מהפך אוקטובר: הגופים שזינקו לראש צמרת התשואות בגמל ובפנסיה

עליות חדות בבורסה בת"א הפכו את אוקטובר לחודש התשיעי שבו נרשמות תשואות חיוביות מתחילת השנה • הפניקס וכלל בפסגת הגופים המנהלים באוקטובר, בעוד אלטשולר שחם וילין לפידות, למרות חודש חלש יחסית, ממשיכים להוביל מתחילת השנה • גם נובמבר נפתח בעליות חזקות ובאנליסט מעריכים כי "השווקים מיצו את אפקט טראמפ וסביר להניח שהשוק ישוב להתמקד בנתונים הכלכליים"

מה קרה לתשואות קרנות הפנסיה וקופות הגמל באוקטובר? / צילום: Shutterstock, Sacho films
מה קרה לתשואות קרנות הפנסיה וקופות הגמל באוקטובר? / צילום: Shutterstock, Sacho films

למרות הירידות בבורסות חו"ל ביום האחרון של חודש אוקטובר (לאחר אכזבה מדוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט ומטא), גם הוא הסתיים בצורה חיובית מבחינת החוסכים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות והפנסיה, שרושמים תשואה חיובית בתשעה מתוך עשרת החודשים הראשונים של שנת 2024.

היא הונפקה לפני למעלה מ-40 שנה. המלחמה דחפה אותה לתשואה שלא ראתה מעולם 
המשקיעים נוהרים לאפיק הזה בבורסה: "אי אפשר להגיד שזו אופטימיות מופרזת" 

במסלולים הכלליים בקרנות ההשתלמות נרשמה תשואה חיובית של 0.3% בממוצע בחודש אוקטובר - טוב יותר מהתחזיות המוקדמות שצפו עליה של 0.1%. מתחילת השנה התשואה במסלולים אלה עומדת על כ-10%. במסלולים המנייתיים נרשמה תשואה חיובית מעט טובה יותר של 0.4% בממוצע, כשמתחילת השנה התשואה המצטברת  היא כ-17% .

מנגד, המסלולים מחקי ה-S&P 500 סיימו את אוקטובר בירידה ממוצעת של 0.4% אך מתחילת השנה עדיין מדובר בתשואה מרשימה ביותר של קרוב ל-24% וב-3 שנים הניב המסלול שצובר פופולאריות תשואה מרשימה של 52% (לעומת 13.4% במסלול הכללי ו-17% במנייתי) . התשואה החיובית הקלה באוקטובר נרשמה בעיקר הודות לבורסה בת"א, שעלתה בכ-4%, בעוד ה-S&P 500 ירד בחצי אחוז והנאסד"ק באחוז.

המסלול הכללי עלה ב-10% ב-2024 בהשתלמות, המנייתי ב-17%

בין המנהלי ההשקעות במסלול הכללי בלטו באוקטובר לטובה בעיקר חברות הביטוח, שבחודש שעבר השתרכו מאחור, כאשר מבין הקופות הגדולות, הפניקס תפסה את המקום הראשון עם תשואה חיובית של 0.6%, אחריה בית ההשקעות אנליסט עם 0.5% ובמקום השלישי כלל ביטוח, עם תשואה חיובית של 0.4%. את המקומות הבאים תפסו מנורה מבטחים, מגדל והראל.

מנגד, מי שהובילו בתשואות בספטמבר - אלטשולר שחם (תשואה אפסית) וילין לפידות (תשואה שלילית של 0.3%) תפסו את המקומות האחרונים בחודש שעבר. צריך לציין שמתחילת השנה אלטשולר שחם ממשיך להיות במקום הראשון במסלול הכללי עם תשואה חיובית של 11.2%, אחריו אנליסט עם 10.7% ובמקום השלישי מור עם עליה של 10.5%. במקומות האחרונים נמצאים המנהלים בגופי הביטוח הראל, מנורה ומגדל. 

כך שנראה שהחשיפה המוגברת של בתי ההשקעות לוול סטריט, שמשרתת אותם היטב בשנתיים האחרונות, עבדה פחות טוב בחודש שעבר, בעוד שגופי הביטוח השמרניים יותר נהנו מהפוזיציה המקומית בהשקעותיהן. 

