקריפטו, נרשמות הבוקר ירידות: הביטקוין נסוג בכ-0.7% ומחירו נע סביב 95,500 דולר; האת'ריום מאבד מערכו כ-2.4% ומחירו נע סביב 2,720 דולר.

4. מאקרו

היום (ב'), בשעה 16:00, תתקיים בישראל החלטת הריבית, שצפויה להיוותר ללא שינוי, וזאת לאור סביבת האינפלציה הגבוהה בישראל. כך, האינפלציה השנתית בחודש ינואר עמדה על 3.8%, הרבה מעבר ליעד יציבות המחירים של בנק ישראל. עם זאת, במבט קדימה, ההערכות הן שבנק ישראל יפחית את הריבית במחצית השנייה של שנת 2025.

מודי שפריר, אסטרטג שווקים ראשי בבנק הפועלים, מסביר: "אנו נותרים בהערכתנו כי העלייה החדה והרוחבית באינפלציה בינואר (גם בנטרול פעולות הממשלה), והציפייה להמשך סביבת אינפלציה גבוהה בחודשים הקרובים, תוביל לכך שהריבית תיוותר על כנה עד למחצית השנייה של 2025. השוק צופה עתה הורדת ריבית ראשונה באוגוסט 25, עם סיכוי של כ-40% לכך שהריבית תרד עד חודש מאי, וכי הריבית בעוד שנה תעמוד על רמה של 3.80% בעוד שנה".

במקביל, יתפרסמו היום (ב') נתוני התעסוקה של המשק הישראלי לחודש ינואר, יחד עם המדד המשולב של בנק ישראל. ביום חמישי, יתפרסם ייצוא השירותים של חודש דצמבר.

בארה"ב, יתפרסמו השבוע מדד האמון הצרכני, מכירות של בתים חדשים, הזמנות של מוצרי בני קיימא ומדד האינפלציה המועדף על הפד, ה-PCE.

פול מרינו, סמנכ"ל הכנסות בחברת ההשקעות Themes, מסביר כי "נתוני ה-PCE יכריעו האם הפד יתמיד בגובה הריבית הנוכחי או שיהיה פתוח לשקול הורדות ריבית בטווח הנראה לעין. אם המדד יהיה גבוה מהמצופה, הדבר עשוי להסיר מהפרק אפשרות להורדות ריבית ב-2025, והשוק צפוי להגיב לכך באופן שלילי. לפי ההערכות המוקדמות, מדד הליבה צפוי לרשום עלייה של 0.4% לרמה שנתית של 2.6%".

5. תחזית

על רקע המומנטום החיובי של שוק המניות האירופי מתחילת השנה, בבנק אוף אמריקה מעריכים כי המניות האירופיות מתומחרות בתרחיש אופטימי מדי. "למרות רמות שיא חדשות בשוק המניות האירופי, אסטרטגי ההשקעות בבנק מזהירים כי העליות האחרונות מגלמות ציפיות לצמיחה כלכלית שעשויות שלא להתממש במלואן", מציינים בבנק. "מדד סטוקס 600 טיפס ב-12% מאז נובמבר, כשהעלייה נובעת משיפור בנתוני היסוד ומאופטימיות לגבי גידול כלכלי עתידי". עם זאת, לפי הבנק האמריקאי, מרבית הגורמים החיוביים כבר מגולמים במחירים הנוכחיים.

"כ-50% מהראלי האחרון מוסבר על ידי גורמים מאקרו-כלכליים, ובהם עלייה במדדי מנהלי הרכש (PMI) בגוש האירו ורווחים טובים מהצפוי ברבעון הרביעי. הגורמים הנותרים נובעים מציפיות לתמיכה פיסקלית גרמנית, אפשרות להפסקת אש באוקראינה, והגדלת הוצאות הביטחון באירופה. לפי התחזיות, הצמיחה בגוש האירו תגיע לשיא של 1% ברבעונים הקרובים, אך שוקי המניות מתמחרים צמיחה גבוהה יותר של 1.3%. יתרה מכך, האטה צפויה בצמיחה הגלובלית, בעיקר בגלל סין, שעלולה לפגוע בהמשך המגמה החיובית".

עוד מציינים בבנק כי בחלוקה סקטוריאלית, מגזר הבנקים מתומחר בתרחיש המאקרו האופטימי ביותר, בעוד שתעשיות כמו כימיקלים ומוליכים למחצה עדיין משקפות זהירות. "בתוך המניות הדפנסיביות, מגזרים כמו מזון, פארמה ושירותים ציבוריים נמצאים ברמות נמוכות היסטוריות, מה שמעיד על ציפיות לצמיחה חזקה - אולי חזקה מדי".

בשורה התחתונה, כלכלני בנק אוף אמריקה מציינים כי הם נותרו פסימיים לגבי שוק המניות האירופי כולו, עם תחזית לירידה של מעל 10% במדד Stoxx 600, לרמה של 470 נקודות עד אמצע השנה: "למרות שמירה על העדפה יחסית למניות אירופאיות מול מניות גלובליות, האזהרה היא כי מרבית הרווחים כבר הושגו", סיכמו.