וול סטריט סערה בסוף השבוע לאחר פרסום דוח התעסוקה שהיה חם מהצפוי. תשואות האג"ח הממשלתיות הארוכות שברו שיאים, הדולר התחזק, והמדדים נפלו. ה-S&P 500 מחק את ההישגים שלו מתחילת 2025 ומציג כעת תשואה שלילית בתקופה זו. גם הדאו ג'ונס והנאסד"ק איבדו גובה והשילו מעל 1.5% כל אחד.
● וול סטריט נכנסה לסחרור. מהן הסיבות?
● חברת הביטוח הישראלית שעלולה להיפגע במיוחד מהשריפות בארה"ב
מדד הראסל 2000, שכולל בתוכו את החברות הקטנות, ירד ביותר מ-2% ונכנס לטריטוריה של "תיקון", ירידה של מעל 10% מהשיא האחרון שרשם ב-25 בנובמבר. בנוסף, "מדד הפחד" - ה-VIX - טיפס לשיא של שלושה שבועות.
בעבר הקרוב והרחוק התרגלנו שטלטלות מסוג זה בוול סטריט שולחות גלי הדף גם לבורסה של תל אביב, אך לפחות בינתיים זה לא קורה. ת"א 35 עלה ב-0.4% ביום א', ות"א 125 עלה בשיעור דומה. מה שונה הפעם?
השווקים בישראל אופטימיים יותר
נראה כי יש כאן מספר אלמנטים. ראשית, בחודשים האחרונים תמונת המאקרו של ישראל מתבהרת מעט, והתמונה נראית אופטימית יותר. תוואי האינפלציה ל-12 החודשים הקרובים נמצא בתוך יעד בנק ישראל, על פחות מ-3%, וחרף העובדה שהיא צפויה לעלות בחודשים הקרובים, התחזית להמשך היא היפוך מגמה. על רקע זה, גם תחזית הריבית הפכה אופטימית יותר, וכעת כבר מדברים בבנק ישראל על אפשרות להפחתת ריבית לפחות פעם אחת השנה אם לא פעמיים.
בארה"ב הכלכלה מצביעה על חוזקה, אבל אי-הוודאות שולטת. החששות הן מאינפלציה עיקשת שעשויה אף לעלות על רקע הנתונים החזקים של הכלכלה ועל רקע המדיניות שינקוט הנשיא הנכנס דונלד טראמפ. המדיניות המוניטרית הייתה צפויה להיות מקלה יותר ויותר ככל שניכנס אל תוך השנה, אך דוח התעסוקה מסוף השבוע וחוסר הוודאות שינו את התמונה. מספר כלכלנים אף מדברים על חזרה לאפשרות של העלאת ריבית במידת הצורך.
יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מעריך כי מדובר גם בכך שהתנאים הגאופוליטיים מעוררים תקווה בשווקים. הדיווחים על התקרבות להסכם להחזרת חטופים תורמים אף הם לאופטימיות. כפי הנראה, השווקים בישראל רגישים לחדשות המקומיות יותר מאשר במצב העולמי. רגישות זה מאופיינת את המצב בישראל לכל אורך המלחמה, כאשר שינויים במצב הגאופוליטי הביאו לאופטימיות בשווקים כאשר הגיעו חדשות טובות, ולצניחה בשווקים כאשר המצב הביטחוני הורע.
אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי באגם לידרים, מציע לחכות מעט, מאחר שהמסחר ביום ראשון לא בהכרח מייצג. לדבריו, "המחזוריות ביום הראשון של המסחר לרוב נמוכה, ייתכן בהחלט שהשוק יושב על הגדר במטרה לראות איך יגיבו השווקים מחר".
בינתיים, פרמיית הסיכון של ישראל יורדת לעומת ארה"ב כאשר מרווח האג"ח עולה. ארה"ב עלתה למעל 4.7% באג"ח לעשר שנים, בעוד האג"ח השקלית נמצאת על 4.45 בלבד. זאת, בעוד התשואות בארה"ב מזנקות. בישראל חלה מגמת ירדה משמעותית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.