ירידות של כ-1% במסחר המוקדם: איך ייפתח המסחר בוול סטריט?

חוזים אדומים בוול סטריט: שבוע המסחר עומד להתחדש בצל מלחמת הסחר, המתח בין טראמפ לפאוול ולאחר ירידות שערים חדות בטוקיו • מדד הדאו ג'ונס יחצה מלמטה את "צלב המוות", ימים לאחר שה-S&P 500 עשה זאת • סין איימה הלילה כי תנקום במדינות שישתפו פעולה עם ארה"ב • הבריחה מהדולר ומאג"ח האמריקאיות נמשכת, המפלט כעת הוא הזהב שזינק היום לשיא חדש

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

דומה שאנחנו בפתחו של שבוע נוסף של אי-ודאות ותנודתיות בוול סטריט: החששות מהסלמה במלחמת הסחר, בריחת המשקיעים מהדולר ומהאג"ח האמריקאי וביקורת מצד הנשיא דונלד טראמפ על הבנק הפדרלי - כל אלה מעיקים על המשקיעים, וכעת החוזים העתידיים יורדים בעד 1%. גם באסיה הבוקר היה די קשה, כשבורסת טוקיו השילה כ-1%. בנוסף, משרד המסחר הסיני איים הלילה כי ינקוט בצעדים קשים נגד מדינות שישתפו פעולה עם ארה"ב.

הירידות בחוזים בניו יורק מגיעות לאחר שכל אחד משלושת המדדים המרכזיים בארה"ב רשם ירידה שבועית שלישית מתוך ארבעת שבועות המסחר האחרונים. למרות שמדד S&P 500 סיים את המסחר ביום חמישי בעלייה, הוא סגר את השבוע המקוצר בירידה של 1.5%. מדדי הדאו ג’ונס והנאסד"ק רשמו שלושה ימי ירידות רצופים, וכל אחד מהם סיים את השבוע בירידה של למעלה מ-2% במהלך ארבעת ימי המסחר.

מכירת חיסול משמעותית במניית חברת הביטוח יונייטד הלת' הכבידה על מדד הדאו ג'ונס ביום חמישי, כשהמניה צנחה ביותר מ-22% לאחר שהחברה עדכנה כלפי מטה את התחזית השנתית שלה ודיווחה על תוצאות רבעוניות מאכזבות.

מדד הדאו ג'ונס נמצא כעת קרוב מאד ל"צלב מוות" - ימים ספורים לאחר שמדד S&P 500 כבר היה שם. "צלב מוות" (Death Cross) אומר שהממוצע הנע ל-50 יום של נכס או מדד חוצה כלפי מטה את הממוצע הנע ל-200 יום. אנליסטים טכניים רואים בכך אות לכך שתיקון שוק עלול להתפתח למגמה דובית ממושכת. הדאו ג'ונס לא חווה "צלב מוות" מאז נובמבר 2023, על פי נתוני Dow Jones, לעומת זאת, ה-S&P 500 רשם בשבוע שעבר את ה"צלב מוות" הראשון שלו בשלוש השנים האחרונות.

הגורם המרכזי לירידות נותר חוסר הוודאות סביב מדיניות המכסים, כאשר מגבלות יצוא חדשות על שבבים לסין הפעילו לחץ על חברות שבבים אמריקאיות, ובראשן אנבידיה . בטווח הקצר, נראה כי השווקים ימשיכו להגיב לדינמיקה סביב נושא המכסים - בין איומים בהסלמה לבין תקווה להסכמי סחר עתידיים. אגב, בסוף השבוע טראמפ הספיק לצייץ כי "יש שיחות טובות עם סין", ואף הוסיף כי "זה ממש טוב". בינתיים אף אחד לא משתכנע.

בנוסף, חזית חדשה נפתחה בתוך ארה"ב, בין טרמאפ ליו"ר הבנק המרכזי ג'רום פאוול. לאחר שיו"ר הפד ג'רום פאוול הדגיש כי הפד צפוי להמשיך לנקוט בגישה סבלנית בנוגע להפחתת ריבית, לנוכח האפשרות שהמכסים יובילו לאינפלציה גבוהה יותר ולצמיחה איטית יותר.

דבריו של פאוול הקפיצו את טראמפ על רגליו. "סיום כהונתו לא יהיה מהיר מדי", הוא שידר בחשבון המדיה החברתית שלו. נזכיר ששום נשיא לא פיטר נגיד, מאז קם הבנק המרכזי, ב־1913. פאוול עצמו אמר לא אחת, שהוא ייאבק על כהונתו, אם טראמפ ינסה להדיח אותו. כהונתו של פאוול תסתיים בעוד שנה. נשיא הפד של שיקגו, אוסטין גולסבי אמר אתמול שהוא מקווה שארה"ב אינה צועדת לכיוון שבו עצמאותו של הבנק המרכזי עומדת בספק בשל לחצים פוליטיים.

