בפעם השלישית בחייו התייצב הבוקר (ב') ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, להקראת גזר דין בעניינו במשפט טלנסקי המחודש.
בניגוד לישיבת הכרעת הדין במשפט, בה הורשע אולמרט לפני כחודשיים, היום לא מיהר ראש הממשלה לשעבר להימלט מדלת צדדית של אולם בית המשפט. אולמרט נשאר לעמוד באולם ולשוחח עם עורכי דינו עוד דקות ארוכות לאחר שאמרו השופטים את דברם.
אולמרט לא נראה מופתע, גם לא מאוכזב מדברי השופטים בבית המשפט המחוזי בירושלים, שקבעו כי "דגל שחור מתנוסס מעל התנהלותו" בפרשה, וגזרו עליו 8 חודשי מאסר בפועל בגין הרשעתו בעבירות של מירמה והפרת אמונים וקבלת דבר במירמה.
עונש המאסר שנגזר היום מתווסף ל-6 שנות המאסר שנגזרו על ראש הממשלה לשעבר בגין הרשעתו בפרשת הולילנד. אולמרט היה - עושה רושם - קר-רוח. לבסוף, הותיר את סנגוריו למסור הצהרות לעיתונאים ונסע לדרכו.
בנוסף ל-8 חודשי המאסר בפועל, גזרו שופטי המחוזי בירושלים, יעקב צבן, משה סובל ורבקה פרידמן-פלדמן, על אולמרט גם 8 חודשי מאסר על-תנאי וקנס של 100 אלף שקל.
בנימוקיהם אימצו השופטים את טענתו של התובע בתיק, עו"ד אורי קורב, במסגרת הטיעונים לעונש, בקשר לפגיעה של מעשיו של אולמרט באמון הציבור במשרתיו.
"איש ציבור, שר בממשלה, המקבל כספים במזומן בדולרים, מחזיקם בקופה סודית, עושה בהם שימושים פרטיים ואינו מדווח לאיש - חוטא בעצמו ומחטיא את השירות הציבורי וגורם לאיבוד אמון בו", קבעו השופטים. "חומרה מיוחדת יש ברום תפקידו, בהיקף הניכר של הכספים שהוחזקו במשך שנים בהסתר וללא דיווח. כפי שנאמר בפסיקה, דגל שחור מתנוסס על התנהלות כזו, והיא מחייבת ענישה משמעותית ומאסר בפועל".
סנגורו של אולמרט, עו"ד אייל רוזובסקי, הודיע כי בכוונת צוות ההגנה לערער על הכרעת הדין ועל העונש, וביקש את עיכוב ביצוע העונש. לאור הודעת התובע, עו"ד אורי קורב, כי אינו מתנגד לבקשה, בית המשפט החליט על עיכוב הביצוע ב-45 ימים.
הנאשם הטוב והמיטיב
בין הנסיבות להחמיר בעונש פירטו השופטים את סכומי הכסף המשמעותיים שקיבל אולמרט מאיש העסקים היהודי-אמריקאי מוריס טלנסקי שלא כדין, שעלו כדי מאות אלפי דולרים; את העברות הכספים החוזרות ונשנות מהקופה הסודית בה נשמרו הכספים ואל אותה קופה; את שמירת הכסף עם כספים נוספים במזומן בקופה נסתרת, שקיומה נשמר בסוד בין 3 אנשי אמון (אולמרט, מזכירתו לשעבר, שולה זקן, ומקורבו, עו"ד אורי מסר); את אי-הרישום הגלוי והמסודר של הכספים והשימוש בכסף ללא כללים וגם לשימושים פרטיים.
"התנהלות כזו - הסתרה, אי-דיווח, אי-רישום - צובעת את הכסף בצבע בעייתי ומחמיר. החומרה מתעצמת עוד יותר כיוון שהכסף מנוהל על-ידי שר בממשלה, מי ששימש כממלא-מקום ראש הממשלה", נפסק.
בין הנסיבות להקלה בעונשו של אולמרט ציינו השופטים את עברו המפואר בשירות הציבורי, את תפקידיו של אולמרט כשר בממשלה וכראש הממשלה וכן את המחיר האישי שכבר שילם בשל הסתבכותו, בהיותו איש ציבור.
"עקב החקירות וההליכים המשפטיים התפטר אולמרט מתפקידו כראש ממשלה", צוין. "אולמרט שילם מחיר אישי כבד ואכן נפל מאיגרא רמה לבירא עמיקתא. לזכותו עומד עבר מפואר בשירות המדינה של כ-30 שנה, במהלכם עשה לילות כימים, תרם תרומה מיוחדת במינה, חשובה מאין-כמותה לחוסנה וביטחונה של המדינה", צוין בגזר הדין.
