מלחמת סחר | שאלות ותשובות

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה • סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה • אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" • מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? • גלובס עושה סדר

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci
טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

לאחר תקופה ארוכה שבה שמר את הקלפים קרוב לחזה וגרם לחוסר ודאות בשווקים, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הציג אמש (ד') מדיניות סחר חדשה ומקיפה, הכוללת מכסי מגן על כמעט כל המוצרים המיובאים לארה"ב. במהלך נאום בגינת הוורדים בבית הלבן, תחת הכותרת "להחזיר את העושר לאמריקה", הבהיר טראמפ כי מדובר בשינוי דרמטי במדיניות הכלכלית שנועד, לדבריו, "להחזיר את הכוח התעשייתי לאמריקה".

מלחמות הסחר מגיעות לנקודת רתיחה: מה קרה כשארה"ב העלתה מכסים בעבר
בנות הברית של ארה"ב במזרח אסיה שוקלות לחבור לסין נגד המכסים של טראמפ
טסלות שרופות, מוצרים מסומנים: גל אנטי־אמריקאי חסר תקדים שוטף את אירופה

איך תפעל מערכת המכסים החדשה?

החל מהסופ"ש יוטל מכס בסיסי של 10% על כלל הסחורות המיובאות לארה"ב ממדינות שאינן עומדות בהסכם הסחר של צפון אמריקה USMCA (בין ארה"ב, מקסיקו וקנדה שנכנס לתוקף בשנת 2020). בנוסף, החל מיום שלישי הבא, 9 באפריל, יוטלו מכסים הדדיים על כ-60 מדינות שטראמפ הגדיר כ"הפוגעות ביותר", בשיעור שווה למחצית מהמכסים שהן מטילות על סחורות אמריקאיות. "זה פשוט מאוד: אם הם עושים את זה לנו - אנחנו עושים את זה להם", אמר טראמפ.

מה לגבי יבוא רכבים?

טראמפ גם אישר כי יוטל מכס בגובה 25% על כל המכוניות המיוצרות מחוץ לארה"ב, החל מיום חמישי בחצות. "החברות שלנו אינן מורשות להיכנס לשווקים זרים - ולכן, החל מחצות הלילה, נתחיל להטיל מכסים על רכבים מיובאים", אמר הנשיא.

בנוסף, ממשל טראמפ אמר שיטיל מכס של 25% על פחיות בירה מיובאות ופחיות אלומיניום ריקות, מהלך שעלול להשפיע על ייצור אמריקאי של משקאות קלים, בירה, יין בפחיות וקוקטיילים. הודעה של משרד המסחר אמרה שהמוצרים יתווספו, החל מיום שישי, למכס האלומיניום שהוכרז קודם לכן.

אילו מדינות יושפעו ובאיזה שיעור?

מי שתסבול במיוחד היא סין שעליה יוטל מכס בסך 54% (20% שכבר הוטלו בעבר, וכעת עוד 34%). על האיחוד האירופי יוטל מכס של 20%. על סחורות מיפן יוטלו מכסים בשיעור של 24% ועל הודו 26%. גם ישראל נמצאת ברשימה, עם מכסים הדדיים נמוכים יחסית לרוב המדינות - 17%.

סין ספגה את המכה הקשה ביותר. מה עם השכנות קנדה ומקסיקו?

ניתן לומר כי הן נמלטו מהתרחיש השלילי ביותר. שתי המדינות הללו כבר עומדות בפני מכסים של 25% בשל הטענות לאי מניעת סחר בסמים והגירה בלתי חוקית. על שתי המדינות לא הוטלו מכסים נוספים במסגרת התוכנית החדשה. בנוסף, קיים פטור נרחב לסחורות המכוסות בהסכם הסחר של צפון אמריקה. זה מפחית את הסיכון לפעולות תגמול מקנדה ומקסיקו.

כיצד הגיבו השווקים?

במהלך דבריו של טראמפ, טרם הצגת פרטי התוכנית המלאה, החוזים על המדדים בוול סטריט עלו בחדות על רקע דיווחים שגויים לפיהם טראמפ יבחר להטיל מכס גלובלי של 10% בסך הכול. כשחשף את התוכנית שלו, התמונה התהפכה בחדות. החוזים העתידיים עברו לירידות חדות, בהובלת הנאסד"ק שאיבד מעל 4%. המסחר באסיה מתנהל בירידות, אך פחות חדות למעט ניקיי היפני שמאבד מעל 3% והנג סנג הדרום קוראיני שנופל בכ-2%.

המניות של חברות הקמעונאות הגדולות בארה"ב הגיבו בירידות חדות במסחר המאוחר. וולמארט, אמזון, בסט ביי וטארגט בלטו לשלילה. קמעונאים הזהירו שמכסים יובילו למחירים גבוהים יותר עבור מוצרי צריכה רבים. עם זאת, הרשתות ניהלו משא-ומתן עם ספקים כדי לחלוק חלק מההוצאות המוגדלות וגם הגדילו מלאים לפני ההכרזה כדי לקנות זמן להגיב.

גם מניות חברות התעופה - דלתא, יונייטד ואמריקן - ירדו במסחר המאוחר. המשקיעים היו מתוחים לגבי הביקוש לנסיעות, מחשש שאי-ודאות כלכלית ומכסים מורחבים עלולים לגרום לחברות לצמצם נסיעות עסקיות. סקטור נוסף שבלט לשלילה הוא מניות הרכב - פורד, טסלה, GM וסטלנטיס נסחרו בירידות במסחר המאוחר.

