ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בבנק לאומי, מסביר את הנתון השבועי
30 מיליארד דולר בשנה? 100 מיליארד? נראה שכל תחזית מתקבלת על הדעת כשמדובר בעתיד שוק התרופות להשמנת יתר. לא פלא שמאז שהושקו התרופות ווגובי ואוזמפיק, חלוצות השוק שפיתחה ומשווקת חברת נובו נורדיסק, זינקה מניית החברה, ושיקפה לחברה בשנה שעברה שווי שיא של 680 מיליארד דולר.
● הניסוי בגלולת ההרזיה שהצליח יותר מהמצופה
● עצירת ההזדקנות וטיפול בהתמכרות: מתברר שהתרופות החדשות נגד השמנה לא רק מרזות
חברת אלי לילי, שהייתה השנייה בשוק, ופועלת גם בתחומים נוספים מעבר לסוכרת והשמנה, נסחרה בשיאה בשנה שעברה לפי שווי של 850 מיליארד דולר, ואף נטען כי היא עשויה להיות חברת התרופות הראשונה שתגיע לשווי של טריליון דולר.
בינתיים חלו שינויים בשוק התרופות להשמנת יתר. שתי החברות הללו עדיין מובילות, אך מניותיהן נעות בכיוונים הפוכים.
אז מי כיום המרוויחה, מי המפסידה, האם צפוי מהפך? וגם - אילו מניות נוספות מעניינות בשוק הזה? מה לגבי המתחרה הישראלית? ואילו דרכים קיימות להשקיע בתחום, חוץ מהשקעה ישירה במניות החברות?
לדברי ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בבנק לאומי: "בשנה האחרונה נפתח פער משמעותי בין התשואות של שתי המניות הללו, לילי ונובו. בעבר שתיהן היו בעמדה חזקה, אך בשנה האחרונה ירדה מניית נובו נורדיסק בכ-52%, בעוד שמניית לילי עלתה בכ-13%".
ההבדל נובע ממספר סיבות, ביניהן אתגרים בכושר הייצור של נובו ויעילות גבוהה יותר של התרופה המובילה של לילי לעומת זו של נובו. אנליסטים מ-BMO מצאו לאחרונה, כי רופאים בארה"ב מתחילים להעדיף את התרופה של לילי על פני זו של נובו.
אורגד מוסיף: "נובו נורדיסק הייתה הראשונה בשוק, אך היא ממוקדת יותר בתחום ההשמנה והסוכרת, ולכן כל מכה שהיא חוטפת בתחום הזה פוגעת בה משמעותית.
"לילי מסתמנת כמצליחה יותר בתחום, והיא גם חברה מבוזרת עם מוצרים נוספים, כמו למשל מוצר מעניין לטיפול באלצהיימר".

המרוץ לפתרון היעיל ביותר
ומה לגבי מוצרי הדור הבא? נובו נורדיסק פרסמה לאחרונה תוצאות ממוצר שנראה יעיל כמעט כמו זה של לילי, אך לילי כבר עובדת על מוצר שאמור להיות יעיל אף יותר.
גם שוק התרופות הניטלות דרך הפה מתחמם: אלי לילי פרסמה בשבוע שעבר תוצאות טובות מניסוי מתקדם בקרב חולי סוכרת עם השמנת יתר, בגלולה חדשה למניעת השמנה.
נובו הודיעה גם היא על רישום של מוצר בבליעה שכבר עבר בהצלחה ניסויים קליניים - גרסה נבלעת של ווגובי - ובעקבות כך עלתה מנייתה מעט ביום ג'.
ואולם, המוצר של לילי פשוט יותר לייצור ולשינוע, לעומת זה של נובו, המכיל כמות גבוהה מאוד של חומר פעיל, שבעבר אף היה במחסור. עד כה נובו לא הגישה את המוצר לאישור, כדי להתמקד במוצר הקיים, המוזרק.
אורגד מאמין ביכולת של לילי לייצר צנרת מוצרים חזקה: "את הזכויות לתרופה הניטלת בבליעה רכשה לילי מחברה סינית ב-2018, והביאה אותה לשוק במהירות - עדות ליכולתה לבחור מוצרים נכונים ולפתחם בהצלחה. השוק מחפש את המובילה הבלתי מעורערת".
כרגע זו לילי, שנסחרת במכפיל של 36, בעוד שנובו נסחרת במכפיל של 16 בלבד. אורגד לא סבור שהתמחור גבוה מדי: "הערכה של 100 מיליארד דולר לשוק ההרזיה היא ריאלית, ולילי מובילה אותו - עוד לפני שהתרופות הללו מאושרות גם להתוויות נוספות".
הכנסותיה של לילי צפויות לצמוח השנה ב-32%, לעומת נובו שהודיעה על צמיחה של כ-19.5%.
איך זה משפיע על הכיס שלכם
כדי להיחשף לשוק החם של הטיפול בהשמנה תוכלו להשקיע במנצחת הנוכחית לילי או להמר על האנדרדוג, נובו, אם יש לכם אומץ. חברות הענק הללו משפיעות גם על מדדי הפארמה ועל מדדי השוק המובילים.
ישנן שחקניות נוספות מעניינות בשוק?
"פייזר פיתחה גלולה לטיפול בהשמנה, אך התגלה מקרה של פגיעה בכבד והפיתוח הופסק. זו הפעם השנייה שפייזר מפסיקה פיתוח בתחום.
"קיימת גם חברה קטנה בשם וייקינג, עם תוצאות טובות בשלבי הפיתוח, שעשויה להירכש. אך היתרון של לילי ונובו הוא של כ-4-5 שנים, והן אינן שוקטות על שמריהן. יהיה קשה להתחרות בהן, והכנסות הענק מאפשרות להן גם לרכוש את המתחרים - כפי שלילי כבר עושה".
ולגבי החברה הישראלית אפיטומי, המפתחת גלולה שמתנפחת מכנית בקיבה ויוצרת תחושת שובע - אורגד אינו רואה בה מתחרה ישירה ללילי ולנובו. "הם עושים משהו אחר".
אורגד מציין, כי למי שמעוניין להיחשף לתחום מבלי לבחור מניה מסוימת, קיים ETF עם הסימול OZEM, אשר כולל 27 חברות הפועלות בתחום ההשמנה.
נכון להיום יש שתי מובילות ברורות לשוק, ורבות מהאחרות בו ייעלמו או ייקלעו לקשיים. אך גם למובילות יש סיכון - כפי שמעידה הירידה של 52% במניית נובו בשנה אחת.
*** גילוי מלא: נתון בשבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.