אורן מונטל, מנהל השקעות עמיתים בחברת הביטוח מנורה מבטחים, מציין בשיחה עם גלובס כי "מה שבלט לטובה בחודש אוקטובר היו התשואות בישראל כאשר מדד ת"א 125 עלה ביותר מ-4% ומנגד מדד MSCI העולמי ירד ב-2%, כלומר פער של 6% בין ישראל לחו"ל, ובכך הבורסה בת"א הדביקה את הפיגור שהיה לה לאורך רוב השנה מול השווקים בעולם.

"זה סייע לנו כי לאורך רוב התקופה שמרנו על חשיפה גבוהה למניות בישראל, בגלל התמחור הנוח מול העולם. שמרנו על חשיפה למניות מקומיות כמו בנקים ונדל"ן, שחשופות לכלכלה המקומית ופחות למניות כמו טכנולוגיה שמושפעות מחו"ל. זה מתחיל לתת תוצאות יפות בחודשים האחרונים, על רקע הצפי לסיום המלחמה וחזרה לשגרה כלכלית".

את תופעת היו-יו בין מנהלי ההשקעות רואים בצורה בולטת עוד יותר במסלולים המנייתיים, כשהגופים המובילים של חודש אוקטובר היו אלה שרק בחודש שלפניו היו במקומות האחרונים בטבלה ולהיפך. כך, הפניקס תופסת את המקום הראשון באוקטובר עם תשואה חיובית של 0.9%, אחר כך מנורה עם 0.7% ואז כלל עם 0.6%. מדובר בשלושת הגופים עם התשואה החלשה ביותר בחודש ספטמבר .

הפניקס בראש, אלטשולר וילין אחרונים

מהצד השני, אלטשולר שחם עם ירידה של 0.3% וילין לפידות עם ירידה של 0.5%, תופסים בחודש אוקטובר את המקומות האחרונים כאשר בחודש שעבר הם היו המובילים של הטבלה. גם כאן צריך לומר שהתשואה שלהם עדיין (יחד עם אנליסט) היא הטובה ביותר מתחילת השנה במסלול המנייתי כאשר אלטשולר מוביל עם עליה של 19.1%, אחריו אנליסט עם 18.2% ואז ילין לפידות עם 17.8%.

גם בקרנות הפנסיה נרשם חודש עם עליות קלות כאשר התשואה הממוצעת עומדת על 0.3% במסלול לגילאי 50 ומטה. גם כאן, חברות הביטוח תופסות את המקומות הראשונים. הפניקס רושמת עלייה של 0.6% ואחרי כלל עם 0.4% והשלישית היא מנורה מבטחים עם 0.3% ומיד אחריה מיטב. אלטשולר שחם הוא היחיד עם תשואה שלילית קלה של 0.1%.

ערן גולדרינג, מנהל השקעות ראשי באנליסט קופות גמל, אומר בהתייחסו לתשואות אוקטובר כי "נראה כי שוק ההון המקומי נותן משקל רב יותר לשיפור במצבה האסטרטגי של ישראל עקב ההצלחות המלחמה ופחות לנתוני המאקרו הנחלשים. ביטוי נוסף לכך ניתן לראות מצמצום המרווח בין האג"ח השקלית הישראלית ל-10 שנים למקבילה האמריקאית ל-40 נקודות בלבד לעומת 130 נקודות בסיס לפני כחודשיים, והחוזקה היחסית של השקל.

"השונות הזו עזרה לנו החודש מכיוון שבמסלול הכללי יש לנו אחזקה מעל הממוצע במניות בישראל. לדוגמה אלביט מערכות שהגדלנו בה פוזיציות לאורך השנה עלתה החודש כ-15%, מניות נוספות שתרמו לנו החודש הן בזק, נאוויטס, אלוני חץ, פז, חברות הביטוח ומנועי בית שמש".

איך נראה נובמבר בשווקים?

חודש נובמבר נפתח בסערה עם עליות מרשימות, כתוצאה מההכרעה הברורה במירוץ לנשיאות ארה"ב. חזרתו של המועמד הרפובליקאי, דונלד טראמפ, לבית הלבן, הובילה את השווקים לזינוק של יותר מ-5% במדד ה-S&P 500 ויותר מ-6% במדד הטכנולוגיה נאסד"ק 100. אלא שלקראת סוף השבוע שעבר, חזרה הכלכלה "לדבר" כאשר בסוף השבוע בוול סטריט (חמישי-שישי) מדד ה-S&P 500 ירד ב-1.9% ומדד הנאסד"ק צלל בכמעט 3%, בהובלת ענקיות הטכנולוגיה ומניות השבבים.