השופטים הוסיפו כי במהלך הדיונים נחשפו לפניהם פנים נוספות של אולמרט, "כאדם טוב ומיטיב, איש דואג, אכפתי, מחבק, במקרים מסוימים אף מושיע".
לדבריהם, "הפגיעה של העונש באולמרט, המתקרב לסוף העשור השביעי בחייו, היא משמעותית. מטבע הדברים גם משפחתו נפגעת, ילדיו ונכדיו, ודבריו האחרונים באולם בית המשפט עוד מהדהדים באוזננו, ביודענו שכמעט כל צעד שנאשם זה עושה זוכה לדיווח רחב ומיידי בתקשורת וללא ספק משפיע על סביבתו, לרבות בני משפחתו מקטון ועד גדול".
הרשעה ב"סיבוב השני"
אולמרט הורשע בסוף מארס האחרון במירמה והפרת אמונים ובקבלת דבר במירמה בפרשת טלנסקי ומעטפות הכסף, במסגרתה נפסק כי בתקופה בה כיהן כראש עיריית ירושלים ובהמשך בתקופתו כשר התמ"ת, קיבל מאות אלפי דולרים שלא כדין מטלנסקי. את הכספים שקיבל אולמרט במזומן שמר בכספת סודית אצל עו"ד אורי מסר, שותפו לשעבר ומקורבו, תוך הסתרת קבלת הכספים ואי-דיווח עליהם, כמתחייב על-פי הדין.
הרשעתו של אולמרט הפכה את החלטת בית המשפט המחוזי "בסיבוב הקודם" לפני כ-3 שנים, אז זוכה אולמרט מהאישומים נגדו בפרשת טלנסקי. בהכרעת הדין המזכה בפרשה ביקר בית המשפט את אולמרט על עצם קבלת הכספים ושמירתם בקופה סודית - דבר שאינו עולה עם נורמות המצופות מאיש ציבור; אך עם זאת, פסק כי לא הוכח שהכספים אינם בגדר תרומה פוליטית, מסוג שהיה מותר לפי החוק בזמן קבלתם.
ואולם, בתחילת 2014 נחתם הסדר טיעון בין הפרקליטות לבין שולה זקן בתיק הולילנד, שבמסגרתו סיפקה מזכירתו של אולמרט לשעבר ראיות חדשות נגד פטרונה לשעבר.
בעקבות הראיות החדשות שצצו, החליט בית המשפט העליון, שדן אז בערעור שהגישה הפרקליטות על זיכויו של אולמרט בפרשת טלנסקי - להשיב את הדיון לבית המשפט המחוזי, כדי שזה ייתן הכרעת דין משלימה בהתבסס על הראיות החדשות בתיק.
בין ראיות אלה עדותה של זקן, יומניה (שהגשתם כראיה התאפשרה בזכות נכונותה של זקן להעיד. זאת, בניגוד לסיבוב הראשון במשפט טלנסקי, בו שמרה המזכירה על זכות השתיקה) והקלטות הסתר שמסרה. בהקלטות נשמע אולמרט מודה בשימוש בעל אופי פרטי - ולא פוליטי - בחלק מהכספים שקיבל מטלנסקי; כמו כן נשמע אולמרט כמי שמשקיע מאמצים ניכרים כדי להניא את זקן ממתן עדות בבית המשפט.
כאמור, במארס האחרון החליט המחוזי, על בסיס הראיות החדשות, לשנות את מסקנתו ולהרשיע את אולמרט פה-אחד.
עסקת חבילה?
הרשעתו של אולמרט במשפט טלנסקי המחודש היא הרשעתו השלישית בפלילים. בסוף 2014 הורשע ראש הממשלה לשעבר בקבלת שוחד בפרשת הולילנד, במסגרתה נגזרו עליו 6 שנות מאסר בפועל. ערעורו של אולמרט בתיק הולילנד תלוי ועומד בפני בית המשפט העליון.
בגזר הדין היום קבעו השופטים כי 8 חודשי המאסר בפועל שנגזרו על אולמרט בתיק טלנסקי המחודש, ירוצו בנוסף לכל עונש אחר. כלומר, לפי שעה אולמרט צפוי למאסר כולל של 6 שנים ו-8 חודשים. בנוסף כאמור הורשע אולמרט ב-2012 בהפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות מחוזי בירושלים, אז נגזרו עליו מאסר על-תנאי וקנס של 75 אלף שקל.
