בתחילת החודש, בדיוק ביום שבו השיק נשיא ארה"ב דונלד טראמפ את תוכנית המכסים שלו ושלח את מניית טסלה מטה ב־10%, הציג אילון מאסק התקדמות משמעותית ברובוט האנושי שלו, אופטימוס. בסרטון שפרסמה טסלה, הרובוט נראה צועד בטבעיות ובבטחה במסדרון מבוקר: התנועות אנושיות וחלקות יותר, הברכיים ישרות והזרועות נעות בהתאמה מלאה; הידיים זזות ב־22 דרגות חופש, רק חמש דרגות פחות מאלה של יד אנושית, שיא שטרם נקבע לרובוט דמויי אדם. בסרטון הושווה הרובוט החדש לגרסה מוקדמת שלו מ־2023 בה הוא הולך באופן מגושם, והושם ללעג ברשת כאילו הוא מתהלך כמו נשיא ארה"ב לשעבר ג'ו ביידן.
● בדיקה טכנולוגית | עם עיצוב שקוף: הסמטארפון הבריטי שישאיר לכם עודף מ־2,000 שקל
● ניתוח | מלחמת הסחר בין סין לארה"ב עולה שלב, ואנבידיה סופגת מכה
מאסק מרבה להתבטא באחרונה על היומנואידים של טסלה - רובוטים אנושיים - עם אותה התלהבות שבה דיבר על מכוניות חשמליות לפני כעשור. בסרטוני תדמית, ערוכים ומבושלים שמתפרסמים בתדירות גבוהה בחודשים האחרונים, הוא מציג רובוטים ששואבים אבק, מפנים כלים מהמדיח ומשקים את העציץ בסלון בזמן שבני המשפחה האנושיים עסוקים במשחקי לוח וקריאה.
באירוע שערך בשנה שעברה, הבטיח איל ההון כי היומנואידים "יכסחו עבורנו את הדשא, יוציאו את הכלב לטיול, ישמרו על הילדים וישמשו עבורנו כחברים". באירוע נוצץ שערך לעיתונאים הציב כמה רובוטי אופטימוס שחילקו משקאות ושעשעו את האורחים. ייתכן כי מאסק מאמין שרובוט ביתי אישי הוא המהפכה הצרכנית הבאה, מעין "הטסלה" או "האייפון" הבא שיפרוץ את הדרך למהפכת הרובוטיקה האישית, כזו שתביא כל בית אב לשקול לרכוש רובוט ב־20 או 30 אלף דולר.
לפי הבטחות שהוא פיזר במהלך החודשים האחרונים, טסלה תשתמש באלף רובוטים אנושיים במפעלי הייצור שלה כבר השנה ובהמשך תמכור את הרובוטים בשוק החופשי במחירים של 20 אלף דולר ליחידה. הוא צופה כי השקת הרובוטים ב־2025 תהפוך את טסלה ל"חברה בעלת פוטנציאל שווי של 25 טריליון דולר" באמצעות שליטה של 10% לפחות משוק הרובוטיקה ולהנות מרווח נקי של "טריליון דולר". האמנם?
מאסק רתם את העגלה לפני הסוסים
רבים בענף הרובוטיקה מאמינים כי המהפכה עדיין רחוקה וכי ייתכן שבטסלה מעלים הילוך בפרסומים על השקות רובוטים קרובות כדי להתמודד עם המשבר התדמיתי שנוצר לה. זאת, ברקע המחאה נגד השתתפות מאסק בתוכנית הקיצוצים של המשרות הממשלתיות ובשל הצבת המכסים ששומטת מתחת ליצרנית הרכב האמריקאית את השוק הסיני. מבט ביקורתי יותר בסרטונים ששחררה החברה יגלה כי בכמה מהם מחוברים הרובוטים לכבלים הנשרכים מהתקרה ובאחרים קיים מפעיל אנושי מאחורי הקלעים שמפעיל אותם מרחוק.
אחרי שנתיים של פיתוח: אמנון שעשוע צפוי להתחיל ייצור המוני של הרובוט מנטי | בלעדי
ההנחה בתעשייה היא כי יומנואידים ייכנסו לבתי אב רק ב־2030 ולמפעלי תעשייה ב־2027 או 2028. המקום הקל והזמין ביותר עבורם היא המרכז הלוגיסטי, דוגמת מחסני אמזון או הדואר, קרי כל מקום שבו אפשר ללקט, למיין ולארוז.
מי שפונה לשוק הזה כשוק יעד ראשוני הוא לא אחר מאשר מייסד מובילאיי, פרופ' אמנון שעשוע, שצפוי להתחיל בעוד כחודש ייצור המוני של הרובוט מנטי (Mentee) - יומנואיד שמסוגל לצעוד כאדם ולהרים ארגזים במשקל של 25 ק"ג.
