רוסיה במקום איראן: החות'ים מחפשים פתרון חדש, ואלה הסיבות

למרות הערכות כי לחות'ים נותרו "עשרות בודדות" של טילים המסוגלים לפגוע בישראל, קצב הירי נותר יציב ואף גובר • מומחים מזהירים מיכולת הסתגלות גבוהה ומתמיכה חיצונית ממקורות חדשים • גורמים ביטחוניים מעריכים: המתקפות האמריקאיות והישראליות לא יסירו את האיום

יירוט טיל מתימן מעל שמי הארץ, שבוע שעבר / צילום: ap, Nasser Nasser
יירוט טיל מתימן מעל שמי הארץ, שבוע שעבר / צילום: ap, Nasser Nasser

על פי פרסומים, במערכת הביטחון בישראל טוענים לאחרונה שלחות'ים נשארו רק "עשרות בודדות" של משגרים וטילים בליסטיים המסוגלים להגיע עד ישראל. ואולם, הנתונים מצביעים על כך שקצב האש בינתיים לא יורד, ומומחים מזהירים שלחות'ים יש עוד אורך נשימה, יכולת ההמצאה שלהם לא קטנה, והמתקפות האמריקאיות יתקשו להכריע אותם. בנוסף, הם מפגינים עצמאות מאיראן, וישנם סימנים שהם מחפשים פטרון חדש - ברוסיה.

איך מסקרים את קטארגייט בעולם, והמכה לאוניברסיטת הרווארד
מסרים אסלאמיים בשמלת פראדה: המושכת בחוטים של המדינה העשירה בעולם

"לחות'ים היה הרבה מאוד זמן להתעצם", אומרת ענבל ניסים לובטון, חוקרת תימן במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב. "אומרים שיש להם רק עוד כמה עשרות טילים, אבל קשה לומר אם זה נכון. עקומת הלמידה שלהם מאוד טובה, הם הצליחו לעשות דברים שאף אחד לא צפה. איפה שיש רצון ומוטיבציה וכסף ואידאולוגיה - יש גם היכולת".

לדבריה, לחות'ים "יש נתיבי הברחה ידועים דרך הים והיבשה, כולל דרך עומאן השכנה. לפחות מ-2009 הם מקבלים נשק, תמיכה כספית וסיוע מודיעיני מאיראן ומחיזבאללה, וזה לא ממש טופל. לכן, קשה להעריך מה באמת יש להם, והם הפגינו אורך נשימה מרשים לאורך תקופה".

הקצב לא מאט

ואכן, נראה שלפחות כרגע - קצב הירי מתימן לא מאט. מאז סיום הפסקת האש ב-18.3, צה"ל דיווח בערוץ הטלגרם הרשמי שלו על תשעה טילים שהגיעו מתימן לכיוון ישראל, שעד כה יורטו ללא נפגעים.

קצב זה גבוה עוד יותר מאשר היה בחודש ינואר עד 19.1, ערב הפסקת האש, אז נורו לישראל שישה טילים בלבד על פי דיווח צה"ל. אך גם זה היה פחות לעומת 11 טילים ששוגרו מתימן במהלך חודש דצמבר כולו. אך ייתכן שבקצב הזה, אנחנו עלולים לעקוף גם את המספר הזה.

עוד על פי ניסים לובטון, למרות העוני וחוסר הפיתוח בתימן, לא כדאי לזלזל ביכולות הצבאיות שלהם: "הטילים הבליסטיים מגיעים בחלקים, ומורכבים בתימן. אבל יש להם גם יכולת לייצר רכיבים מסוימים בתוך תימן, והם גם מכניסים דשנים וחומרי נפץ דרך מיזמי עידוד חקלאות".

גם ד"ר יואל גוז'נסקי, חוקר בכיר ב-INSS, מזהיר שלמודיעין הישראלי יש עדיין יכולות מוגבלות מאוד בתימן: "למודיעין שלנו אין איסוף טוב בתימן. זו זירה רחוקה, והמשאבים שלנו מושקעים במקומות אחרים".

לדבריו, "האמריקאים עושים עבודה טובה, אבל זה לא מרתיע אותם. להגיד שהתקיפות האמריקאיות יעלימו את הבעיה? בוודאי שלא. לצערי הרב הם ימשיכו להיות בעיה ביטחונית עוד הרבה שנים". גם הוא מזהיר מהיכולות הצבאיות של החות'ים, ואומר ש"אין פתרון שהוא שלם. גם אחרי תקיפה באיראן הם ימשיכו לירות. איראן מייצרת המון טילים, והחות'ים יודעים להרכיב אותם".

אחת הסיבות שעל פי הפרסומים מערכת הביטחון מעריכה שהחות'ים עומדים בפני מחסור בחימושים, היא המתקפות האוויריות של צה"ל, ועוד יותר מהן - המתקפות האמריקאיות שנמשכות מדי לילה בשבועות האחרונים.

אך על פי פרופ' עוזי רבי, חוקר בכיר במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב, "חיל אוויר לא מסוגל להכריע באופן מוחלט תופעות כאלה. החות'ים דומים יותר לחמאס בעזה: זה גוף שאין לו 'דאחיה' (מפקדת חיזבאללה בביירות, ע' א') שאפשר להפציץ אותו. יש ביזור גדול, הם מעורבים חזק באוכלוסייה. הסימביוזה בין האוכלוסייה האזרחית ובין החות'ים היא גדולה, וזה עניין גמיש ונזיל. זה לא דבר שאפשר לגמור תוך כמה ימים".

