הפלסטינים מפגינים בסקנד לייף, הישראלים מפציצים במסרי טוויטר

המלחמה בדרום הארץ הופכת למלחמה אוניברסלית באינטרנט ; הקונסוליה הישראלית בניו יורק תקיים היום מסיבת עיתונאים בטוויטר ובני נוער מהדרום פותחים בלוגים

"אני מתחילה את הכתיבה תוך נפילות... כל נפילה זה פשוט סיוט. אני בבית כבר מיום שישי ולא יצאתי לרגע. אני משתגעת", כך נכתב בבלוג "יום בחיים" (joinmylife.co.il) שמאחוריו עומדים 4 אנשים: ניר קוריס ותאי קאיש - יזמים מאזור המרכז, ועוז בן חמו ואנדריי בוקטיי - נערים מאשקלון, שחווים את המציאות החדשה בדרום על בשרם.

הבלוג הוקם מספר ימים לפני פרוץ המבצע בשבת שעברה, על רקע מבול רקטות הקאסם שנפל לאחרונה באזור הדרום. לא חלף זמן רב והוא מצא עצמו מסקר את הלחימה, מזווית עיניהם של הילדים ובני הנוער. "החלטנו להתקשר לילדים משדרות, אשקלון והאזור, במטרה לעודד אותם להעלות פוסטים", מספר קוריס. "המטרה היא לתת לכל ילד במה להתבטא, וזהו הבלוג היחידי שאנחנו מכירים שנכתב על-ידי בני נוער שיושבים בממ"ד".

לדברי קוריס, הבלוג הפך לשיחה בפייסבוק, בטוויטר ובשאר האתרים החברתיים. "זה התפשט בצורה ויראלית, ובעוצמה שלא ציפינו לה כלל. המטרה שלנו היא ליצור מודעות למצב, כלומר שאנשים במרכז יבינו כיצד מרגישים תושבי הדרום, וגם ליצור כלי הסברה".

מסרים קצרים

על-מנת לייצר כלי הסברה אפקטיבי, מתכננים יזמי הבלוג לחלק לילדי האזור מצלמות אינטרנטיות, ולאפשר להם לקיים שיחות וידיאו עם ילדים מאזור המרכז, וכן שיחות באנגלית עם ילדים מבתי ספר אחרים בעולם - לא רק יהודים. "כל הסרטונים הללו יועלו ל-YouTube, במטרה ליצור ערוץ הסברה אינטרנטי", מוסיף קוריס, "כל תרומה תסייע במימוש המטרה".

גם בשירות המיקרובלוגינג Twitter ניכרת פעילות ערנית מאוד בימים האחרונים, שמתמקדת סביב הנעשה בעזה. המילה Gaza היא מילת החיפוש הפופולרית ביותר באתר, הרבה לפני New Years Eve, ראש השנה האזרחית שיחול מחר. בין שולחי ההודעות השונות מתרחשת מלחמה מילולית של ממש, כאשר כל צד מנסה לשכנע את השני בצדקת הדרך, ולעיתים קרובות אף מפנה את ההודעה לשולח ספציפי.

"כל הדיבורים הללו על רצח עם הם אבסורדיים, לאור העובדות. מתוך 400 אנשים, עיקר האנשים שנהרגו הם אנשי חמאס", כך כותבת בטוויטר Karinamad, בהודעה שנכתבה במקור באנגלית. בתגובה רושם לה tweetsfromgaza ש"ישראל היא כוח של כיבוש, ולפלסטינים יש את הזכות להגן על עצמם, ולנסות להשיב בחזרה את האדמות שלהם". הוויכוחים הפוליטיים הופכים להיות בטוויטר מסרים קצרים וממוקדים.

מה שמייחד את השימוש בטוויטר בימים האחרונים, מלבד הגידול המסיבי בהודעות שסובבות את הנושא, הוא העובדה שהישראלים הפנימו שהוא משמש כלי הסברה לכל דבר, ועל-כן מרבית ההודעות נכתבות באנגלית.

משפחות מארחות

גם הקונסוליה הישראלית בניו-יורק החליטה אתמול לפתוח חשבון בטוויטר, במטרה להציג את העמדה הישראלית לשלל משתמשי השירות. יממה אחרי, מספר האנשים שעוקבים אחר ההודעות של הקונסוליה מסתכם ב-730, ואילו החשבון עצמו עוקב אחר 512 משתמשים אחרים - במטרה לנטר תגובות שליליות ברשת, או לייצר שיחה במקומות החשובים.

הקונסוליה אף מתכננת לערוך היום מסיבת עיתונאים ומשתמשים בטוויטר (בין השעות 13:00-15:00 בשעון ניו-יורק, 20:00-22:00 לפי שעון ישראל), במטרה לספק תשובות לכל השאלות שיעלו המשתמשים, ולהציג לגולשי האינטרנט בעולם גם את הצד הישראלי. מנגד, בעולם הווירטואלי Second Life, נערכות הפגנות של משתמשים שמתנגדים לפעולות של ישראל בעזה.

הפלטפורמה האינטרנטית משחקת תפקיד לא פחות חשוב ביצירת פעילות התנדבותית, כמו גם בהפצת מידע רלוונטי. בהתאם לכך, עלו שני אתרים חדשים בשבוע האחרון. הראשון, מיועד לקשר בין משפחות מקו העימות שמחפשות מקום מגורים בטוח לבין משפחות המוכנות לארח אותן.

את האתר - israelim.org.il - הקים נפתלי בנט, לשעבר ראש הלשכה של בנימין נתניהו ומייסדי חברת סאיוטה, יחד עם קבוצת מתנדבים. מאז ההשקה התקבלו למעלה מ-3,000 פניות ממשפחות שמעוניינות לארח, ונוצרו עשרות קשרים עם משפחות מקו העימות.

אתר אחר שעלה לאוויר השבוע הוא אתר עוז (oz.gov.il) אותו העלה מערך ממשל זמין שבאגף החשב הכללי במשרד האוצר, בשיתוף עם משרד ראש הממשלה, רשת חירום לאומית ופיקוד העורף. האתר מיועד לאזרחים שמעוניינים להשתתף בפורום מומחים בנושא הלחימה, או לקבל מידע לשעת חירום.