יונתן אדירי
עידן עופר
יש בדיקה רפואית מציקה שאתם צריכים לעשות אבל מתחמקים ממנה כבר שנים? מה היה קורה אם היו מודיעים לכם שבימים הקרובים הבדיקה תגיע אליכם, ותוכלו לבצע אותה באופן עצמאי, באמצעות הטלפון הסלולרי? זהו הרעיון שמנחה את Healthy.io.
החברה פיתחה בדיקת שתן לביצוע בבית, לזיהוי הידרדרות בסוכרת ובמחלות כליות. לפי נתוניה, רק כמחצית מהחולים במחלות אלה בבריטניה למשל (מחוץ ללונדון) מגיעים לבצע את הבדיקה אחת לשנה, כפי שדורש הפרוטוקול. כאשר שולחים להם ערכה הביתה, שיעור הנבדקים עולה משמעותית.
אחרי שהערכה מתקבלת בבית המטופל, Healthy.io יודעת לשלוח תזכורת לביצועה, ולנסח אותה כך שהיא מותאמת ללקוח הספציפי, בעזרתו האדיבה של אלגוריתם לומד. גבר או אישה? אייפון או אנדרואיד? ומהו מקום המגורים? – מתברר שלכל הפרמטרים הללו יש השפעה על ההתנהגות הבריאותית. "הגישה הזו מחליפה טלפון זועם מרופא, שהוא משהו שאנשים לא מגיבים אליו טוב", אומר מנכ"ל החברה יונתן אדירי. "לעומת זאת הסלולרי הוא חוויה חיובית".
כאשר המטופל לוחץ על הקישור שבהודעה, הוא מקבל הנחיה צעד אחר צעד כיצד לפתוח את הקופסה, להשמיש את כוס הבדיקה, לתת את השתן, לטבול את מקלון הבדיקה לפרק זמן שאינו קצר ואינו ארוך מדי, לצלם אותו בסמארטפון תחת תאורה מספקת, ואז התוצאות מפוענחות ועוברות אוטומטית לתיק הרפואי.
החברה עשתה היסטוריה ביולי כאשר הפכה לראשונה שקיבלה אישור FDA לשיווק בארה"ב לבדיקה ברמת דיוק רפואית, שמבוצעת באמצעות הטלפון ללא חומרת סריקה נוספת. קיימות היום חברות נוספות שמציעות אבחון אונליין, למחלות כמו מלנומה, אולם אי אפשר באמת לקבל החלטה רפואית על בסיס הבדיקה.
מהם האתגרים הטכנולוגיים בפיתוח הבדיקה?
"ריבוי טלפונים וריבוי מצבי תאורה. המקלון של בדיקת השתן כולל ריבועים קטנים, שכל אחד מהם מגיב לחומר אחר ליצירת צבע. התוצאה היא לא בינארית עבור כל ריבוע, אלא תלויה בגוון המדויק. היום מכניסים את המקלון לתוך סורק אופטי, וזו הייתה חלק מהסיבה שבחרנו להתחיל את דרכנו בבדיקה הזו – כל מה שדרוש הוא שנוכיח שגם אנחנו מציעים סורק, דרך הטלפון".
אלא שבסורק התנאים הם קבועים, ואילו בעולם האמיתי הגוונים מושפעים מהצילום והתאורה. נדרשה אלגוריתמיקה מורכבת כדי לכייל את התמונה מכל טלפון ומכל תנאי תאורה בכל בית אפשרי (אלא אם פשוט חשוך מדי ואז המטופל מקבל הודעה להדליק אור), כך שהבדיקה תניב תמיד את התוצאות המדויקות.
אדירי הקים את החברה כיזם יחיד ב-2013. בעברו רזומה ייחודי – הוא למד יחסים בינלאומיים, התמחה בתואר השני בלוחמה בטרור, וביסס את מעמדו כאשר שימש כראש תחום הטכנולוגיה במשרדו של הנשיא שמעון פרס. לאחר מכן שימש כמנהל הפיתוח העסקי בבטר פלייס, והיה שותף לייסוד חברת Getaround מתחום שיתוף המכוניות. "כאשר הקמתי את Healthy.io אף אחד לא האמין בנו, הדיבור היה על מוצרים לבישים ותוספות לטלפון. אני הבנתי שהמצלמות של הטלפון הולכות ומשתפרות, ועל כך ביססתי את העסק. קראתי לזה 'קרדשיונומיקס', כי קים קרדשיאן מייצגת בשבילי את התאווה הגוברת של העולם לצילום, לייצוג החזותי. המגמה הזו לא שובעת ואני מנצל אותה לעשות משהו טוב".
נקודת מפנה בחברה, על פי אדירי, הייתה הגיוס של רון זוהר, לשעבר מנהל מוצר בחברת Fiverr , כמנהל המוצר הראשי. "כשרון הגיע הוא אמר לי 'אני מוכן לעבוד פה אם הערך המוביל של החברה יהיה טריידאוף'. הכוונה היא שאי אפשר להעמיד יעדים לא ריאליים, אלא עבור כל דבר שעושים – צריך גם להחליט מה לא עושים. אם נכנסתי לתחום חדש, כיצד יושפע התחום הישן? אם קיצרתי את הלו"ז בשבועיים, אני חייב להחליט על מה אני מוותר. זהו ערך מוביל בחברה עד היום ואני גם מתקשר אותו למעלה, למשקיעים".
המשקיע המוביל בחברה הוא עידן עופר, בהשקעה אישית של רוב 15 מיליון הדולר שגייסה החברה. כיום היא נמצאת בעיצומו של סבב גיוס נוסף, הכולל משקיעים מומחים בתחום. "גם כאשר נכשלנו בניסוי קליני ראשון, עידן לא עזב אותנו וגם לא עשה לנו דאון ראונד אלא נתן סכום נוסף בתנאים דומים, כדי שנוכל להמשיך", אומר אדירי, "אחרי שזה קרה חששתי שהצוות יתפרק, רבים עליהם בכל סטארט-אפ. אבל הם נשארו, והצלחנו לתחקר את האירוע בפתיחות ובלי האשמות הדדיות, כדי להגיע לניסוי שני מוצלח מאוד. כשאתה לא רופא ומפתח מכשיר רפואי, דבר כזה מערער ביטחון. רק עכשיו, כשקיבלתי חיזוק מהמשקיעים ומה- FDA , אני סוף סוף מצליח לנשום".
מה יהיה המוצר הבא שלכם?
"קיטלוג של פצעים כרוניים. היום האחות צריכה למדוד אותם בסרגל, ואנחנו נאפשר צילום והערכה מיידית של גודלם, וכך גם תיעוד שלהם לאורך זמן".
אני מאשר / ת קבלת תוכן פרסומי מגלובס
עקבו אחרינו ברשתות