מלחמת סחר | פרשנות

טראמפ יורה לכל הכיוונים, השאלה היא האם צריך לקחת אותו ברצינות

דפוס הפעולה הזה של הנשיא טראמפ כולל הכרזה תקשורתית, יצירת דרמה בינלאומית ואז ריכוך - הדרך הזו היא חלק בלתי נפרד מה־DNA של ממשל טראמפ • אלא שהוא מותיר את השווקים, היצרנים, החברות והמדינות במצב של אי־ודאות כרונית. גם הפעם, נותר להם רק לחכות ולראות אם כל האיומים יתממשו

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap
נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הטיל פצצה עם משטר מכסים שמקיף את כל העולם, כולל את ישראל. הכותרות זעקו, השווקים נרעדו, אבל אולי כדאי לעצור רגע ולשאול אם לא מדובר בעוד קוריוז מבית היוצר של הנשיא האימפולסיבי.

החברה שעשתה הכל כדי לחמוק ממכסי טראמפ, ובכל זאת חוטפת בענק
שאלות ותשובות | המכסים של ארה"ב: תעשיית הרכב העולמית מבצעת היום בקרת נזקים

לא אחת קרה שטראמפ שלף את המקל רק כדי להחזיר אותו מהר מאוד לתיק. מדיניות הסחר שלו כבר ידעה את הכרוניקה הבאה: הכרזה על מכסים חדשים, לעתים בשיעור גבוה מאוד ואז ביטולם זמן קצר לפני כניסתם לתוקף. כך נוצר דפוס פעולה המשלב איום דרמטי, משא ומתן לחוץ והודעת ביטול שמגיעה בדקה ה־90, ולפעמים בזמן פציעות.

הכרזה, דרמה - וסיבוב פרסה

רק לפני כחודשיים, בפברואר האחרון, הכריז טראמפ על מכסים בשיעור של 25% על כלל היבוא ממקסיקו ומקנדה. המכסים נועדו, לדבריו, להפעיל לחץ על שתי המדינות לפעול נגד זרם הסמים שנכנס לארה"ב. אלא שיומיים לפני כניסת הצעד לתוקף, הודיע הבית הלבן כי המכסים יידחו בחודש, בעקבות התחייבויות חדשות של שתי המדינות הללו. ההודעה הפתיעה גורמים בשוק ונראתה יותר כמהלך טקטי מאשר יעד ליישום ארוך טווח.

בחודש שלאחר מכן, במרץ 2025, חזר טראמפ על אותו תרגיל, הפעם מול תעשיית הרכב. הוא הכריז שיושתו מכסים נוספים על יבוא רכבים וחלקים ממקסיקו וקנדה, אך העניק פטור זמני ליצרנים האמריקאיים, כדי "לא לפגוע בתעשייה שלנו", לדבריו. גם כאן נראה כי האיום שימש כקלף מיקוח, ולא נועד למימוש אלא להשגת ויתורים מהצד השני.

גם בקדנציה הראשונה הוא השתמש באותה טקטיקה. ביוני 2019 איים הנשיא להטיל מכסים גורפים על כלל היבוא ממקסיקו, במחאה על כישלונה למנוע הגירה בלתי חוקית. נוכח לחץ כבד מצד מקסיקו והתחייבות שתנקוט צעדים בגבול הדרומי שלה, המכסים בוטלו ברגע האחרון.

גם מול סין, בהקשר של "הסכם הסחר שלב ראשון", בוטלו מכסים על מוצרים רבים שיועדו להיכנס לתוקף בדצמבר 2019, בהם בגדים, מחשבים וטלפונים. במקרים נוספים, כמו המכסים על פלדה ואלומיניום ממדינות ידידותיות, טראמפ נסוג באופן חלקי. הוא הטיל מכסים ב־2018 על קנדה ומקסיקו, וביטל אותם לאחר כשנה מכן מהמו"מ להסכם הסחר החדש USMCA. גם מעל אירופה ריחפו לא מעט איומים להחמרות שנדחו או הושעו.

דפוס הפעולה הזה - הכרזה תקשורתית, יצירת דרמה בינלאומית ואז ריכוך - הפך חלק בלתי נפרד מה־DNA של ממשל טראמפ. אלא שהוא מותיר את השווקים, היצרנים, החברות והמדינות במצב של אי־ודאות כרונית. גם הפעם, נותר להם רק לחכות ולראות אם כל האיומים יתממשו.