אנחנו יושבים מול המחשב, מחוברים אונליין, שעות ארוכות ביום; אנחנו מתכתבים ומצ'טטים ומבלים עם חברים אמיתיים ודמיוניים ברחבי העולם ברשת; אנחנו נהנים או סובלים או רוקמים רומנים ברשת; אבל האם אנחנו מכורים? השאלה הזו עמדה במוקד יום עיון בנושא היבטים פסיכולוגיים של השימוש ברשת, שערכו באחרונה החוג לפסיכולוגיה ומכון נטוויז'ן לחקר האינטרנט באוניברסיטת תל אביב ופורום פסיכולוגיה ברשת. התשובה, שניתנה כבר בראשית הדברים, היא כן. האינטרנט ממכר, והמכורים הם בעיקר אנשים עם נטייה להתמכרויות.
על השאלה עד כמה רחבה התופעה קשה עדיין לענות. מכיוון שהרשת צעירה (כעשר שנים בלבד בשימוש המוני) חסרים מחקרים שיקיפו את מימדי התופעה. סיבה נוספת לכך היא גמישותה של הרשת והתרחבותה המתמדת, שמקיפה יותר ויותר בני אדם ברחבי העולם.
מנתונים שהציג אלי הכהן, המנהל המקצועי של מכון נטוויז'ן, עולה כי הפרעות אינטרנטיות ניתן לראות החל מתלונות יומיומיות של הורים על הרגלי הגלישה של ילדיהם (בעיקר מתבגרים), שמתנתקים מחיי חברה ומשפחה, מפסיקים ללמוד או יורדים בהישגיהם ומאבדים עניין בכל פעילות מחוץ לרשת, ועד לתלונות מבוגרים על ה"השתלטות של הרשת" על זמנם. יש אנשים שמתחברים לרשת "לחיים ולמוות". ידועים מקרים של צעירים שהיו מעורבים במשחק רשת שלא ניתן לעזוב "אפילו לרגע" ומצאו את מותם בהתייבשות ורעב מול המחשב, כעבור יממות שלמות של ישיבה רצופה.
בסין נפתחו מרפאות ממשלתיות לטיפול בהתמכרות לאינטרנט ויש מדינות שבהן נאסרה על בני נוער הכניסה לאינטרנט קפה. פסיכולוגים נתקלים יותר ויותר באנשים שמעידים על קשיים בתפקוד הקשורים לגלישתם באינטרנט וכמובן שהמכורים יכולים למצוא מזור למצוקתם גם ברשת, בטיפול מקוון. נסו ותיהנו: virtualaddiction.com.
שימוש ברשת בעבודה, לימודים ומשחק הוא מצב נתון היום. כוח המשיכה של הרשת וכמות המידע האינסופית שהיא מציעה, יחד עם אפשרויות בילוי ומפגש, מאריכים את שעות הגלישה של המשתמשים, אז איך נדע איפה עובר הגבול בין שימוש סביר להתמכרות? כללית, התמכרות מוגדרת כצורך פנימי לחזור ולבצע פעילות שוב ושוב - או מתוך עונג או מתוך מניעת כאב. בכל מקרה התהליך מלווה בגעגועים ושאיפה לחזור ולבצע את הפעילות וליהנות ממנה.
במקרה של סמים, אלכוהול או ניקוטין, קל להבין את הגדרת ההתמכרות. מדובר בחומרים המוחדרים לגוף ומשפיעים על הפעילות הכימית/ חשמלית במוח. אך מסתבר, שכמו באכילת שוקולד או בפעילות מינית, גם בעת שימוש באינטרנט המוח מגיב בהפרשת חומרים הגורמים לנו לחוש עוררות והנאה. במקרה של האינטרנט אמנם לא מדובר בתלות פיזיולוגית בחומר, אלא בתלות פסיכולוגית, אך היא נתמכת בתופעות פיזיולוגיות שמזכירות תופעות התמכרות. המונח התמכרות מתאר שילוב של תלות פסיכולוגית ופיזיולוגית.
