רובוטיקה ועריכה גנטית: הנושאים החמים בכנס השנתי של JP Morgam Healthcare

אלו היו הנושאים המעניינים ב-JP Morgam Healthcare, הכנס המוביל של תעשיית הבריאות • נובוקיור פרסמה תוצאות מקדמיות מהדוחות הכספיים שלה לשנת 2024, המעידים על שנה נוספת של צמיחה • וגם: המניה של חברת אלפא טאו, המפתחת טכנולוגיה חדשה של קרינה ממוקדת לתחום הסרטן, עלתה ב-70% בחודשיים האחרונים • השבוע בביומד

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כנס תעשיית הבריאות JPM

רובוטים, עריכה גנטית, יחסי ארה"ב-סין ושינויי רגולציה המעלים מן האוב הזדמנויות השקעה חדשות, אלה היו חלק מהנושאים המעניינים ביומיים המסיימים את כנס JP Morgam Healthcare, הכנס המוביל של תעשיית הבריאות.

מחקר חדש מעמיד בספק את כל מה שחשבתם על אוכל מעובד
שאלות ותשובות | גל השפעת בישראל: מתי הוא צפוי להסתיים והאם כדאי להתחסן? 

חברת Abbvie הכריזה על פקיעת הפטנט שלה על התרופה Humira, בתחילת 2023. שתי השקות מוצלחות, Skyrizi לפסוריאזיס ו-Rinvoq, מוצר אנטי דלקתי הפועל במספר התוויות ענק כמו דלקות מפרקים מסוגים שונים ומחלות מעיים דלקתיות, הובילו לכך שאחרי ירידה קלה ב-2023, הכנסותיה שבו לעלות ב-2024, והיא צופה כי הן ימשיכו לעלות ב-2024. כיוון שהחברה רואה את עצמה "מסודרת" מבחינת צמיחה לשמונה השנים הבאות, היא ממוקדת כעת בעסקאות סביב מוצרים בשלבים מוקדמים, כולל של מוצרים שיכולים להשתלב עם שתי הכוכבות החדשות שלה. החברה נסחרת כעת לפי שווי של 303 מיליארד דולר. 

מניית חברת אינטואיטיב סורג'יקל  קפצה ב-9%, למחיר המגלם לחברה שווי של 211 מיליארד דולר. זאת בעקבות פרסום בכנס של תוצאות מקדמיות מן הדוח שלה ל-2024, וכן בעקבות המצגת בה הראתה כי ההשקה הראשונית של הרובוט החדש שלה, דה וינצ'י 5, מתקדמת טוב מן המתוכנן. החברה הציגה בכנס תיעוד של תגובות נלהבות של רופאים לרובוט החדש. ב-2024 החברה צפויה לדווח על הכנסות של 8.35 מיליארד דולר, גידול של 17%, וב-2025 היא צופה השקה מלאה. הרובוט החדש כולל מערכת פידבק המאפשרת לרופאים לחוש בזרוע הרובוטית את הלחץ שמפעיל רובוט על הרקמה של המטופל. החברה מסרה כי ישנם רופאים נלהבים מן הפיצ'ר הזה ואחרים שנשבעים שלא ישתמשו בו. החברה לא נתנה תחזית ל-2025, אך היא מעריכה כי מספר הפרוצדורות שיבוצעו ברובוט שלה יצמח ב-13%-16%. 

חברת CRISPR Therapeutics שקיבלה לפני כשנה אישור ראשון למוצר לעריכה גנטית בשיטת CRISPR, לטיפול באנמיה חרמשית. השנה, מסרה החברה, היא מוצפת בבקשות לפגישות עם חברות פארמה, שבעבר לא קפצו על תחום העריכה הגנטית, אך כעת נוהות אחריו לאחר ההצלחה. העניין הוא לא רק סביב עריכה גנטית לטיפול במחלות נדירות, אלא גם עריכה של תאי CAR-T, תאים המופקים מן המטופל עצמו, עוברים עריכה ומושבים למטופל, אשר היו משמשים לטיפול בסרטן. השוק מתלהב מן הפוטנציאל להשתמש בתאים הללו לטיפול במחלות אוטואימוניות.

נושא בולט נוסף שעלה בכנס הוא הקשר בין חברות תרופות סיניות לשוק האמריקאי. למרות המתח הפוליטי בין ארה"ב לסין, שהגיע לשיא בניסיון הסגירה של טיקטוק - גם בתחום הביומד יש כוונות חקיקה נגד חברות סיניות מסוימות. קיימת גם מגמה הפוכה של עלייה בשיתופי פעולה בין חברות סיניות לאמריקאיות, הרוכשות זו מזו מוצרים חדשניים, וספציפית בזמן האחרון - חברות אמריקאיות הרוכשות חדשנות מחברות סיניות. 

כך למשל חברת Jiangsu Hengrui, שהוקמה ב-1970 כחברת גנריקה, התרחבה לתחום האינובטיבי והיום היא אחת מחברות התרופות הגדולות בסין. החברה נסחרת בבורסה של שנחאי לפי שווי של 37 מיליארד דולר, ובימים אלו נערכת להנפקה גם בבורסה של הונג קונג. אחרי שהקימה מרכזי מו"פ בארה"ב ובשוויץ. בשנים האחרונות היא הודיעה בכנס על כוונתה להפוך לחברה גלובלית מובילה. 