חששות שתוכנית המכסים של הנשיא טראמפ עלולה דווקא לפגוע בחלקאים בארה"ב, הובילו לירידות גם במניות של החברות המייצרות ומספקות כימיקלים חקלאיים. כך, ירדו המניות של החברות FMC ו-Corteva, שמספקות לחקלאים חומרי הדברה וזרעים. ארגוני חקלאים הזהירו כי מכסי תגמול שיפגעו ביצוא חקלאי אמריקאי עלולים להוריד את המחירים של תירס, פולי סויה וגידולים אחרים, מה שייפגע ביכולת החקלאים לשלם עבור הזרעים וחומרי ההדברה המתקדמים ביותר.

איך הגיבו אנליסטים?

בוול סטריט ג'ורנל ציינו כי "בעוד המשקיעים קיוו שטראמפ יספק בהירות ויציבות לשווקים, ההכרזה שלו הייתה גרועה יותר מהחששות שלהם. דן אייבס, אנליסט בוודבוש סקיוריטיז, כינה את המכסים 'גרועים יותר מתרחיש הגרוע ביותר' שוול סטריט חשש ממנו. 'זה היה די מזעזע', אמר דני קירש, ראש תחום האופציות בפייפר סנדלר. 'זה הרבה יותר גבוה ממה שהשוק ציפה'".

מנגד, סמואל טומבס, כלכלן במכון המחקר Pantheon Macroeconomics, העריך כי הדלת עדיין לא נסגרה סופית. לדבריו, "המועד האחרון של 9 באפריל למכסים 'הדדיים הוגנים' משאיר את הדלת פתוחה לנסיגה ולדחייה נוספת. המהירות שבה ניתן להסיר מכסים גם מחזקת את הטיעון לחשיבה שצפויה האטה, ולא מיתון".

במקביל, הירידות החדות בשווקים נראות כהזדמנות קנייה עבור חלק מהאנליסטים. "המכסים הגבוהים מאוד, שנקבעים על בסיס מדינה-מדינה, צורחים 'טקטיקת משא ומתן', מה שישאיר את השווקים במתח לעתיד הנראה לעין", אמר לוול סטריט ג'ורנל אדם היטס, ראש תחום המולטי השקעות ב-Janus Henderson. "למרבה המזל, זה אומר שיש מקום נרחב להורדת מכסים מכאן, אם כי עם רף מינימום של 10%".

בריאן ג'ייקובסן, הכלכלן הראשי של Annex Wealth Management, הסכים: "אני חושב שזו יותר הזדמנות קנייה מאשר סיבה לסגת מסיכון. הבלבול לגבי איך לכמת את שיעור המכס האפקטיבי של חסמי סחר שאינם מכסים גורם לי להאמין שיכולות להיות שיחות מהירות בין הבית הלבן לפקידים אחרים על מנת לנהל משא ומתן על הורדתם".

ב-Northlight Asset Management, קריס זאקרלי, מנהל ההשקעות הראשי, אמר כי "הצד החיובי עבור המשקיעים עשוי להיות שזו רק נקודת התחלה למשא ומתן עם מדינות אחרות ובסופו של דבר שיעורי המכסים ירדו באופן כללי - אבל בינתיים הסוחרים יורים קודם ושואלים שאלות אחר כך".

מה יקרה עכשיו?

בזירה הבינלאומית, המדיניות החדשה כבר מעוררת דאגה. האיחוד האירופי, מקסיקו, קנדה, סין, יפן ודרום קוריאה הבהירו כי יגיבו למכסים האמריקאים בצעדי נגד, מה שעשוי להחריף מלחמת סחר עולמית מתפתחת.

לשכת המסחר הבינלאומית יצאה עם אזהרה חמורה, וכינתה את ההכרזה "רגע מכונן" עבור הכלכלה העולמית" "זהו, ללא ספק, זעזוע למערכת הסחר העולמית, אך אין צורך שזה יוביל למשבר מערכתי. ארה"ב היא מעצמה כלכלית אבל מהווה רק 13% מהיבוא העולמי. האופן שבו מדינות אחרות יגיבו למכסים החדשים יקבע בסופו של דבר את היקף ועומק של כל ההשלכות הכלכליות מ'יום השחרור'. אנו ממשיכים לעודד ממשלות לשים דגש על משא ומתן והרגעת המתיחות ככל האפשר - תגובת מכסים היא משחק של הפסד-הפסד".

אחד המנהיגים הראשונים שתקף את התוכנית לאחר פרסומה הוא ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבניזי: "אין במכסים של הממשל בסיס הגיוני, והם מנוגדים לבסיס השותפות בין שתי המדינות שלנו. זה לא מעשה של ידיד. ההחלטה הזו תוסיף לחוסר ודאות בכלכלה העולמית, והיא תדחוף כלפי מעלה עלויות למשקי בית אמריקאים".

מה הסיכויים שטראמפ ייסוג?

שר האוצר סקוט בסנט אמר לערוץ של בלומברג שמדינות מסוימות כבר פנו לארה"ב בתגובה להכרזות המכסים שלה. "זה יהיה תלוי בנשיא טראמפ לראות מה הוא רוצה לעשות. אני חושב שהגישה עשויה להיות לתת לדברים להירגע לזמן מה", הוא אמר. לגבי משא ומתן עם מדינות לפני שהמכסים נכנסים לתוקף, הוא הוסיף, "אני בטוח שיהיו הרבה שיחות טלפון. אני פשוט לא יודע אם יהיה משא ומתן".