ההימור השנוי במחלוקת של באפט הוכיח למה הוא "האורקל מאומהה"

עם ערימת מזומנים בסך כ-400 מיליארד דולר, בעיקר הודות למימושי ההחזקה באפל, משקיעי ברקשייר האת'וויי של באפט סקרנים מתמיד לדעת מה הוא מתכוון לרכוש - ומתי

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik
וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

כשוורן באפט יארח את ה"וודסטוק לבעלי המניות" של ברקשייר האת'וויי (האסיפה השנתית של החברה בראשותו), בעוד 11 ימים, תוחלף שם שאלה מטרידה אחת באחרת.

האסטרטג שטוען: "הזדמנות חריגה מתקרבת, אבל לפני זה השוק יירד"
לא רק אנבידיה: האם לאחר הירידות החדות נוצרה הזדמנות במניות השבבים?

ברקשייר האת'וויי יושבת על יותר מזומנים מכל חברה בהיסטוריה, כולל החברות שלה, המסתכמים בכ-318 מיליארד דולר. חלק גדול מהם נערם בדרך המיושנת, בזרם קבוע מן החברות הבנות ומההשקעות של הקונגלומרט. זרם זה זכה לטעינת טורבו בשנה שעברה כשברקשייר מכרה חלק גדול מהחזקותיה - בעיקר מניות של אפל .

ההימור העצום, שהתחיל ב-2016, הלחיץ אז כמה מהמשקיעים. כעת, לאחר שיצרנית האייפון איבדה טריליון דולר - או רבע מערכה, מאז השיא שלה בדצמבר, באפט שוב מצטייר כמי שראה את הנולד.

אך האם אגירת המזומנים האדירה שלו היא חלק מתוכנית-על להיכנס כעת לשוק ולרכוש מניות בזול כשגובר החשש לשוק דובי בוול סטריט? אולי הוא אפילו צופה שהכאוס שעוררה תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ ילך ויגבר ברמה כזו שברקשייר תוכל לעשות בוננזה נוספת מחילוץ חברות 'בלו-צ'יפ' (ותיקות ומבוססות בתחומן) כפי שעשה במהלך המשבר הפיננסי?

נתחיל בניסיון להבין מדוע מלכתחילה באפט מכר ממניות אפל. הנתח הגדול של ברקשייר בענקית הטכנולוגיה, שאותו החלה לבנות ב-2016, למורת רוחם של כמה משקיעים, נעשה עצום - ומהווה כנראה ההשקעה הרווחית ביותר במניות של חברה בודדת בכל הזמנים. רווחי ברקשייר "על הנייר" כשהחלה לממש את הפוזיציה היו בסביבות 110 מיליארד דולר.

טראומה מעסקת קולה

לא הייתה זו הפעם הראשונה שהמשקיעים של באפט פקפקו בצדקת ההימור שלו על מניה שנראה כי הגיעה למחירה המלא. בין 1988 ל-1994 ביצעה ברקשייר האת'וויי את מה שהיה אז ההשקעה הגדולה ביותר אי פעם בתיק שלה - בקוקה קולה. עד 1998 עלה מחיר המניה פי 10 ושיקף מכפיל רווח של 45. באפט אמר שנים אחר כך שהוא מתחרט על כך שלא הקטין את הפוזיציה שלו, שכן "זה היה עסק נפלא באמת, שנמכר במחיר מטופש מאוד".

שבחים דומים הוא הרעיף על אפל והמנכ"ל שלה, טים קוק, אך חוויית הקולה השפיעה כנראה על החשיבה שלו בנושא.

"אהיה מופתע אם זה לא עלה בדעתו", אומר אדם ג'יי. מיד, מנהל כספים בניו המפשייר ו'באפטולוג' שחיבר את "ההיסטוריה הפיננסית השלמה של ברקשייר האת'וויי".

בתקופת תנודתיות ערה בשווקים וחשש ממיתון אפשרי בפתח, ערימת המזומנים של ברקשייר הרגיעה את משקיעי החברה וסייעה לה להכות את מדד S&P 500 בכמעט 25 נקודות האחוז השנה. אך מתי ואיך היא תושקע? זה כבר מורכב.

"חלון ההזדמנויות שלו הוא די קטן", סבור כותב הניוזלטר להשקעות אלכס מוריס, מחבר הספר "Buffet And Munger Unscripted". שווי השוק של ברקשייר הוא מעל טריליון דולר, ונדרש מהלך מאסיבי כדי להשפיע עליו באופן משמעותי.

יודע משהו שאנחנו לא?

בשנת 2009 ביצעה ברקשייר את הרכישה הגדולה ביותר שלה אי פעם, כששילמה 26 מיליארד דולר עבור ברלינגטון צפון סנטה פה, מסילת הרכבת הגדולה ביותר באמריקה מבחינת הכנסות באותה עת. היום רכישה כזו הייתה מהווה פחות מעשירית ממאגר המזומנים ורק 2.5% מהשווי של ברקשייר.

מוריס מעלה שתי אפשרויות: רכישת יתרת ההחזקות בקוקה קולה או באמריקן אקספרס הוותיקות תוך השתלטות עליהן, בעסקאות שיסתכמו בסביבות 280 מיליארד או 130 מיליארד דולר, בהתאמה.

ובסוגיית עסקאות ה'חילוץ', בדומה לאלו שברקשייר הציעה לחברות הבלו צ'יפ גולדמן זאקס, בנק אוף אמריקה ודאו כימיקל במהלך המשבר הפיננסי של 2008, מוריס מעריך שהזדמנויות כאלה "יצטרכו להיות גדולות יותר באופן משמעותי כדי לייצר אפקט".

אחת הפרשנויות המדאיגות לצבירת מטמון המזומנים של באפט, היא שהוא יודע משהו על הכלכלה מוכת המכסים שאנחנו לא יודעים. זה כמעט בוודאות נכון. "הוא מקבל מידע בזמן אמת" דרך חברות בקונגלומרט שלו, לדברי מיד.

אין זה אומר בהכרח שהוא צופה אסון. המשמעות היא רק שקומץ ניירות הערך שהוא היה שוקל לרכוש - לרבות מניות של ברקשייר האת'וויי עצמה - פשוט אינם מתומחרים נכון. וכשבינתיים האג"ח הממשלתיות שהוא מחזיק מניבות משהו עכשיו, למעשה משלמים לו כדי לחכות.

אין ספק שבאפט ידע מתי למכור הפעם, אך ההחלטה מתי ומה לקנות הפכה לקשה הרבה יותר.