למנטי יש סוללה מתחלפת המאפשרת לו לעבוד ברציפות כל היממה ובדיקות ראשוניות עם מספר מחסנים לוגיסטיים בישראל. החברה, שכבר מעסיקה בהרצליה 70 עובדים, מתוכם 45 אנשי AI, מפתחת מודל שפה משלה ותשיק בשבועות הקרובים את מנטי 3.1, שצפוי לעלות 30 אלף דולר לאחר ייצור של אלף יחידות. לפי ההערכה, המחיר צפוי לרדת בסדרת ייצור של 10,000 יחידות ל־17 אלף דולר. כך צפויה דווקא חברה ישראלית לשחרר לשוק רובוט בעל הישגים צנועים, אך פרקטיים יותר מאלה של אילון מאסק או סם אלטמן.
ואכן, האמת המרה היא שמהפכת הרובוטיקה האישית עדיין רחוקה. אין עדיין רובוט שיכול למלא משימה ביתית אחת באופן מספיק יעיל. פעולה פשוטה כמו הכנת כוס אספרסו ממכונת קפסולות קשה עבורו; אולי הוא יוכל לבצע אותה בבית אחד לאחר אימון מאסיבי, אך אם יידרש לעבור לבית אחר - הוא יתקשה להתאים את עצמו לסביבה חדשה. היומנואיד גם מתקשה לבצע משימות שכרוכות במים או בלכלוך, כמו שטיפת כלים או רצפה, ואף מסוכן לילדים - הרובוט הקל ביותר שוקל 60 ק"ג ומעידה אחת שלו יכולה לגרום לנזק כבד למי שנמצא לידו.
"אני מניח שיידרשו מספר שנים עד שהטכנולוגיה הזו תתפתח, וגם אז, היא תתחיל את דרכה ככל טכנולוגיה חדשה", אומר גיא גלס, יזם בתחום, ממייסדי חברת הרובוטיקה Caja. "בשלביה הראשונים, היא תהיה נחלתם של מקורבים ורק בהמשך תגיע לרוב האנשים - והמחירים יהיו גבוהים משמעותית. להערכתי, השוק יגיע לבשלות בטווח של 10 עד 15 שנים, בדומה לשוק שואבי האבק הרובוטים".
ואכן, על פי ההערכות, כאשר היומנואידים הביתיים יהפכו למוצר ביתי - לא לפני 2030 - הם יעסקו במשימות ביתיות "יבשות" בלבד: ישאבו אבק מהרצפה, יפנו כלים נקיים מהמדיח, יאספו חפצים שמונחים שלא במקומם, ימיינו כביסה נקייה לפי זהות הלובש שלה ואולי אפילו יקפלו חלק ממנה. הם יחסכו שעות של עבודה, אך עדיין ידרשו נוכחות אנושית לביצוע שאר עבודות הבית.
מפסי ייצור ועד לתעשיות הביטחוניות
המשימה ליצור רובוט יומנואיד טוב, יעיל ובטוח היא מורכבת ביותר. לדברי גלס, רק חברות בעלות משאבים כספיים גדולים יוכלו לעמוד בה. "להערכתי, נושא הרגולציה יהווה חסם משמעותי שיעניק באופן טבעי יתרון לחברות הגדולות", הוא אומר. "יהיו לא מעט קשיים ותקלות כמו בכל טכנולוגיה חדשה".
גם אם הרובוטים האנושיים ייכנסו לבתים בעוד מספר שנים, על הקווים מתחממות כבר כמה מתחרות לטסלה עם יומנואידים מבטיחים לא פחות; הבולטת שבהן היא פיגיור (Figure AI) שהוקמה רק לפני שלוש שנים בעמק הסיליקון, גייסה מעל ל־800 מיליון דולר ממשקיעים דוגמת מיקרוסופט, OpenAI, אנבידיה ומייסד אמזון ג'ף בזוס, וכיום כבר שווה 2.6 מיליארד דולר. לפי רויטרס, החברה מעוניינת לגייס כעת 1.5 מיליארד דולר נוספים בשווי אסטרונומי של 40 מיליארד דולר. הרובוט שהשיקה באוגוסט שעבר, Figure 02, מצויד במערכות למידת מכונה משוכללות ומודלי שפה משלו, שש מצלמות צבע, סוללה נשלפת וידיים בעלות 16 דרגות חופש.
