המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות • כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali
טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

מניית אפל צוללת בחדות בוול סטריט, זאת לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז על סדרת תעריפי מכס חדשים שעלולים לגרום לענקית הטכנולוגיה נזק כלכלי המוערך בכ-8.5 מיליארד דולר במהלך השנה הקרובה.

במכה אחת, טראמפ הפך את האסטרטגיה העסקית של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים של 46% על וייטנאם ו-26% על הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור שלה בשנים האחרונות.

"המכסים היקרים והמזוכיסטים ביותר שארה"ב נקטה": איך הגיבו אנשי כלכלה למכסי טראמפ
תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה
חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

אפל החלה להעביר ייצור לווייטנאם בעקבות משבר הקורונה ב-2020 שגרם לסגירת מפעלים בסין, ולהודו כחלק מאסטרטגיה להימנע מתעריפים קודמים של טראמפ על סין - זאת עוד בקדנציה הראשונה שלו ב-2018.

למרות שהבית הלבן הצהיר כי התעריפים נכנסים לתוקף מיידית, מומחי סחר רבים מאמינים שזהו רק צעד ראשוני שנועד לפתוח משא-ומתן עם מדינות אלה להפחתת המכסים שהן מטילות על סחורות אמריקאיות.

עבור אפל המכה כפולה - החברה כבר מתמודדת עם תעריפים בגובה של 20% על מוצרים המיובאים מסין, ועכשיו טראמפ מתכוון להעלות את התעריף הזה ל-34%, מה שיביא את סך המכס האפקטיבי על מוצרים מסין ל-54%.

לפיכך, התעריפים החדשים של טראמפ, אותם הוא מכנה "תעריפים הדדיים", מעמידים את אפל בפני דילמה קשה. האייפונים, האייפדים והשעונים החכמים מהווים שלושה רבעים מהכנסותיה השנתיות, המוערכות בכ-400 מיליארד דולר. כעת, מאחר שטראמפ הבהיר כי לא יעניק פטור למוצרים ספציפיים, אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות את מחירי המוצרים לצרכנים ובכך להסתכן בירידה במכירות.

הרווחים ייפגעו

לפי מורגן סטנלי, התעריפים על אייפונים ומכשירים אחרים המיובאים מסין יגדילו את העלויות השנתיות של אפל בכ-8.5 מיליארד דולר, ללא הקלה כלשהי מצד ממשל טראמפ. עוד מעריך הבנק כי הדבר יפחית את רווחי החברה בשנה הבאה ב-0.52 דולר למניה, או ב-7.85 מיליארד דולר בסך-הכול - פגיעה של כ-7% ברווחים השנתיים.

"אפל תיקח את מספרי התעריפים החדשים האלה ותכניס אותם למודלים שהיא בנתה ותדע תוך שעות כמה גדולה הבעיה שניצבת מולה", אמרה ל"ניו יורק טיימס" אנה-קטרינה שדלצקי, מייסדת חברת אינסטרומנטל שעבדה בעברה באפל.

לאחר שטראמפ נכנס לתפקידו בקדנציה הקודמת, מנכ"ל אפל טים קוק הגיע לבית הלבן והבטיח השקעות בהיקף של מאות מיליארדי דולרים בארה"ב. בפברואר השנה מימשה אפל הבטחה זו והתחייבה להשקיע 500 מיליארד דולר בארה"ב, אם כי חלק משמעותי מהסכום כבר היה כלול בתוכניות ההוצאות הקיימות שלה.

בתקופת הנשיאות הקודמת של טראמפ, מאמציו של קוק לבניית יחסים עם הנשיא סייעו לאפל להימנע מתעריפים על רוב מוצריה - הממשל נמנע מלהטיל מכסים על אייפונים ואף הסיר תעריפים מהשעון החכם של החברה.

כמו כן, ב-2019 סייר טראמפ במפעל של אפל בטקסס המייצר מחשבי שולחן. קוק עמד לצידו של טראמפ כשהנשיא לקח קרדיט על המפעל ופועלו, למרות שהמפעל כבר ייצר מחשבים מ-2013.

באופן אירוני, בשנים שחלפו מאז, אפל לא העבירה ייצור של אף מוצר עיקרי לארה"ב, אלא התמקדה בגיוון שרשרת האספקה שלה מעבר לסין. החל מ-2017, אפל החלה להקים קווי הרכבה לאייפונים בהודו, תהליך שארך כחמש שנים להכשרת עובדים ובניית תשתית לייצור הדגמים החדישים. החברה נמצאת כעת בתהליך הגדלת הייצור שם, עם יעד בו מפעלי הודו ייצרו כרבע מ-200 מיליון האייפונים הנמכרים מדי שנה.

במקביל, אפל העבירה ייצור של איירפודס - אוזניות החברה, אייפדים ומחשבים ניידים לווייטנאם. כיום,המפעלים בוייטנאם מהווים יותר מ-10% מ-200 הספקים המובילים של החברה, כשהיתרונות המרכזיים הם כאמור קרבתה של המדינה לסין, והודו נבחרה בשל היותה שוק הסמארטפונים השני בגודלו בעולם.

אתגר משמעותי

עם זאת, חשוב לציין כי אפל נאבקה בעברה עם ייצור בארה"ב. במפעל בטקסס למשל התגלו בעיות כשחלק מהעובדים עזבו את העבודה אחרי המשמרת שלהם אך לפני שהמחליפים שלהם הגיעו, מה שאילץ את החברה לסגור את קו ההרכבה. היא גם התקשתה למצוא ספקים שיכולים לייצר רכיבים שהיא צריכה, כמו למשל בורג מותאם אישית, כך בין היתר לפי ה"ניו יורק טיימס".

קוק אמר בזמנו כי לארה"ב אין מספיק עובדי ייצור מיומנים כדי להתחרות בסין. בכנס בסוף 2017, הוא אמר כי סין היא אחד המקומות היחידים שבהם אפל יכולה למצוא באופן אמין אנשים המסוגלים להפעיל את המכונות המתקדמות ביותר שמייצרות את מוצריה.

כעת, התעריפים החדשים של טראמפ מציבים אתגר משמעותי בפני אפל. נכון לזמן זה, כמעט כל אסטרטגיית הייצור הגלובלית שלה מושפעת מהתעריפים הללו, והיא תצטרך לבחור כאמור בין ספיגת העלויות הנוספות לבין העלאת מחירים לצרכנים, והמומחים כאמור חוזים כי ההשלכות הכלכליות צפויות להיות משמעותיות.