התרגיל הצבאי ההיסטורי שנערך בגבול ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התקריות האנטישמיות שוברות שיא שנה רביעית ברציפות; משרד הבריאות בעזה מכחיש את זיוף נתוני ההרוגים; וזו הסיבה שרוצים לצרף את אזרבייג'ן להסכמי אברהם • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

הערכות: ישראל לא תחמוק מפיטורי הענק של אינטל, ומובילאיי מועמדת למכירה
שאלות ותשובות | השלב הבא בשיחות הגרעין ומדוע איראן יכולה לנשום לרווחה בינתיים
מחשש לפלישה עתידית: פינלנד והמדינות הבלטיות מבצרות את הגבול עם רוסיה

1 משרד הבריאות בעזה מכחיש את זיוף נתוני ההרוגים

לאחר שישראל וארגונים בעולם דיווחו על כך שחמאס מזייף את נתוני ההרוגים שלו והטילו ספק באמינות הדוח, משרד הבריאות בעזה, שנשלט על ידי ארגון הטרור חמאס, טוען כי "הנתונים אמיתיים", ומוסיף כי "משרד הבריאות שואף לנתונים מדויקים ובאמינות גבוהה" - כך פורסם ב-BBC.

"לפי משרד הבריאות של חמאס, לפחות 51,266 בני אדם נהרגו ב-18 החודשים מאז תחילת המלחמה בעזה, כאשר כמעט שליש מההרוגים הם מתחת לגיל 18", נכתב.

אולם, ארגונים בעולם ניסו לאמת את המספרים ודיווחו כי ארגון הטרור מזייף את נתוני ההרוגים כשהוא "מסיר אלפי שמות מהרשימות המעודכנות". גם ישראל "הטילה שוב ושוב ספק בנתוני ההרוגים הפלסטיניים, וטוענים שהם משתמשים בנתונים המזויפים בשביל פרופגנדה של חמאס".

נציין כי בתקשורת העולמית ובאו"ם ממשיכים לצטט את מספר ההרוגים שפרסם חמאס, גם לאחר הביקורת.

זאהר אל-ווחידי, פקיד בריאות בעזה, התראיין ל-BBC והכחיש שהקורבנות "נעלמו" או שקיימת חוסר שקיפות, והתעקש: "משרד הבריאות שואף לנתונים מדויקים ובאמינות גבוהה". אל ווחידי הוסיף, "בכל רשימה שמתפרסמת, יש אימות ובדיקה נוספים. אי אפשר לומר שמשרד הבריאות מסיר שמות. זה לא תהליך של הסרה, אלא של בדיקה ואימות".

אז איך נאספים הנתונים ועד כמה הם מדויקים? לפי ה-BBC, "עד לחודשים הראשונים של המלחמה, מספר ההרוגים בעזה חושב לפי ספירת גופות שהגיעו לבתי החולים. הצוותים הרפואיים רשמו את הנתונים במערכת ממוחשבת מרוכזת, שהייתה ממוקמת במשרד הבריאות בבית החולים א-שיפא, עם גיבוי בבית החולים רנטיסי", נכתב.

אך ככל שהלחימה הסלימה והתנאים הפכו כאוטיים "אתרי הרפואה הותקפו, והשיטה הפכה לפחות מהימנה".

לדברי אל-ווחידי, "רוב השמות שהוסרו מהרשימות הרשמיות לאחרונה הוזנו דרך אותם טפסים מקוונים. הוא טוען כי שמות שהוסרו עשויים להתווסף חזרה" והבטיח "שמאמתים את הנתונים".

במהלך החקירות, ווחידי אומר כי "חלק מהאנשים נמצאו כמתים ממחלות או סיבות טבעיות, לא ישירות מהמלחמה. כשפלסטינים מתים ממחסור בטיפול רפואי, תת-תזונה או מכת חום", הבהיר, "אלו מקרים עקיפים ואינם מתווספים לרשימות". לגבי הטענות על הסרת אלפי שמות, הוא טען בפני ה-BBC כי "באוקטובר הוסרו מהרשימה יותר מ-3,000 שמות, לדבריו, כאמצעי זהירות עד להשלמת הבדיקה". משרד הבריאות בעזה אמר גם כי ערך לאחרונה ביקורת על נתוני ההרוגים ממקררי בתי החולים. כאשר ההרוגים נרשמו על ידי שכנים או חברים, לא תמיד היו בידיהם שמות מלאים או מספרי זהות - שכוללים גם את שמות האב והסב. לעיתים, זה הוביל לכך שאנשים נרשמו כמתים בטעות", נכתב.