אלא שגם הרובוט, שנחשב בעיני רבים אפילו למתקדם יותר ממקבילו בטסלה, רואה את עצמו קודם כל מועסק במפעלי ייצור או בבתי חולים לפני שהוא נכנס הביתה. בסרטון תדמית ערוך, הציגה החברה את הרובוט במפעלי ב.מ.וו כשהוא עובד על פסי הייצור במפעל בדרום קרוליינה, אך דובר יצרנית כלי הרכב הדגיש כי מדובר בשלב זה רק ברובוט אחד שמתאמן במשימות הרכבה בשעות שבהן המפעל אינו עובד. עוד ציין הדובר כי רק לאחרונה הוא הועבר לעבודה גם בשעות הפעילות.
מתחרה נוספת שמתחממת על הקווים היא בוסטון דיינמיקס, החברה הוותיקה שהוחזקה בידי גוגל עד שזו מכרה אותה ליונדאי הקוריאנית. בוסטון דיינמיקס התפרסמה בזכות סרטונים המלהיבים בהם רובוטים אנושיים מבצעים סלטות באוויר וקופצים על משטחים ומדרגות באתלטיות רבה. אולם, היא עדיין נחשבת לתעלומה: הרובוטים של החברה זוכים לביקורת על כך שהם יקרים להחריד - 74,500 דולר לרובוט הזול ביותר שלה - וההערכה היא כי החברה פונה לשוק הביטחון במטרה לצייד בעתיד צבאות ומשטרות בלוחמים רובוטיים.
מי שמנסים לאתגר את המחירים במערב הם, כמובן, יצרני רובוטים סיניים. "בשוק הסיני, שבו החסמים יהיו פחות משמעותיים מזה הקיים במערב, נראה את המערכות הללו חודרות לשוק מוקדם יותר, בדיוק כפי שקורה כיום בתחומים שונים כמו רחפנים ומכוניות אוטונומיות", אומר גלס. "ברגע שהמוצרים יהפכו למוצרי מדף בסיסיים, החברות הסיניות ישלטו בשוק, כפי שקרה בשוק שואבי האבק הרובוטיים. אולם, יהיה להן קשה מאוד לחדור למספיק שווקים במערב, בעיקר בגלל מחירים ומכסים ובעיות פרטיות".
כיום, אחת החברות הבולטות ביותר בשוק הסיני היא יוניטרי, חברת רחפנים מהאנגג'ואו שהשיקה את שני רובוטים: H1 המתנשא לגובה 1.8 מטר, והרובוט החדש יותר G1 שגובהו של כילד בן שש. המחיר הזול, 16 אלף דולר ליחידה, והזמינות שלהם (האחרון שבהם הושק כבר בשנה שעברה) הפכו אותם לגימיק בתקשורת הסינית. החברה אף הבטיחה לשדר קרב אגרוף בין שני רובוטים ובין אדם לרובוט, אך יכולותיהם מוגבלות למדי. במערב רואים את G1 כרובוט בעל יכולות מוטוריות גבוהות ויציבות משופרת, אך הוא נחות מהדגמים המערביים ביכולותיו ללמוד משימות ולחקות בני אדם.
גם אנבידיה הצטרפה לחגיגה
גם כיום, בחברות מובילות כמו טסלה ופיגיור, ההבנה היא שמודל הבינה המלאכותית שמפעיל את הרובוט הוא הגורם שמבדיל בין רובוט יציב אך טיפש, לבין כזה שמסוגל להבין את השאילתות שהוא מקבל, ללמוד מושגים ומשימות, ולהשליכם על סביבות ותרחישים שונים. בעוד שטסלה ופיגיור מפתחות מודלים כאלו, ענקית הבינה המלאכותית אנבידיה נכנסה בקול גדול לשדה הרובוטיקה בחודש שעבר עם השקת מודל שפה משלה בשם GrootN1. המטרה: להשתלב בתשתיות של כמה שיותר רובוטים ביתיים ותעשיתיים - מבלי לייצר אחד כזה בעצמה.
במידה רבה, אנבידיה נכנסת לשוק הזה באופן טבעי: שלא באופן מוצהר, היא עובדת עם טסלה ומסייעת לה גם במשימות סימולציה ועיבוד בינה מלאכותית ולא מן הנמנע שאגב כך ראתה את הפוטנציאל המסחרי הגדול שגלום בה.
בנוסף, היא מסייעת כבר היום לענקיות רכב דוגמת מרצדס בנץ, ויגואר לנד־רובר לאמן את הרכבים האוטונומיים שלהן עם מערכת סימולציה וירטואלית בשם אומניברס, האפשרה ליצרניות רבות לבצע קפיצת דרך משמעותית בפיתוח רכב אוטונומי. מערכות הסימולציה - מעין מחשבי על המאפשרים לדמות באופן וירטואלי, פעילות של רובוט באלפי תסריטים שונים - הם הסיבה להתקדמות המשמעותית שעשו רובוטים אנושיים בשנתיים האחרונות בהליכה יציבה ואנושית יותר ובחיקוי תנועות אנושיות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.