בשוק מייחסים את הסיבה לפרסום נתוני מדד המחירים לצרכן בארה"ב ביום חמישי. המדד אמנם עלה ב-0.2%, בהתאם לצפי, אך האינפלציה רשמה שינוי כיוון מסוים עם עלייה לרמה של 2.6% (לעומת 2.4% בחודש שעבר), כשזו העלייה הראשונה של האינפלציה מאז חודש מרץ האחרון. הדבר גם משתקף בחוזים על הריבית בארה"ב שהופכים להיות פחות אופטימיים לגבי קצב הורדות הריבית וצופים כעת ירידת ריבית בחודש דצמבר של רבע אחוז בהסתברות של 60% בלבד.

למרות הירידות בסוף השבוע האחרון בחו"ל, בינתיים השווקים עדיין חיוביים גם מתחילת חודש נובמבר. מדד ת"א 35 רושם עליה של 2.3% ומדד ת"א 125 עם עלייה של 2.65%. מדד הנדל"ן עולה ב-3.5% ומדד הבנקים בכלל משלים זינוק של 7%. גם בוול סטריט כאמור המגמה חיובית בינתיים בנובמבר. מדד ה-S&P 500 משלים עליה של 2.9% ומדד הנאסד"ק 100 משלים עליה של 2.5%. באירופה המגמה מעורבת עד כה כאשר הדאקס הגרמני עולה ב-0.75%, הפוטסי הבריטי יורד ב-0.6% והקאק הצרפתי יורד ב-1.1%.

מונטל ממנורה מבטחים מציין כי מה שדוחף את השוק המקומי מתחילת החודש הם "הבחירות בארה"ב, בזכות התמיכה הבלתי מסויגת של הממשל החדש בארה"ב, יחד עם ההישגים המשמעותיים של החודשים האחרונים במלחמה. כאשר צריך לזכור שנתוני הבסיס של הכלכלה הישראלית טובים - יחס חוב תוצר נמוך, דמוגרפיה חיובית שמעודדת השקעות בנדל"ן, וכן תצוגת התכלית של התעשיות הביטחוניות שיעשו קפיצה". כדי שהמגמה החיובית תימשך גם ב-2025 הוא מדגיש כי "חשוב שהממשלה תקטין את הגירעון ותעודד את הצמיחה".

גולדרינג מאנליסט מציין כי "אפקט בחירת טראמפ תרם לעליות מתחילת החודש ובעיקר בארה"ב. בשלב זה נראה שהתשואות בקופות הגמל תהיינה חיוביות עם עלייה של כ-1.5% בינתיים במסלולים הכלליים, למרות הירידות של סוף השבוע בחו"ל. כעת נראה כי השווקים מיצוי את אפקט טראמפ וסביר להניח שהשוק ישוב להתמקד בנתונים הכלכליים ובתוצאות הכספיות של החברות".

אלא שהוא גם מזהיר כי "יש לזכור כי השווקים לא זולים לאחר העליות של השנתיים האחרונות ויתקשו לשמור על קצבי העלייה הנוכחיים".

האם מדובר בתנודתיות חריגה? מונטל ממנורה מסרב להתרגש: "תנודתיות היא חלק מהמשחק ולכן אנחנו פחות מסתכלים על כך ברמה יומית. בהסתכלות קדימה רואים הפחתות ריבית, צמיחה יציבה וממשל אמריקאי שהוא פרו עסקים וזה כנראה חדשות טובות לשוק המניות".באשר לישראל הוא מציין כי "התשואה בישראל טובה יותר ממרבית מדינות אירופה, למרות שכאן יש מלחמה ובמערב אירופה יש שלום, הכי פשוט. השוק מצפה לסיום המלחמה וחלק מזה כבר מגולם אבל השוק ימשיך לעלות כשהמלחמה תסתיים, כי אנחנו מצפים להתאוששות כלכלית חזקה, הסביבה הביטחונית תהיה הרבה יותר יציבה מהשנתיים האחרונות וכאמור נתוני הבסיס של הכלכלה הישראלית טובים".