קרוב לחצי מיליון טורקים קראו "לסיים את הכיבוש הישראלי"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: שיחות הגרעין של איראן עם מעצמות אירופה מתחדשות, נשיא סרביה מעדיף את התוצרת הביטחונית הישראלית על פני האמריקאית, והחות'ים חוגגים 27 מתקפות נגד ישראל במהלך חודש דצמבר • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

פרשנות | מאי 1977: ג'ימי קרטר הופך את זכויות האדם לציר מדיניות החוץ של ארה"ב 
תחזיות 2025 | בקרוב טראמפ ייכנס לבית הלבן ואנחנו נגלה עד כמה באמת הוא אוהב את ישראל 
ישראל שוקלת איך לתקוף את "הנציג האיראני האחרון" 

1קרוב לחצי מיליון טורקים קראו: "מחר אל־אקצא"

מתחילת מלחמת חרבות ברזל תפסה טורקיה מקום מוביל בפעילות אנטי־ישראלית, אך אתמול (ד') היא הגיעה לשיא חדש עם הפגנה באיסטנבול שכותרתה "אתמול איה סופיה, היום המסגד האומיי, מחר אל־אקצא", כך נכתב ב-Turkiye today. מסר שנועד לקשר בין איה סופיה באיסטנבול שכבשו העות'מאנים במאה ה־16 וההפיכה נגד משטר אסד שכללה את כיבוש המסגד האומיי בדמשק, לבין איום ממשי על ירושלים.

מאחורי ההפגנה שהתקיימה בגשר גלאטה בעיר המאוכלסת ביותר בטורקיה עמדה קואליציית "הרצון הלאומי", קואליציה של כ־400 ארגונים אנטי־ישראליים טורקיים שמוגדרים NGO, ארגונים בלתי־ממשלתיים. עם זאת, המנהיג שלהם הוא בנו של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן, מה שמעיד כי קשה שלא לקשור בין המשטר הטורקי להפגנות האותנטיות, לכאורה.

במהלך ההפגנה נשמעו קריאות שונות, בהן הסלוגן של המחאה, וכן "אנחנו מעירים את העולם" או "השמש תזרח". סיבה נוספת שקשה לא לקשור בין ממשלת ארדואן למחאה, היא שחברים בה נכחו פיזית בצעדה. במסגרת הדמויות הפוליטיות המוכרות שנכחו בקהל היו שר התעשייה והטכנולוגיה מהמט פתיך קאג'יר, שר הצעירים והספורט עוסמאן אסקין באק, ויו"ר הפרלמנט לשעבר מוסטפא שנטופ.

מתוך Turkiye today. לקריאת הכתבה המלאה.

2 שיחות הגרעין של איראן עם מעצמות אירופה מתחדשות

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שעזב את הסכם הגרעין ב־2018 ייכנס לבית הלבן ב־20 בינואר, וכעת נודע כי שבוע בדיוק קודם לכן תתכנס איראן לסבב שיחות חדש בנושא הגרעין עם בריטניה, צרפת וגרמניה. סגן שר החוץ האיראני ליחסים בינלאומיים, קאזם כריבאבדי, ציין כי השיחות שיתקיימו עם המעצמות האירופיות יתקיימו ב־13 בינואר בז'נבה. 

איראן ושלוש המדינות האירופיות שמכונות "קבוצת E3" נועדו בפעם האחרונה בנובמבר, וסיכמו ביניהן להמשיך את המגעים בזמן הקרוב. עם זאת, רק כעת הן יתכנסו במה שמסתמן כמגעים האחרונים עם טהרן בנושא הגרעין בטרם כניסת טראמפ לחדר הסגלגל. "אנחנו מוכרחים לסגור עסקה, בגלל שההשלכות בלתי מתקבלות על הדעת", אמר הנשיא הנבחר במהלך הקמפיין. כך נכתב באיראן אינטרנשיונל.

לפי דוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), שנחשף בסוכנות הידיעות אי.אף.פי, איראן החזיקה נכון ל־26 באוקטובר 182.3 ק"ג אורניום מועשר ל־60%, עלייה של 17.6 ק"ג ביחס לדוח מאוגוסט. זו רמת העשרה גבוהה, שמתקרבת לרמת העשרה של נשק גרעיני (85%-90%), ואילו רחוקה מאוד משימוש לצרכים אזרחיים שעומד על 20%, לכל היותר.

מתוך איראן אינטרנשיונל. לקריאת הכתבה המלאה. 

3 הנשיא מהבלקן שמעדיף את התוצרת הביטחונית הישראלית

סרביה סגרה עסקה משמעותית לרכישת תותחי PULS מאלביט תמורת 335 מיליון דולר, כחלק מתהליך מודרניזציה משמעותי של הצבא המקומי. כך פורסם בדיפנס בלוג. בהתחשב בהודעת אלביט מחודש נובמבר על עסקה בסכום דומה עם "מדינה באירופה", מדובר, ככל הנראה, באותה עסקה שכעת הנשיא הסרבי אלכסנדר ווצ'יץ' הבהיר מיהי הלקוחה המשמעותית.

מערכת PULS מספקת פתרון מקיף, שמסוגל לשגר רקטות לא מונחות, חימושים מדויקים וגם טילים בטווחים שונים. המשגר מותאם באופן מלא לפלטפורמות קיימות, בין אם גלגליים ובין אם זחליים, ובכך מאפשר הפחתה משמעותית בעלויות התחזוקה וההכשרה, תוך שניתן לפגוע עמו במטרות בטווח מקסימלי של 300 ק"מ.

בנוגע לעסקה, ווצ'יץ' הביע את עמדתו כי המערכות הישראליות איכותיות יותר מאלו האמריקאיות, כדוגמת HIMARS. הבחירה במערכת הזו להשוואה נובעת מכך שהשכנה קרואטיה בחרה בה. קרי, הסרבים רואים באמצעים הביטחוניים מתוצרת ישראלית כאמצעי משמעותי במרוץ החימוש מול קרואטיה. אותו מרוץ מהווה יעד משמעותי לממשלתו של ווצ'יץ', שפועלת בנושא הן באמצעות רכישות זרות והן באמצעות ייצור מקומי.

מאת דילן מליאסוב, מתוך דיפנס בלוג. לקריאת הכתבה המלאה.

4 החות'ים טוענים: ביצענו בדצמבר 27 מתקפות נגד ישראל

החות'ים אמנם ידועים בדיווחים מופרכים לגבי מתקפות נגד ישראל, אבל חלק בלתי מבוטל מאזרחי ישראל חוו בחודש דצמבר אזעקות בעקבות ריבוי השיגורים מצד שליחיה של איראן בתימן לעבר המדינה. בצל עובדה זו, החות'ים טוענים כי במהלך חודש דצמבר ביצעו 27 מתקפות נגד ישראל, כמעט מתקפה מדי יום בטווח של כ־2,000 ק"מ. כך פורסם ב-A news.

באתר "26 בספטמבר" שמזוהה עם משרד ההגנה החות'י נכתב, בין השאר, כי המתקפות בוצעו "בתור תגובה למלחמת רצח העם הציוני נגד עזה והמתקפות הציוניות-אמריקאיות על תימן". בדיווח עוד נטען, כי פילוח המתקפות כלל 11 שיגורי טילים בליסטיים והיתר היו כטב"מים. כלל האמצעים, כמובן, מתוצרת איראנית או פרי פיתוח טכנולוגיה של הרפובליקה האסלאמית.

מתוך A. לקריאת הכתבה המלאה.