טרום מדינה - לא הכל לואו-טק

הקיבוץ כסטארט-אפ אידאולוגי; ניצני התעשייה הצבאית; ייסוד הטכניון והאוניברסיטה העברית

1910 - הקמת דגניה. נכון, קשה לחשוב על משהו יותר low-tech מקיבוץ, אבל תנו כבוד: מדובר בסטרט-אפ אידיאולוגי. ומאחר שבטכנולוגיה עסקינן, הקיבוצים הניחו למעשה את היסודות לחקלאות מתקדמת, שהתבססה על פיתוחים טכנולוגיים וכימיים. בין הטכנולוגיות החדשניות ניתן לציין את הטפטפות, החממות, הטכנולוגיות להפקת אנרגיה סולרית ועוד, שהפכו את החקלאות הישראלית לאחת המובילות בעולם. בנוסף, מרבית התעשיות היצרניות בישראל החלו, או עברו בדרכן, בקיבוץ.

שנות ה-20 - ניצני התעשייה הצבאית. שורשיה של תעש ניטעו כבר בשנות ה-20, בייצור רימונים וחומרי נפץ, שיוצרו במאפיות, במכבסות ובשאר המקומות המסורתיים לייצור נשק. ב-1933 החל ארגון ההגנה לגבש דפוסי פעולה מסודרים, וייצור כלי הנשק קיבל אופי מאורגן יותר. ב-1947, ערב מלחמת העצמאות, שלח דוד בן-גוריון את מנהל התעשייה הצבאית לארה"ב לרכוש מכונות לייצור נשק. המכונות, שהוברחו לישראל, אפשרו לייצר את רובה הסטן ואת תותח הדוידקה.

לאחר קום המדינה, גובשה רשת בתי המלאכה המחתרתית והפכה לתעשייה הצבאית לישראל (תעש). בין פיתוחיה בשנים הראשונות היה תמ"ק העוזי (1954). בשנים הבאות המשיכה תעש לפתח ולייצר מגוון כלי נשק ותחמושת עבור צה"ל, ביניהם הגליל, טנק המרכבה, מזל"טים ועוד שורה ארוכה של מוצרים צבאיים.

1925 - לומדים היי-טק. ב-1925 הוקמו האוניברסיטה העברית בירושלים והטכניון בחיפה. ב-1931 נוסד המכון לחקר החקלאות - מכון המחקר הראשון בארץ ישראל. לימים נקרא המכון הוולקני, על שם מייסדו ומנהלו במשך 30 שנה, פרופ' יצחק וולקני. שלוש שנים אחר-כך, ב-1934 הוקם מכון המחקר על שם דניאל זיו ביוזמתו של ד"ר חיים וייצמן - ראש התנועה הציונית, כימאי בעל שם עולמי, ולימים נשיא המדינה הראשון. ב-1944 הוחלט להרחיב את המכון לארגון מדעי רחב שייקרא על שם המייסד, ובנובמבר 1949, ביום הולדתו ה-75 של וייצמן, נחנך מכון וייצמן למדע. כיום מתבצעים במכון 850 מחקרים, במסגרת 18 מחלקות בחמש פקולטות - ביולוגיה, ביופיזיקה, כימיה, פיזיקה ומתמטיקה, וכן מחקרים רב-תחומיים. המכון נוטל חלק פעיל בפרויקט הגנום האנושי.

מפת הפרויקט - 53 שנות היי-טק

חזרה לשער הפרויקט

טרום מדינה - לא הכל לואו-טק

שנות ה-50 - הראש היהודי ממציא לנו פטנטים

שנות ה-60 - תחילת השגשוג

שנות ה-70 - אנחנו על המפה (או הזרים באים)

שנות ה-80 - מקימים חברות למרות המשבר

שנות ה-90 - ימי הסטרט-אפ והכסף הגדול

שנות ה-2000 - ציר נאסד"ק-נאבלוס