{25} {26} {29} {30} {27} {28}
מייסדים: אסף עזרא, טל סייג
משקיעים: רד דוט קפיטל פרטנרס, אינסייט פרטנרס, TLV פרטנרס, חץ ונצ'רס
שנת הקמה: 2018 עובדים: 80 גיוסי הון: 50 מיליון דולר
בעוד מרבית החברות עוברות בשנים האחרונות מניהול שרתים עצמאי לשימוש בשירותי מחשוב בענן הציבורי, דרופבוקס החליטה לעשות מהלך הפוך. החל מ-2015 דרופבוקס העבירה בהדרגה את פעילותה מהענן של אמזון, AWS, אל שרתים משלה. התוצאה הייתה חיסכון בהוצאות בגובה 75 מיליון דולר בשנתיים הבאות.
המהלך מדגים את הבעייתיות בשירותי הענן הציבורי, שמספקות ענקיות הטכנולוגיה. לענן יש יתרונות ראשוניים גדולים מאוד - תשתית המחשוב בענן זמינה מיידית, ללא הוצאות הקמה ראשוניות גבוהות, וניתן להגדיל או להקטין את המשאבים בכל זמן בקלות ובנוחות. אלא שככל שחברות גדלות, הן מגלות בכאב כי הוצאות הענן מתחילות להתייקר בקצב מהיר יותר מההכנסות. כמו דרופבוקס, גם אחרים מנסים להוזיל עלויות - בספוטיפיי למשל, תוסף פנימי מציג למפתחים אומדן של הוצאות הענן ומאפשר לתקן את הקוד כדי להוזיל את עלויות המחשוב. הסטארט-אפ גרנולייט (Granulate), שהוקם ב-2018 על ידי אסף עזרא (מנכ"ל) וטל סייג (סמנכ"ל טכנולוגיות), מנסה לעזור לחברות להפחית את חשבונות הענן באמצעות אופטימיזציה של השימוש במשאבי המחשוב, בלי לשוב ולכתוב מחדש את הקוד.
השניים שירתו יחד במסלול תלפיות וב-8200 ואחרי שחרורם בקיץ 2017 חשבו להקים יחד סטארט-אפ סייבר כמתבקש. הם החלו לעבוד כיזמים בהתמחות בקרן ההשקעות בסייבר YL ונצ'רס ונפגשו עם שורת מנהלי אבטחת מידע בארגונים כדי לשמוע מה הבעיות שמפריעות להם. אלא שמהשיחות עזרא וסייג גילו בעיקר את חוסר היעילות בה ארגונים מנצלים את משאבי המחשוב, והם החליטו להתמקד בנושא. כך קמה גרנולייט ב-2018.
אחרי שנה וחצי של עבודה, במרץ 2020, השיקה גרנולייט את המוצר - סוכן תוכנה שיושב על שרתי החברה בענן הציבורי או בארגון עצמו ומנהל את סדר הפעולות, כדי לשפר יעילות ולהפחית עלויות. באופן רגיל סדר הפעולות שיבצע השרת נקבע על ידי מערכת ההפעלה, אך זו פועלת באופן גנרי מבלי לנתח את דפוסי העבודה הייחודיים של הארגון הספציפי.
למשל, מסביר עזרא, "כשאתה מתחבר לחשבון שלך בנטפליקס, השרתים צריכים לטעון עבורך את רשימת התוכניות הפופולריות בישראל וגם את היסטוריית התוכניות שצפית בהן לאחרונה. יחד איתך יש עוד אלפי משתמשים בישראל שמתחברים לחשבונות בנטפליקס ולשרתים, עדיף לכן לטעון קודם את רשימת התוכניות הכי פופולריות, כי זאת פעולה קלה יותר שתשלח בבת אחת למספר גדול של משתמשים. לעומת זאת הטעינה של ההיסטוריה שונה עבור כל משתמש".
התוצאה היא זמן תגובה מהיר יותר של האפליקציה, לצד צריכה של פחות משאבי מחשוב. גרנולייט מדווחת על הפחתת עלויות של עד 60% בחשבון המחשוב בענן ללא השקעה בפיתוח. לחברה יש כ-50 לקוחות משלמים וביניהם אפספלייר, פייבר, פריון ומובילאיי-אינטל. לדברי עזרא, מלבד גרנולייט אין אף מתחרה שמציע פתרון שמתבסס על אופטימיזציה של השימוש במשאבי המחשוב.
עד היום גייסה גרנולייט 50 מיליון דולר ממשקיעים כמו רד דוט קפיטל פרטנרס, אינסייט פרטנרס, TLV פרטנרס וחץ ונצ'רס. החברה מעסיקה כ-80 עובדים ועד סוף השנה מתכוונת לגדול ל-95. כיום הכנסות גרנולייט עומדות על מיליוני דולרים, אך עזרא בטוח שסכום זה צפוי לקפוץ בשנה הבאה: "כיוון שהפתרון שלנו דורש התקנת סוכן תוכנה בשרתים של הארגון, נדרש אמון גבוה מאוד בנו מצד הארגונים ולכן התהליך מול לקוחות הוא איטי יותר. אבל אנחנו נמצאים בנקודה משמעותית מאוד כרגע. הגענו לארגונים הכי גדולים בעולם מבחינת שימוש בכוח מחשוב, הם מוכנים לדבר אתנו ולהתחיל לאט לאט לעבוד אתנו. ברגע שארגון אחד כזה סומך עליך, זה נותן לך יתרון מול האחרים. בשנה הבאה אנחנו נגיע כבר להכנסות של עשרות מיליוני דולרים".