המשרד מבהיר כי יש נתונים חסרים משום ש"אלפי גופות שעדיין מצויות מתחת להריסות מתקיפות ישראליות, וכן כ-900 גופות שלא זוהו, אינן נכללות ברשימות".

מתוך ה-BBC, מאת יולנד קנל. לקריאת הכתבה המלאה

2 אזרבייג'ן ממשיכה להעמיק את הקשרים עם ישראל

במשך שנים אזרבייג'ן וישראל העמיקו את הקשרים בין המדינות. "יחד עם קזחסטן, באקו מספקת יותר מ־60% מצרכי הנפט של ישראל" וזו בתמורה, מספקת לאזרבייג'ן נשק מתקדם. "ידוע לכל כי המדינות קרובות מתמיד, אז למה עכשיו עולים מאמצים להוסיף את אזרבייג'ן להסכמי אברהם?", נכתב בניתוח של האנליסט האזרי, רובשן ממדלי ל-New Arab.

"המתווה החדש שצובר תאוצה בשבועות האחרונים בארה"ב ובישראל - הוא לצרף את אזרבייג'ן להסכמי אברהם, הסכמי ה'נורמליזציה' שגובשו בתיווך טראמפ ב־2020 בין ישראל למספר מדינות ערביות, בהן איחוד האמירויות, בחריין, סודאן ומרוקו", נכתב.

"אבל כעת, כשהקשרים בין המדינות פתוחים מאי פעם, עולה שאלה חדשה: מדוע לנסות לשלב את אזרבייג'ן בהסכמי אברהם, במיוחד כשאינה מדינה ערבית וכבר מקיימת יחסים הדוקים עם ישראל?", נכתב.

לפי ממדלי התשובה נטועה "בסעיף 907 לחוק הסיוע החירותי של ארה"ב (Freedom Support Act). החוק, שהועבר בקונגרס בזמן מלחמת נגורנו-קרבאך הראשונה אחרי קריסת ברית המועצות, אוסר על סיוע ישיר ומכירת נשק אמריקאי לאזרבייג'ן".

באקו מעוניית בביטול מוחלט של הסעיף, ותולה תקוות בישראל ובתמיכתה לבטל זאת ומקווה שדבר זה יתאפשר כחלק מיוזמת הסכמי אברהם.

אולם בפני באקו ניצב מכשול מרכזי: אין הסכם שלום רשמי בין אזרבייג'ן לארמניה, שנדרש בכדי לזכות בתמיכת ארה"ב "כולל ביטול סעיף 907". בשורה התחתונה, אם באקו מעוניינת בביטול הסעיף עליה לגבש הסכם שלום עם יירבאן.

"ואולם, לאחר שהשלימה את השתלטותה על קרבאך ב־2023, נראה כי באקו משתמשת ביתרונה הצבאי כדי לסחוט ויתורים נוספים מארמניה, ודוחה את תהליך השלום", נכתב.

נראה כי הביקור של וויטקוף, שליח טראמפ בבאקו במרץ האחרון נתפס "כסימן להתחדשות העניין האמריקאי בפתרון הסכסוך - אולי כצעד לקראת הקמת ברית משולשת חדשה של ארה"ב, ישראל ואזרבייג'ן".

כעת, באקו מקווה לבטל את ההגבלה האמריקאית על ידי הוכחה שהיא שותפת אמת של ישראל. בתמורה, אזרבייג'ן תזכה לתמיכה אמריקאית רחבה.

מתוך ה-New Arab, מאת רובשן ממדלי. לקריאת הכתבה המלאה

3 דוח חדש של הליגה נגד השמצה מצא: האנטישמיות שוברת שיא שנה רביעית ברציפות

הליגה נגד השמצה (ADL) מפרסמת דוח חדש לפיו "תקריות אנטישמיות שוברות שיא שנה רביעית ברציפות", פורסם בפוקס ניוז. "הליגה נגד השמצה זיהתה 9,354 תקריות אנטישמיות בשנת 2024 - עלייה של 5% לעומת 2023, וזינוק מדהים של 926% מאז שהחלה במעקב ב־1979", נכתב.