שגרה בשמיים: חברות התעופה הזרות לא מתרגשות

שבועות ספורים חלפו מאז תמה הפסקת האש בעזה, שיגורי הרקטות חזרו, והשקט שהספקנו להתרגל אליו התפוגג. בהתאם לכך, בענף התעופה התעורר מחדש החשש מפני שיגורים לעבר נתב"ג, שעלולים להביא לביטולי טיסות.

השיגורים מעזה נמשכים, אם כי בתדירות נמוכה הרבה יותר, ושיגורי החות'ים מיורטים לרוב מחוץ לשטח ישראל. דובר החות'ים איים מפורשות, יותר מפעם אחת, כי היעד המרכזי לשיגורי הרקטות הוא נתב"ג.

אם בעבר התרגלנו שרצף אירועים כזה עלול להביא לגל ביטולי טיסות, היום נראה שחברות התעופה הזרות כבר לא מתרגשות. אלו ששבו לישראל לא שינו את תוכניותיהן, ואלו שתכננו לשוב לישראל חוזרות כמתוכנן. במהלך החודש האחרון חזרו לפעול בישראל יונייטד ואיבריה. השבוע הצטרפו אליהן גם דלתא וריינאייר, שתיהן חברות תעופה משמעותיות בזירה העולמית.

נכון לשעת כתיבת שורות אלו בהמשך השבוע צפויה לחזור גם אייר בלטיק, ובסוף השבוע, צפויה גם חזרתה של בריטיש איירווייז. כל זאת, חרף העובדה שאחד ממטוסיה הראשונים של ריינאייר ששב לישראל נאלץ להסתובב באוויר לקראת הנחיתה, כנהוג במקרים שבהם נשמעת אזעקה בנתב"ג.

לכך יש כמה הסברים אפשריים: כאמור, בשונה מסבבים קודמים, ברוב המקרים ירי הטילים מיורט מחוץ לשטחי הארץ. בנוסף, נראה כי חברות התעופה כבר "התרגלו" למצב, וההגנה האווירית של ישראל הוכיחה את עצמה לאורך השנה וחצי האחרונות כיעילה. ייתכן שגם תיקון חוק טיבי תורם למצב, שכן חברות התעופה הזרות חוזרות בידיעה שאם שרת התחבורה תכריז על מצב מיוחד - הן לא יידרשו לשלם את מלוא הפיצויים בגין ביטולי טיסות, בהתאם לתיקון.

סתיו ליבנה

"המנוף האיראני מוגבל"

פרופ' רבי מזכיר ש"טראמפ יצר משוואה קטלנית, שמתקפה מצד החות'ים תיענה במתקפה על איראן", אבל ד"ר גוז'נסקי אומר ש"המנוף של איראן על החות'ים הוא לא מאה אחוז. איראן ניסו לגרום להם להפסיק או להאט את הירי, וזה לא עבד. הם שחקן עצמאי במידה רבה. הם לקחו אמצעים מאיראן ומחיזבאללה, אבל יש להם אג'נדה תימנית פנימית. הם נלחמו מול 'השטן הגדול' (כינוי לארה"ב, ע' א') לבדם. יש חוגים רדיקליים במזה"ת שהם שואבים מהם הרבה תמיכה. במלחמה שלנו בעזה לפני שנה הם היו הגורם הכי פופולרי ברחוב הערבי".

"לא נשמעים להנהגה"

פרופ' רבי אף מוסיף ש"ש אצלם מפקדי גדודים וחטיבות שלא בהכרח נשמעים גם להנהגה החות'ית. זה לא צבא סדיר, זה צבא שבטי שבנוי על אגדים שבטיים, לכל שבט יש את המדיניות שלו. זה הרבה תן וקח, וכששבט מרגיש מקופח או שהוא לא מקבל מספיק הוא לא בהכרח יקשיב".

על פי ד"ר גוז'נסקי, "השיקולים מול איראן הם אחרים, כי יש מו"מ רחב יותר על גרעין למשל. זה נושא מורכב, ולא ייפתר כל כך מהר. גם אם יסכלו את עבד אל מלכ אל חות'י (מנהיג החות'ים, ע' א') ויורידו את כל ההנהגה, תבוא הנהגה אחרת".

ובינתיים, ישנם סימנים שהחות'ים מפגינים עצמאות ומתחילים לחפש פטרונים נוספים, מעבר לאיראן: "אפשר ללמוד הרבה על הקשר שלהם עם רוסיה מההכרזה של ארה"ב עליהם כארגון טרור זר", אומרת ניסים לובטון. "האמריקאים הטילו סנקציות על בכירים חות'ים, וחלקם ארגנו משלחות לרוסיה להעברת משלוחים ודיפלומטיה. אנשי עסקים שעשו העברות כספים. יש טביעת רגל רוסית מאוד ברורה. נראה שמבחינת החות'ים, אם לא איראן - אז רוסיה.

ואכן, הממשל האמריקאי האשים את החות'ים בקבלת נשק מאיראן, מרוסיה ואף מסין. נראה שהעזרה דו-צדדית: החות'ים העבירו לרוסיה אזרחי תימן במסווה של עובדים זרים, שגויסו (חלקם בכפייה) לצבא רוסיה שנלחם באוקראינה.

אז מה הפתרון? בעיני פרופ' רבי, "בהינתן שארה"ב לא תיכנס קרקעית לתימן, בשל החוויות הטראומטיות של עיראק ואפגניסטן, אם טראמפ רוצה להכריע את הכוח החות'י הוא צריך אמצעים לא שגרתיים". לדבריו, הפתרון הוא "סגר ימי ואווירי מלא. בלוקדה. זה חשוב, כי תימן הופכת לנייר לקמוס למדיניות טראמפ ככלל. הוא לא רוצה שיראו אותו כנמר של נייר".