את ההסבר הזה מספק ד"ר דוד גרין, מנהל מכון גרין לפסיכולוגיה מתקדמת, שחוקר ומטפל בהתמכרויות זה שנים רבות. לדבריו, לפני כארבעים שנה, כשהחלה להתפתח בארץ תרבות צריכת הסמים, התפתחה סביבה פאניקה ציבורית, שהובילה בין השאר להקמת הרשות למלחמה בסמים. "אני מקווה שלא תהיה דמוניזציה לאינטרנט. האינטרנט היא מכשיר, כמו שסכין הוא מכשיר". גרין דיבר על האינטרקציה בין האדם לבין המכונות שיצר במונחים של סימביוזה לא סימטרית או, במדויק יותר "סינרגיה: האדם מספק שכל ישר, היגיון, יצירתיות ומוסר. המחשב מספק זיכרון מורחב, נגישות למידע ולתקשורת", הוא מסביר.
"הסייבר ספייס הפך למגרש המשחקים של האנושות ולחלק ממנה הוא צורך קיומי. באינטרקציה המגוונת של האדם עם סביבתו נוצרת תלות וקשר עם אובייקטים.
"ההתמכרות מתחילה בתלות נורמטיבית שמוגדרת כסבירה, עד שהיא הופכת לבלתי נשלטת. במצב זה ניכרים נזקים של אדם לעצמו ולאחרים, נזק ללימודים, לחיי החברה ולתפקודים בעולם המציאותי וחוסר יכולת לממן את ההתמכרות", מסביר גרין. במקרה של האינטרנט, למשל, מדובר באנשים שאיבדו את מקום עבודתם בגלל התמכרותם.
הפסיכולוג רן פרלמן דיבר על משחקי מציאות מדומה ומשחקי מלחמה ברשת, שמעבירים את האדם ל"עולמות אלטרנטיביים". לצד ההיבטים הברורים של התמכרות, מציין פרלמן, כי לעיתים השחקנים לוקחים ניסיונות חיוביים מעולמם ברשת ומאמצים אותם לחיזוק הדימוי העצמי והתפקוד בחיי היומיום.
גם גרין ציין, שיש אנשי מקצוע המבחינים בין התמכרויות "שליליות וחיוביות". ההתמכרויות השליליות מחלישות אותנו ואף הורסות אותנו לעיתים, בעוד שאנשים בעלי התמכרויות "חיוביות", כמו ריצה, יוגה וכו', מאושרים יותר וחיוניים יותר. לדברי גרין, בהתמכרות באשר היא, מדובר בפיתוח סבילות ויצירת צורך במינון הולך וגדל. "תופעת ההתרגלות גורמת להגברת הפעילות והתמכרות היא השלב של השתעבדות להרגל".
בסיום דבריו מבקש גרין להבהיר, שלמרות שימוש נרחב במינוח המעיד על קיומה של הפרעה, עדיין לא קיימות הוכחות אמפיריות לכך שמדובר על הפרעה של ממש.
"התשובה לשאלה על טיבה של ההתמכרות תלויה בפונקציה של האינטרנט - עד כמה היא תורמת לאדם ועד כמה היא משבשת את חייו", אומר גרין. כדי להבחין בסימני הפרעה ניתן להשתמש במספר כללי אצבע: שימוש באינטרנט לפרקי זמן גדלים והולכים; קיים רצון בלתי ניתן למימוש לשלוט ולהגביל את זמן הגלישה; תסמונת גמילה - דיכאון ותחושה גופנית של אי שקט בעת התנתקות; פנטזיות על מה שקורה "שם" בזמני התנתקות.
הסכנה בשימוש בלתי סביר ברשת אורבת בעיקר לילדים, שגדלים לתוך עולם מרושת ומקבלים את הרשת כחלק מהמציאות של חייהם כמובן מאליו. גרין מציין, שככל שהתמכרות מופיעה בגיל מוקדם יותר, עולה הסכנה להתפתחותו התקינה של האדם ולאיכות חייו בהמשך. "כדי למנוע מילדים התנהגות פוגעת ומזיקה לעצמם יש לכוונם לשימוש נבון, למתינות ושליטה בממד הזמן", הוא מסכם. "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.