לפי נתוני הדוח השנתי "בשנת 2024 התרחשו יותר מ־25 'תקריות אנטי־יהודיות ממוקדות' ביום - יותר מאחת בכל שעה. ה־ADL פירט את סוגי התקריות שתועדו: 196 תקיפות (עלייה של 21% מ־2023), 2,606 מקרים של ונדליזם (עלייה של 20%) ו־6,552 מקרי הטרדה (לעומת 6,535 ב־2023)", נכתב.

"לראשונה, נמצא כי רוב התקריות האנטישמיות (58%, כלומר 5,452 מקרים) היו קשורות לישראל או לציונות. רוב התקריות הללו, 2,596 - התרחשו בהפגנות נגד ישראל, וכללו נאומים, קריאות וסיסמאות אנטישמיות. עם זאת, ה־ADL הבהיר כי 'ביטויים אנטישמיים' בהפגנות נספרו כאירוע יחיד, גם אם חזרו על עצמם. מתוך יותר מ־5,000 הפגנות שעקב אחריהן, כמחציתן כללו ביטויים אנטישמיים, ואלו שלא - הוחרגו מהדוח", נכתב.

לפי הדוח זו תהיה השנה הרביעית ברציפות בה האנטישמיות בארה"ב שוברת שיא וזאת על רקע מהעלייה המתמשכת באנטשימיות מאז ה-7 באוקטובר והלחימה של ישראל בעזה.

ג'ונתן גרינבלט, מנכ"ל ה-ADL, התראיין לפוקס ניוז והבהיר: "בואו נהיה ברורים - אנטישמיות היא שנאה לא רציונלית כלפי יחידים או מוסדות רק משום שהם יהודים". הוא העלה את חששותיו ביחס "לאנטשמיות המחרידה" ואמר "מעולם לא ראינו מספרים כאלה".

הדוח לפי גרינבלט משקף את מה שיהודים אמריקאים מתמודדים איתו יום-יום. לדבריו, "הם חיים בפחד שהדברים עלולים להתהפך עליהם".

"הארגון הדגיש כי נזהר מאוד לא לבלבל בין ביקורת על ממשלת ישראל לבין אנטישמיות".

מתוך הפוקס ניוז, מאת רייצ'ל וולף. לקריאת הכתבה המלאה

4 סין ומצרים מקיימות תרגיל צבאי משותף ראשון סמוך לגבול ישראל

ברקע המתיחות הגוברת בין מצרים לישראל, תרגיל צבאי היסטורי בין סין ומצרים התקיים השבוע סמוך לגבול ישראל. "התרגיל, שכונה 'נשרי הציוויליזציה 2025', החל ביום ראשון בבסיס האווירי ואדי אבו ריש, כ־100 קילומטרים מערבית למפרץ סואץ, וצפוי להימשך עד אמצע מאי", פורסם ב-National Post העיתון המרכזי של קנדה.

"התרגיל כולל מטוסי קרב סיניים מדגם J-10C, מטוסי תדלוק אווירי ומטוסי התרעה מוקדמת מדגם KJ-500, לצד מטוסי מיג־29 מתוצרת רוסיה שמופעלים על ידי מצרים. התרגיל מהווה את פריסת החוץ הראשונה של מטוס ה־KJ-500 הסיני, פלטפורמה הדומה לרוסי A-50", נכתב.

אנליסטים רואים בצעד כחלק מהאסטרטגיה הרחבה של סין "להרחבת נוכחותה הצבאית במזרח התיכון ובאפריקה, על רקע סימנים לצמצום ההשפעה האמריקאית באזור".

משרד ההגנה הסיני הצהיר כי מטרת התרגיל היא "להעמיק את שיתוף־הפעולה והאמון הצבאי. גורמים מצריים הוסיפו כי הוא נועד לאחד דוקטורינות לחימה באמצעות אימונים עיוניים ומעשיים", נכתב.

בישראל דואגים משיתוף־הפעולה בין סין למצרים שמוסיף לחששות "מהתגברות המיליטריזציה המצרית בחצי האי סיני, במיוחד בקרבת הגבול עם ישראל". אנליסטים ישראליים אומרים כי צעדים אלה "עלולים לשנות את מאזן הכוחות האזורי ולצמצם את הגמישות האסטרטגית של ישראל".

מתוך National Post. לקריאת הכתבה המלאה