השיטה של הגורו מוול סטריט רוברט קולבי להשקעה בתעודות סל

מנתח השווקים הנחשב מסביר כיצד יש להשקיע בסקטור החם ביותר בשווקים הפיננסיים

רוברט קולבי, מנתח שווקים ובעל מעמד של גורו בוול סטריט, נתן את אחת ההרצאות שפתחו את היום השלישי של ה-International Traders Expo. קולבי, מנתח השווקים של TradingEducations.com ומנכ"ל Colby Research ניו-יורק, מייעץ לחברות לניהול קרנות נאמנות וקרנות גידור, והוא חיבר את האנציקלופדיה של האינדיקטורים הטכניים, שנחשבת לספר לימוד קלאסי בתחום.

קולבי החל את הרצאתו תוך ציון העובדה שה-ETF's, תעודות הסל עוקבות המדדים, הן התחום החם ביותר בשווקים הפיננסיים. מספר תעודות הסל הקיימות היום בעולם הגיע ל-700. הסיבה שהמספר גדל הוא שתעודות הסל מציעות סיכוי טוב לתשואת יתר, פיזור (למעט תעודת סל של מתכת אחת או מטבע אחד), יעילות מיסוי בהשוואה לקרנות נאמנות (רווחי ההון ממומשים רק בעת מכירת התעודה, שכן אין כמעט פעולות של גלגול בתוך התעודה), דמי הניהול נמוכים מאוד בהשוואה לקרנות נאמנות, עלויות המסחר המקוון זולות מאוד כמו עלויות המסחר במניות, קל לקנות ולמכור כמו מניה, ניתן לסחור במהלך היום, יש שקיפות גדולה של תעודת הסל - ניתן לדעת בדיוק מה קונים, אין מגבלה על מכירה בשורט ויש נזילות גדולה ומרווח קטן אצל תעודות הסל הגדולות. לאור כל זאת אכן קיים מבחר גדול של תעודות סל עם סגנונות השקעה שונים.

כרקע לדיון, העלה קולבי מחקר מרתק שנעשה במריל לינץ', שיש לה לדעתו את גוף המחקר הכמותי הגדול והאיכותי ביותר. המחקר בדק איזו אסטרטגיית השקעה (מהאסטרטגיות המקובלות) עובדת טוב, ואיזו אסטרטגיית השקעה כושלת. שתי האסטרטגיות הטובות ביותר מבוססות על נתונים חשבונאיים (מכפיל, צמיחה ושווי שוק), והאסטרטגיה השלישית היא אסטרטגיה של עוצמה השוואתית, שעשתה בממוצע 16% לשנה (נתון שמחושב על פני 20 שנה). מדובר באסטרטגיה שבוחרת מניות על-פי עוצמתן בהשוואה לשוק, תוך שימוש באינדיקטור טכני מקובל. זו האסטרטגיה שקולבי מציין כמתאימה למסחר בתעודות סל. דרך אגב, מעניין לראות שהאסטרטגיה הממוקמת במקום החמישי, היא האסטרטגיה שמחזיקה "סתם" את המניות עם נפח המסחר הגבוה ביותר.

לקולבי יש ביקורת על האנליסטים הכלכליים, והוא טוען שהם איטיים מדי. הוא הציג את המקרה של אנרון, שבו כל מנתח טכני אמר שהמניה נמצאת במגמת ירידה בעוד שהאנליסטים המליצו לקנות במהלך הירידה במדרון. ישנן כמובן עוד דוגמאות רבות, וקולבי העלה את מגוון הבעיות שהיו לו כשהוא היה אנליסט כלכלי והבין שבמקרים רבים גם ההנהלות איטיות בהערכת מצב החברה. "אנליסטים לא יודעים והנהלות לא יודעות, או שלפעמים הן יודעות אבל לא מספרות את האמת כמו במקרה של אנרון", אמר.

זו הסיבה לכך שיש הפתעות רווח ואכזבות רווח כשאחת השיטות המנצחות להשקעה היא להשקיע בחברות שבאופן סדרתי מפתיעות עם הרווח שלהן. יחד עם זאת, עדיין עדיף להשקיע במניות שמכוסות על-ידי הרבה אנליסטים מאשר באלו שמכוסות על-ידי מעט אנליסטים. גם השקעה במניות עם שווי שוק קטן לא הוכחה כאסטרטגיה מוצלחת לאורך השנים. בעניין הזה מעניין גם לראות שה-S&P500 השיג תשואת חסר בהשוואה ל-75% מאסטרטגיות המסחר שמריל לינץ' בדקו.

וכיצד קולבי ממליץ להשקיע בתעודות סל? הוא מדרג את תעודות הסל על-פי התשואה שלהן במשך שישה חודשים. הוא מבצע את הדירוג הזה אחת לשבוע. האסטרטגיה היא קניית 10 תעודות הסל שמדורגות במקום הראשון. זו אסטרטגיה של עוצמה השוואתית, שהנחת המוצא שלה היא שהמגמה תימשך, או בלשונו של קולבי - "העשירים נעשים עשירים יותר והעניים נעשים עניים יותר". צריך לשים לב שבשיטה הזו קונים ניירות ערך ברמת מחיר גבוהה, בהנחה שהם יגיעו לרמה יותר גבוהה. האסטרטגיה הזו משיגה לאורך זמן תשואה עודפת על ה-S&P500. הבדיקה נעשתה על פני השנתיים וחצי האחרונות בלבד מאחר שתחום תעודות הסל הוא חדש יחסית. עם זאת, יש להביא בחשבון כי בזמן תיקונים בשוק האסטרטגיה הזו סבלה מנפילות חדות בהשוואה ל-S&P500. הסיבה היא שהתעודות הטובות מחזיקות את המניות החמות שמוחזקות על-ידי המשקיעים האגרסיביים ביותר. כשהשוק מתקן למטה, המשקיעים האגרסיביים מוכרים את מה שהם מחזיקים, כלומר את המניות עם הביצועים הטובים ביותר, ולכן הן יורדות. עדיין, כאמור, האסטרטגיה הזאת דורגה במקום השלישי בדירוג אסטרטגיות ההשקעה של מריל לינץ'.

לפי השיטה של קולבי, בכל שבוע בודקים מהן 10 תעודות הסל ב-10 המקומות הראשונים ומעדכנים את התיק בהתאם. לא כל התעודות משתנות, ולכן אין צורך לשנות את כל התיק בכל שבוע. ניתן לראות את הדירוג של התעודות באתרRobertcolby.com .

בהתייחס לנפח המסחר של ETF, קולבי מציין ש-100 אלף ערך נקוב ליום זה כסף מינימום להשקעה, אם כי המתודולוגיה שלו לא מתחשבת בנפח המסחר, כך שיכול להיות שהיא תציף תעודות עם נפח מסחר נמוך יחסית. בהקשר זה מציין קולבי, כי יש תעודות חדשות שכרגע יש להן נפח מסחר נמוך. הוא עשוי לעלות, אבל יש לקחת בחשבון שהוא עלול גם שלא לעלות.