אמיר ירון | ראיון

נגיד בנק ישראל מגלה - מה מטריד אותו במיוחד במבצעים הנדיבים בשוק הנדל"ן

ריבית בנק ישראל נותרה בפעם התשיעית ברצף על רמה של 4.5% - בהתאם לצפי • בראיון לגלובס אומר פרופ' אמיר ירון כי הצפי הוא להורדת ריבית במחצית השנייה • על מבצעי המימון הנדיבים של הקבלנים: "מוטרדים במיוחד מהלוואות הבלון"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כצפוי, הוועדה המוניטרית בבנק ישראל הותירה בפעם התשיעית ברציפות את הריבית בשיעור של 4.5%. בהחלטה ציינו בבנק כי הפחתות ראשונות השנה נוכל לראות רק במחצית השנייה. רק אחרי שמדד המחירים יתמתן וירד אל מתחת ל-3%, ויימצא ביעד היציבות של הבנק.

עוד נכתב בהודעת הריבית, כי "להערכת הוועדה, קיימים מספר סיכונים להאצה אפשרית באינפלציה או לאי-התכנסותה ליעד: ההתפתחויות הגיאופוליטיות והשפעותיהן על הפעילות במשק, מגבלות היצע מתמשכות, תנודתיות בשקל וההתפתחויות הפיסקאליות".

המפקח שם ברקס לבנקים: לא יוכלו להגדיל את חלוקת הדיבידנד 
מאחורי הקלעים של החלטת הריבית: מה קורה בחדר הסגור, ומתי אוכלים צהריים? 

לאחר ההחלטה התפנה נגיד בנק ישראל לראיון עם גלובס בנושאי האינפלציה, הצפי להפחתת הריבית השנה והסיכונים בשוק הנדל"ן.

אנו רואים שהצפי לאינפלציה השנה הולך ומתמתן, וכבר ביולי יגיע לתוך טווח היעד. למה בעצם לא להוריד את הריבית לפני המחצית השנייה של השנה?
"קודם כל, כמו שאמרנו, יש אי-ודאות מאוד גדולה. זו בסך-הכול תחזית אחת, ואנחנו באמת מעריכים שאם נראה שהנושאים הגיאופוליטיים נשארים בסביבה הנוכחית, ושעודף הביקושים ביחס להיצע באמת יתמתן, נראה את עצמנו נכנסים לתוך יעד האינפלציה במחצית השנייה. אנחנו צריכים להיות משוכנעים שלא מדובר בתהליך זמני, ולכן אנחנו בוחנים את כל הנתונים האלה באופן מתכלל. זה התרחיש הבסיסי.

"בסביבה שאנחנו נמצאים בה, יש הרבה תרחישים שיכולים להאיץ את האינפלציה. אם זה יקרה, אנחנו נצטרך להיות עם סביבת ריבית מרסנת יותר לאורך זמן. מאידך, אם נראה שהתהליכים מתקדמים בקצב מהיר יותר, אנחנו גם נוכל לפעול בהתאם".

בנוגע למבצעי המימון של הקבלנים. אתם מתכננים הגבלות חדשות?
"אנחנו עוקבים ומנתחים את ההתפתחויות בשוק הנדל"ן באופן שוטף והדוק. הדגשנו את הנושא בפני הבנקים, ואנחנו איתם בשיח מתמיד על הצורך בניהול סיכונים מוקפד בתקופה הזו.

"בנושא הלוואות הקבלנים והצורך של הבנקים לבצע הערכת סיכון עדכנית ומפורטת בנושאים הללו, אנחנו במיוחד מוטרדים מעסקאות שבהן אין תהליך חיתום מלא של הלווה. ההבחנה היא בין, נקרא לזה הלוואות 20/80, ובין הלוואות בלון. בהלוואות בלון לא ברור שדווקא הלקוח או הלקוחה מבינים לאיזו עסקה הם נכנסים בראייה של כמה שנים קדימה. אנחנו כמובן בוחנים את הנושא מקרוב, ואם נראה שאין הפנמה מספקת של הסיכומים, יש לנו כל הכלים הרגולטוריים מוכנים להשמיש בנושא הזה".

אילו כלים למשל?
"אני כרגע לא נכנס לזה. אנחנו עוקבים, אנחנו בשיח, אנחנו הנחינו את הבנקים. הבנקים כן עשו צעדים מסוימים, ואנחנו כמובן נבחן שזה נעשה בצורה מספקת".

בהנחה שהמלחמה העצימה מאחורינו, מה הפוקוס החדש של בנק ישראל - הצמיחה או האינפלציה?
"האינפלציה עומדת על קצב של 3.8%. זה עדיין טווח גבוה. אנחנו מודעים לזה שחלק מזה הוא כמובן העלאות המסים, אבל אנחנו גם רואים את התהליכים בהרבה מקומות בעולם - שבהם האינפלציה יחסית דביקה. אנחנו גם רואים את הנתונים של הרבעון האחרון, שמראים ביקושים מקומיים מאוד גבוהים, שבעצם נענו על ידי גידול ביבוא. זה עוד אינדיקטור מעבר לשוק העבודה שמראה לנו על מגבלות ההיצע".

"הריבית מרסנת דיה"

"ולכן", אומר ירון, "באיזו מהירות יגיע האיזון הזה בין הביקושים להיצע? אנחנו צופים שבמחצית השנייה אנחנו נהיה במקום שבו - אנחנו מקווים - העצימות המלחמתית פחות או יותר תישאר כפי שהיא. ובתרחיש הזה אנחנו נהיה בנקודה שבה נוכל להתחיל אולי להתחיל בהורדה או שתיים של הריבית. הריבית כרגע, כך אנחנו מאמינים, מרסנת דיה מחד כדי באמת להוביל את האינפלציה בתהליך הזה לתוך היעד, ומצד שני היא עדיין מאפשרת למשק להמשיך להתאושש".