בסוף 2024 הסתכמו נכסי קרן העושר של ישראל בכ־2 מיליארד דולר. במהלך השנה רשמה הקרן תשואה נומינלית דולרית של כ־11.5%, ומאז הקמתה ב-2022 רשמה תשואה שנתית ממוצעת של כ־ 11.7% - כך עולה מהדוח השנתי של הקרן לאזרחי ישראל שפרסם משרד האוצר.
● הסיוט של המשקיעים: מניית "החלום" שאיבדה 60% בשבועיים
● בלעדי | האם בקרוב יוכלו להקפיא לכם נכסים וכספים ללא צו?
● למרות הכול, ענקיות ההשקעות צופות מהפך בוול סטריט. וזו הסיבה
קרן העושר, או בשמה הרשמי: "הקרן לאזרחי ישראל", היא קרן ריבונית שמנהלת את הכנסות המדינה מהיטלים על רווחי משאבי טבע בשטח ישראל, ומשקיעה אותם בנכסים פיננסים מחוץ למדינה. הקרן נועדה לנצל את הכספים מהכנסות המדינה לטובת חיזוק המשק - לקידום אנרגיות מתחדשות, מחקר ופיתוח, לעידוד תעסוקה בנגב ולמען האזרחים בראייה ארוכת־טווח.
כמו כן, הקרן נועדה לספק רשת ביטחון כלכלית לממשלה בעת משברים כלכליים חריגים, והיא גם אמורה לפעול כדי למגר תופעות שליליות מוכרות בעולם של פגיעה או הפחתה בצמיחה כלכלית של מדינות עם מאגרי טבע.
חוק הקרן לאזרחי ישראל נחקק בשנת 2014, והקרן החלה בפעילותה בחודש יוני 2022 (מספר שנים לאחר שהיתה אמורה להתחיל לפעול), לאחר שהסכום המצטבר מההיטל הגיע למיליארד שקלים - הסכום שנקבע כתנאי לכניסת החוק לתוקף.
ב־2022, הקרן השיאה תשואה של 1.2%, כ־10 מיליון דולר. ב־2023, התשואה עמדה על 17.5% - שהם כ־149.5 מיליון דולר, שהיתה תשואה חריגה.
במהלך 2024 הופקדו בקרן תקבולים שמקורם בהכנסות המדינה, על פי הוראות חוק מיסוי רווחים ממשאבי טבע, בסכום כולל של כ-417 מיליון דולר. בשנת 2023 העבירה הקרן לתקציב המדינה סכום של כ-33.6 מיליון דולר עבור שנות התקציב 2023 ו-2024.
2024: שנה טובה לקרן העושר
על פי הדוח, שנת 2024 היתה שנה טובה עבור נכסי הקרן, בין היתר בשל בחירתו של דונלנד טראמפ לנשיא ארה"ב והעליות בשערי המניות שתרמו לתשואת הקרן בחודשים האחרונים של 2024.
בנוסף, מרבית הנכסים רשמו תשואות חיוביות, בהובלת המניות שהציגו תשואות דו ספרתיות גבוהות מהתשואות הממוצעות של השקעות לטווח ארוך. האג"ח הקונצריות מתחת לדירוג השקעה רשמו תשואות טובות יותר מאלו של האג"ח הממשלתיות. העלייה בתשואות של אגרות החוב הממשלתיות לטווחים בינוניים וארוכים הביאה לכך שאגרות החוב ארוכות הטווח רשמו תשואה נמוכה מזו של קצרות הטווח.
נכסי הקרן מנוהלים על ידי מחלקת ניהול ייעודית בבנק ישראל, שמשקיעה אותם בנכסים מחוץ למדינה ובמט"ח באופק השקעה ארוך־טווח ובהתאם למדיניות ההשקעה שקובעת הקרן. נכון לסוף 2023, נכסי הקרן הורכבו מכ-60% מניות ו-40% אג"ח. ב-2024 הוחלט על השקעה של 70% במניות ו-30% באג"ח.
תשואת הקרן נבעה בעיקר מהשקעה במניות המשקים המפותחים, הקרובה ל-90% מסך כל השקעת הקרן במניות, בייחוד ביצועי מניות "שבע המופלאות" בארה"ב (שבע חברות הטכנולוגיה הגדולות שנהנו מפריחת תחום הבינה המלכותית). ביצועיהן של מניות המשקעים המפותחים היו טובים יותר משל מניות המשקים המתעוררים.
בדוח לא צוינו השימושים שנעשו בכספי הקרן. בשנים הקרובות, 3.5% משווי נכסי הקרן אמור להיות מוקצה למטרות חברתיות, כלכליות וחינוכיות במסגרת תקציב המדינה. בשנת 2025, סכום ההקצאה השנתי עומד על 189 מיליון שקל.
השימוש בכספי הקרן עורר מחלוקות במסגרת דיוני התקציב האחרון, כאשר הוועדה לפיקוח על ה"קרן לאזרחי ישראל" אישרה הקצאת 189 מיליון שקל מקרן העושר בהתאם להצעת שר האוצר בצלאל סמוטריץ', למרות שהיועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, קבעה אתמול כי מדובר בהקצאה שאינה עומדת ברוח החוק. זאת, לאחר שהתברר כי 2 מיליון שקל מכספי הקרן יועברו לישיבת ההסדר בקריית שמונה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.