היום נשאל סנגורו של אולמרט, עו"ד רוזובסקי, מחוץ לאולם בית המשפט על האפשרות לעסקה כוללת בין הפרקליטות לבין אולמרט, שתביא לסיום כלל הליכי הערעור בעניינו ותקבע תקופת מאסר אחת לכל העבירות שבהן הורשע.
עו"ד רוזובסקי השיב כי דיונים מעין זה הוא נוהג לקיים עם לקוחו ועם הצד שכנגד, ובכל מקרה לא עם כלי התקשורת. אם נסתכן בפירוש מבע פניו של רוזובסקי, ייתכן שהוא מקיים כבר עתה דיונים מסוג זה, הרחק מעיני המצלמות.
הקושי המרכזי לעסקה שכזו, ככל שמגעים להשגתה יתנהלו, צפוי להגיע מהלקוח של עו"ד רוזובסקי. מהתייחסויותיו של אולמרט להרשעותיו ניתן ללמוד כי ראש הממשלה לשעבר מושפע מהשאלה של זיכרונו ההיסטורי.
האם יסכים אולמרט להיזכר כמי שהודה בפליליות מעשיו? ימים יגידו.
ההגנה: "נערער לעליון, מצאנו קשיים ופגמים בהכרעת הדין"
צוות ההגנה של אולמרט וצוות התביעה בתיק פרשת טלנסקי הגיבו היום מחוץ לאולם בית המשפט לגזר הדין שניתן הבוקר, לפיו יישלח אולמרט לריצוי עונש של 8 חודשי מאסר בפועל. זאת, כאמור, בנוסף ל-6 שנות המאסר שנגזרו עליו בפרשת הולילנד.
סנגורו של אולמרט, עו"ד אייל רוזובסקי, חזר על הצהרתו באולם בית המשפט, לפיה אולמרט מתכוון לערער הן על הכרעת הדין והן על גזר הדין בפרשה. "אנחנו מכבדים את הכרעת בית המשפט, אך מצאנו בהכרעת הדין קשיים ופגמים", אמר. "אנחנו סבורים כי לא הוכח, גם על-פי הממצאים שהוצגו בפני בית המשפט המחוזי כאן, שימוש בעל אופי פרטי של מר אולמרט בכספים. לכן נגיש ערעור, וביקשנו עיכוב ביצוע של עונש המאסר", הוסיף.
בית המשפט החליט, כאמור, על עיכוב ביצוע העונש ב-45 ימים.התובע, עו"ד אורי קורב, התייחס אף הוא לגזר הדין ואמר כי "בית המשפט העביר היום מסר חד-משמעי, שמעל מעשיו של אולמרט מתנוסס דגל שחור. זהו דגל של אי-מוסריות ושל שחיתות. בית המשפט קבע כי אולמרט, בהיותו איש ציבור, קיבל מעטפות כסף פעמים רבות באופן סודי, תוך שהוא מסתיר זאת ממבקר המדינה. בית המשפט הדגיש כי במעשיו של אולמרט ישנה פגיעה בערכים המוגנים של טוהר המידות, של אמון ציבור במשרתיו ושל הגינות בסיסית".
לדברי עו"ד קורב, כיוון שהפרקליטות כבר הגישה ערעור לבית המשפט העליון על קולת עונשו של אולמרט בפרשת מרכז ההשקעות (פרשה שנכללה באותו כתב אישום עם פרשת טלנסקי, ושבה הורשע אולמרט בהפרת אמונים ונדון למאסר על-תנאי), תתייחס המדינה לעניין עונשו של אולמרט בשתי הפרשיות (טלנסקי ומרכז ההשקעות) כמכלול.
במסגרת אותו ערעור, אמר עו"ד קורב, תבקש המדינה להחמיר את העונש שהוטל על אולמרט.
עונשי אולמרט
■ תיק טלנסקי: 8 חודשי מאסר בפועל וקנס בסך 100 אלף שקל, בגין הרשעתו בקבלת ובהחזקת מאות אלפי דולרים שלא כדין בפרשת טלנסקי. אולמרט הודיע כי יערער לבית המשפט העליון על פסק הדין.
■ תיק משפט הולילנד: 6 שנות מאסר בפועל, בגין הרשעתו על-ידי המחוזי בתל-אביב בלקיחת שוחד של 560 אלף שקל בפרשת הולילנד. אולמרט ערער לבית המשפט העליון על פסק הדין.
■ תיק מרכז ההשקעות: שנה מאסר על-תנאי וקנס של 75 אלף שקל, בגין הרשעה בהפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות. אולמרט הורשע כי ביצע פעולות לטובת לקוחות שונים שאותם ייצג מקורבו, עו"ד אורי מסר, תוך שהיה מצוי במצב חריף של ניגוד עניינים.