עונת הדו"חות לרבעון הראשון של השנה יצאה לדרך, כש-12% מהחברות במדד S&P500 כבר הספיקו לדווח תוצאות. בשבוע הקרוב צפויות בין היתר לדווח אלפאבית (גוגל) , טסלה ואינטל .

הבריחה מהדולר אל הזהב

בשוק המטבעות דומה שהבריחה מהדולר, עד לא מזמן מטבע "חוף מבטחים" רק הולכת ומחריפה.

בשוק המט"ח, הדולר האמריקאי שנחלש בכ־10% מתחילת השנה מוסיף ונחלש היום בכ-1% לרמתו הנמוכה ביותר מזה שלוש שנים, מדד הדולר, DXY נסחר הבוקר ב-98.3 נקודות. הפרנק השוויצרי בשיא של 14 שנים מול הדולר, האירו מזנק הבוקר בכ-1% מול הדולר, 1.15 דולר לאירו.

מול השקל הוא נסחר הבוקר בירידה קטנה של כ-0.2%, 3.67 שקלים לדולר אחד אך נחלש ב-1.2% מול האירו, 4.23 שקלים לאירו.

לפי רויטרס הבוקר, תאגידים אמריקאים רב-לאומיים מאריכים את תקופות הגידור המטבעי שלהם כדי להגן על תזרימי המזומנים שלהם מפני תנודתיות אפשרית בשערי החליפין, שנגרמת כתוצאה ממדיניות המכסים של ממשל טראמפ.

השינוי במשך הגידור משקף את חוסר הוודאות הגובר עבור חברות אלו בנוף הסחר הגלובלי המשתנה במהירות, במיוחד על רקע חששות ממיתון והיחלשות הדולר. גם חברות שהתמודדו באופן יחסי היטב עם העלייה בתנודתיות החלו להאריך את תקופות הגידור שלהן. "ראינו בשבוע האחרון קבוצת לקוחות שדוחפת את הגידורים שלה עד לאורך המרבי האפשרי, בניסיון לנעול הגנה ולשרוד את חוסר היציבות בטווח הקצר," אמר אריק האטמן, מנכ"ל MillTechFX.

כמו בדולר, כך גם בשוק האג"ח. שוק האג"ח האמריקאי ריכז לאחרונה לא מעט כותרות על רקע תנודתיות גבוהה במיוחד ועלייה חדה בתשואות. בין הגורמים האפשריים, מונה מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס "מהלכים של קרנות גידור (Basis Trade), או דיווחים על אחזקות משמעותיות של סין באג"ח אמריקאי שעוררו פאניקה בקרב המשקיעים. עם זאת, נראה שהתנודתיות פחתה מעט בשבוע האחרון ונרשמה ירידת תשואות לאורך העקום, כאשר התשואה ל-10 שנים ירדה בכ-14 נ"ב לרמה של 4.34%".

בבית ההשקעות לידר מציינים כי "קיים חשש אמיתי שמדינות רבות יתחילו למכור אג"ח של ממשלת ארה"ב על רקע חוסר אמון במדיניות הכלכלית של הממשל ורצון לפזר יותר אחזקות בנכסים חלופיים או באג"ח של מדינות אחרות (אירופיות בעיקר)". ברקע ניצבת העובדה שארה"ב תצטרך למחזר בשנה הקרובה חוב של תשעה טריליון דולר. שיאניות ההחזקה הן יפן (1.1 טריליון דולר) וסין (784 מיליארד דולר). בלידר מעריכים כי "נדמה שהחשש ממכירת אג"ח בהיקף משמעותי מהווה סיכון לעליית תשואות כלפי מעלה, זאת למרות החשש מהתמתנות בפעילות הכלכלית".

והמשקיעים בצר להם פונים לנכס שנחשב הבטוח ביותר בימים אלה: הזהב.

מחיר זהב מזנק הבוקר במעל 2% וחצה לראשונה אי פעם את רף ה-3,400 דולר. וזאת בעקבות חולשה מחודשת של הדולר האמריקאי, ביקורת מצד הנשיא דונלד טראמפ על הבנק הפדרלי, והמשך החששות ממלחמת הסחר שגורמת יציאה של כספים מארה"ב ומעבר לאפיקים נוספים. שווי השוק של המתכת הצהובה מעורך כעת בכ-22.87 טריליון דולר. הביקוש למתכת היקרה כמפלט בטוח הפך את הבנקים המובילים לאופטימיים יותר לגבי תחזית מחיר הזהב, ככל שהראלי במתכת היקרה השנה נמשך. בין היתר, קבוצת גולדמן זאקס צופה כי מחיר הזהב עשוי להגיע ל-4,000 דולר לאונקיה עד אמצע השנה הבאה. גם הבנקים המרכזיים מוסיפים את המתכת לרזרבות שלהם, מה שתומך בביקוש העולמי החזק.