ההצעה לביטול שטרות ה-200 שקל, שנחשפה לראשונה בגלובס, נתקלה בהתנגדות עיקשת מצד בנק ישראל. כעת, לאחר פניה של שר החוץ גדעון סער במטרה לבטל סדרות ישנות של שטרות ה-200 שנמצאות בשימוש תכוף בעזה, בנק ישראל נאלץ להבהיר: שטר ה-200, לפחות החדש, צפוי להישאר.
● ניתוח | הציבור נפטר בהמוניו משטרות של 200 שקל. מה החליף אותם?
● המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?
ההצעה לביטול שטרות ה-200, במטרה להילחם בהון השחור, להגביר הכנסה ממסים ולפגוע בגורמי פשיעה, הוצעה על ידי קבוצה של מומחים בספטמבר 2024. הצעה זו, שנחשפה בגלובס, זכתה להתעניינות גדולה מצד חלק מהגורמים כמו רשות המסים והרשות להלבנת הון, ולביקורת מצד אחרים כמו בנק ישראל. בבנק ישראל התעקשו שהנימוקים לטובת ביטול השטר לא היו מספיקים, וההחלטה על כך מסורה במילא לנגיד בנק ישראל ולא לאף גורם אחר. ראש הממשלה נתניהו כינס גורמי מקצוע לדון ברעיון, אך נראה שלא התקבלה החלטה במעגלים אלו.
המטרה: לשלול כוח כספי מחמאס
כל זה לא הפריע לישראלים שחששו מביטול השטר הגבוה במחזור, שכמעט ואינו משמש כמטבע עובר לסוחר אלא בעיקר כאמצעי לשימור הון לא-רשום, להיפטר ממנו במהירות. כפי שפורסם בגלובס, בין ספטמבר 2024 לפברואר 2025 מספר שטרות ה-200 במחזור ירד ב-7%, בזמן שמספר שטרות ה-100 רק גדל. זאת בניגוד גמור למגמה בשנים האחרונות של הגברת ההחזקה בשטרות 200 לעומת 100. על פי התוכנית שהציעו קבוצת המומחים, אזרחים יוכלו "להיפטר" משטרות ה-200 ולשלם מס על רווחים ללא השלכות, ולאחר מכן השטרות יאסרו ויאבדו את כל ערכם.
כעת, שר החוץ גדעון סער התערב אף הוא בנושא, כשציין שבידי חמאס בעזה ישנה כמות ניכרת של שטרות 200 מהסדרות הישנות, וביקש לבטל אותן כמטבע עובר לסוחר כדי לאפס את ערכם ובפועל לשלול כוח כספי מחמאס. על פי שר החוץ סער "יש לקדם לכל הפחות ובאופן מיידי את ביטולן של מספר סדרות של שטרות של 200 שקל, שידוע כי נכנסו לרצועת עזה, על מנת לממש את הפגיעה ביכולות החמאס".
תוך זמן קצר, בנק ישראל נאלץ להוציא הבהרה שלכל הפחות הסדרות החדשות של שטרות ה-200 לא עומדות בפני ביטול: "על אף העלאת הנושא, לא הוצג לנגיד עד כה צידוק מקצועי מבוסס דיו לביטול שטר כזה או אחר". בנק ישראל אף מדגיש ש"ההצעות שהועלו בנושא על ידי גורמים שונים אינן עומדות ברף מקצועי כלשהוא, ההיתכנות ליישומן לא קיימת והן לא הוצגו באופן מסודר לנגיד ולא תואמו בשום דרך עם בנק ישראל". לכן, הם אומרים "אין בכוונת נגיד בנק ישראל להפעיל את סמכותו ולפעול לביטול שטר כלשהו או לשינוי תמהיל השטרות שבמחזור".
מכיוון שעל פי בנק ישראל "הסמכות לביטול שטרות על פי חוק הינה של נגיד בנק ישראל", מדובר למעשה על הכרזה רשמית ששטרות ה-200 לא יבוטלו. זאת למרות דחיפת הרעיון מחוץ ומתוך הממשלה. ובכל זאת, חשוב לציין שבנק ישראל לא התייחס באופן ישיר להצעה המצומצמת יותר לבטל את הסדרות הישנות של שטרות ה-200, כך שייתכן והצעה זו דווקא כן עומדת על הפרק.
בעיני ד"ר דייבי דישטניק, חבר סגל בכיר בפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א וחבר מועצת העיר ת"א יפו, "דווקא ביטול גמור של שטרות ה-200 הוא הרבה יותר הגיוני מביטול סדרות ספציפיות. שהרי, חלק מהסדרות האלה כבר חזרו לארץ במסגרת המסחר בשקלים. אם כבר קוראים לאזרחים לבדוק את שטרות ה-200 שלהם, עדיף בהרבה לבטל את השטר, ולקרוא לאזרחים לגשת לבנק בישראל כדי להחליפו בצורה חוקית בשטרות קטנים יותר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.