3 הערות על שוק התקשורת: חבלי הלידה, סיבוב הפרסה ומאבק העובדים

מה עומד מאחורי שורת המהלכים המתרחשים כעת במפת התקשורת הישראלית: המינוי של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13 והמאבק החריף עם העובדים, לוח השידורים החדש של ערוץ i24NEWS בעברית וההחלטה של רלוונט להתמקד בדיגיטל

טלי בן עובדיה (רלוונט), מירי מיכאלי (i24news) ויוליה שמאלוב־ברקוביץ' (חדשות 13) / צילומים: כפיר זיו, יורי סקוירסקי ואיל יצהר; עיצוב: טלי בוגדנובסקי
טלי בן עובדיה (רלוונט), מירי מיכאלי (i24news) ויוליה שמאלוב־ברקוביץ' (חדשות 13) / צילומים: כפיר זיו, יורי סקוירסקי ואיל יצהר; עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שוק התקשורת הישראלי חווה בימים אלה תמורות משמעותיות: המינוי של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13 מכה גלים בחברה; ערוץ i24NEWS בעברית מתמודד עם חבלי לידה; וברלוונט, מיזם התקשורת של ניר צוק, מסיטים משאבים מהערוץ הלינארי לדיגיטל. איך ישפיעו השינויים הללו על מפת התקשורת בשנה הקרובה?

התחרות, המיסגור הפוליטי והמודל העסקי: מנכ"ל i24NEWS מדבר על התוכניות
המינוי בחדשות 13 והסערה: מה רוצה לן בלווטניק?

התוכניות של i24news

השמפניות נפתחו השבוע באולפני i24NEWS בנמל יפו, עם השקת הערוץ בעברית. בשלב זה השידורים זמינים רק ב־OTT - כלומר כל צופי סלקום ופרטנר וכ־70% מצופי הוט ו־yes - והם החלו עם מהדורת החדשות המרכזית של 20:00, בהגשת מירי מיכאלי.

המהדורה, שנפתחה בהבטחה של מיכאלי שלא לשרת שום אג'נדה פוליטית, התאפיינה בתקלות טכניות, כמו ויז'ואל שלא משודר כמו שצריך או מסך מחשב שלא היה אמור להיראות, לצד עומס באלמנטים ובכתבים.

מיד אחר־כך שודרה "הישראלים" עם אורי קוואל, בשילוב צוות פאנליסטים שאמור להתחרות ב"פטריוטים" של ערוץ 14. בערוץ מציינים כי "מעולם לא עלה ערוץ עם יום שידורים מלא מיד עם השקתו, ומובן שיהיו חבלי לידה".

בערוץ הצטרפו לוועדת המדרוג, אך בשלב זה לא מפרסמים את הנתונים. על־פי גורמים בשוק הבקיאים בפרטים, הרייטינג של הערוץ הוא נתון חד־ספרתי נמוך, כצפוי, אך גורמים בערוץ הביעו בפני גלובס סיפוק מהמספרים.

בחברה פרסמו כי במהלך הערב, כלומר המהדורה ושעות הפריים, צפו 145 אלף איש לפחות לדקה אחת. "זו נקודת פתיחה גבוהה מאוד לערוץ שרק עלה לאוויר, ומפה זה רק ילך וישתפר", אומר גורם ב־i24NEWS.

רלוונט רק בדיגיטל

ברלוונט, מיזם התקשורת של ניר צוק, מתכננים סיבוב פרסה משמעותי. רמז לכך ניתן בהודעת הפרידה של טלי בן עובדיה, מקברניטי המיזם, שהחליטה לעזוב: "בימים הקרובים תעבור רלוונט לפורמט שונה", כתבה בן עובדיה, "ואני מרגישה מספיק בטוחה לשים אתכם ואת הכישרון הגדול שלכם על קו הזינוק. הפעם בלעדיי".

על־פי גורמים ששוחחו עם גלובס, בחודשים האחרונים בוצעו כמה ניסויים, והתגלה כי התכנים פועלים הרבה יותר טוב ברשתות החברתיות ובאפליקציה, אך במיזם לא הצליחו למשוך צופים לערוץ הלינארי (שידור רציף, שהושק באפיק 22 וכעת דורדר לאפיק 46), ורשמו נתונים נמוכים מאוד.

לכן, בחברה החליטו לבטל את התוכניות הליניאריות ולהשקיע את המשאבים ישירות ברשתות החברתיות. למעשה, זו חזרה לתוכנית המקורית שלפני המלחמה: לייצר תוכן VOD עבור האפליקציה והסושיאל.

הדבר מסביר את העזיבה של בן עובדיה, שהייתה אמונה על השידור הלינארי, אבל אולי גם את היחס של ניר צוק לנושא. נראה כי דווקא עכשיו, אם לן בלווטניק, הבעלים של רשת 13, ירצה לשחרר את המושכות - צוק עשוי להתעניין.

המאבק בחדשות 13

ביממה האחרונה נרשמה עליית מדרגה במאבק העובדים נגד מינויה של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13. בהודעת הוועד נכתב כי ברשת עדיין לא הבינו "את הנזק החמור שכבר נגרם לחדשות 13", וצוין כי שמאלוב־ברקוביץ' מנסה לקבוע עובדות בשטח כדי לשכנע "להכיר בה כמנכ"לית, חרף חוסר כשירותה לתפקיד והעובדה שעניינה תלוי ועומד בבג"ץ".

בוועד העובדים אף חוששים מהאפשרות שליאור לנדנברג, סמנכ"ל התוכן בחדשות 13, ימונה למנהל חטיבת החדשות של התאגיד (תפקיד שעליו הוא מתמודד), מה שיאפשר לשמאלוב־ברקוביץ' למנות במקומו "עוד איש שלומה". חשש נוסף של העובדים הוא ששמאלוב־ברקוביץ' תנצל את מהלך הקיצוץ הכלכלי ותיפרד מגורמים שאינם תואמים את תפיסתה הפוליטית.

עם סיום תקופת הצינון לאחר ההכרזה על סכסוך העבודה, בוועד קיימו שתי אסיפות הסברה, שבהן עדכנו את העובדים על הצעדים המתוכננים. זמן קצר קודם לכן שיגרה שמאלוב־ברקוביץ' מכתב לעובדים, ובו כתבה כי "עם כניסתי לתפקיד נפגשתי עם חלקכם, ואמשיך להיפגש עם כלל עובדי חברת החדשות... התמיכה והגיבוי להם אני זוכה… נותנים לי את הכוח לדבוק במטרה ולסנן את רעשי הרקע".

בהמשך לכך, המסר המרכזי לעובדים היה שעליהם להיערך למאבק ארוך וקשה. עובדים שאינם חברי הנהלה הונחו להימנע מתקשורת עם המנכ"לית החדשה, כשהכוונה לפי הוועד היא שמירה על הכפיפות של כל עובד למנהלו הישיר. המטרה ברורה: לייצר חזית אחידה.