החברה חתמה על רצף של עסקאות מסחור מול חברות גדולות. בולטת ביניהן עסקה למסחור תרופה ממשפחת תרופות ההרזיה והסוכרת GLP-1 שמסחרה לסטארט אפ קיילרה שגייס 400 מיליון דולר, שילם לחברה כבר 100 מיליון דולר, בעסקה עם פוטנציאל הכנסות של 5.725 מיליארד דולר ותמלוגים שגם מעניקה ל-Hengrui בעלת 19.9% בקיילרה. בנוסף היא מסחרה למרק הגרמנית תרופה לסרטן ממשפחת ה-Parp1 תמורת 160 מיליון אירו ועד 1.4 מיליארד באבני דרך, ולחברת Elevar תרופה על בסיס PD-1 תמורת עד מיליארד דולר בתשלומי אבני דרך. כל התרופות הללו הן תרופות אינובטיביות אך ממשפחות תרופות שכבר קיימות במערב. 

אלא שלא הכל ורוד, וכאשר נציגי ה-FDA הגיעו אל מתקני היצור של החברה, הם דיווחו על ליקויים במתקנים וגם על חוסר שיתוף פעולה של החברה עם המבדק. החברה הבטיחה להשתפר. 

לסיכום כתבת אתר STAT, אליסון דאנג'לס, סיפרה כי שני תחומים שהתגלו כחמים בכנס, היו תחום הנוירו - מחלות המוח, ותחום האוסטיאופורוזיס. בשני התחומים, העניין מתעורר מתוך צפי כי בשנים הקרובות תהיה הקלה בניסויים הקליניים הדרושים לפתח תרופות כאלו, כאשר היום בשני התחומים נדרשים ניסויים עצומים. בתחום המוח, ההערכה היא כי הבנה טובה יותר של מנגנוני המחלה יכולה לאפשר סימון של תת קבוצות של חולים וכך הקטנה של הניסויים. בתחום האוסטיאופורוזיס, ה-FDA כבר רמז כי הוא עשוי לקבל שימוש בסמנים ביולוגיים (ולא רק בתוצאות קליניות של שברים וסדקים בעצמות) לאמידת הצלחת התרופות, ובכך הניסויים עשויים להתקצר משמעותית. 

נובוקיור סוגרת שנה של צמיחה ונערכת לשתי השקות ב-2025

חברת נובוקיור שפיתחה ומשווקת מערכת לטיפול בסרטן באמצעות אנרגיה חשמלית ממוקדת, פרסמה בשבוע שעבר תוצאות מקדמיות מהדוחות הכספיים שלה לשנת 2024, המעידים על שנה נוספת של צמיחה. החברה רשמה הכנסות של 605 מיליון דולר, גידול של 19% לעומת 2023. ברבעון הרביעי של השנה רשמה הכנסות של 161 מיליון דולר, גידול של 21% לעומת התקופה המקבילה ב-2023. נובוקיור נסחרת לפי 3 מיליארד דולר, לאחר עליות של 118% בשנה האחרונה. 

נובוקיור מסרה כי הגידול בהכנסות נבע בעיקר מהשקה מוצלחת בשוק הצרפתי וכן משיפור הכיסוי הביטוחי למוצר בארה"ב. הנתונים שפורסמו לא כוללים התייחסות לרווחיות. ברבעונים האחרונים נובוקיור רשמה הפסדים ומסרה כי מדובר במעבר מכוון להפסד על מנת לממן את הניסויים הקליניים וההיערכות הנוספת הדרושה לכניסה לשווקים חדשים. שניים מאלה אמורים להיפתח עבורה ב-2025.

החברה קיבלה אישור ב-2024 למוצר לשוק סרטן הריאות וכעת כבר משתמשים במוצר 20 מטופלים. היא השלימה בהצלחה ניסוי שלב III במוצר שלה לתחום סרטן הלבלב, ומתכוונת להגיש גם אותו לאישור שיווק בארה"ב. שני השווקים הללו גדולים משמעותית מזה בו היא פועלת היום, שוק סרטן המוח מסוג GBM, אולם עדיין לא ברור איזה נתח יוכל המוצר של נובוקיור לקחת מתוך השווקים הללו. את ההכנסות בתחום סרטן המוח בנתה החברה בהדרגה, אולם היום היא מגיעה לשוק מעמדה חזקה יותר. 

מה מקפיץ את מניית אלפא טאו?

מניית חברת אלפא טאו , המפתחת טכנולוגיה חדשה של קרינה ממוקדת לתחום הסרטן, עלתה ב-70% בחודשיים האחרונים. החברה משדרת אופטימיות לקראת יום עדכוני המו"פ שהיא מתכננת לערוך ב-27 בינואר. כעת נסחרת החברה בנאסד"ק לפי שווי של 239 מיליון דולר.

החברה ציינה כי תציג ביום המשקיעים תוצאות ביניים משני ניסויים ראשוניים בטיפול באמצעות המוצר שלה בתחום סרטן הלבלב. נתונים מן הניסוי יוצגו גם בכנס ASCO שיתרחש עוד לפני יום המשקיעים, ב-23-25 בינואר.

עוד יוצגו ביום המשקיעים תוצאות ניסויים נוספים, ביניהם הניסוי של החברה בתחום סרטן הראש והצוואר. החברה ממשיכה לפתח גם את המוצרים שלה לתחום סרטן העור וחלל הפה. 

אלפא טאו נוסדה ב-2016, על בסיס חברה קודמת בשם אלת'רה, שהוקמה על פי המצאותיהם של פרופ' יצחק קלסון ופרופ' יונה קיסרי מאוניברסיטת תל אביב. החברה פיתחה את ה-Alpha DaRT, מקורות ממוקדים של קרינת אלפא אשר מוחדרים ישירות לתוך הגידול, ומהווים מעין טיפול בקרינה מתוך הגידול כלפי חוץ, במטרה לפגוע בכמה שפחות רקמה בריאה. 

החברה מוזגה ל-SPAC, חברת רכישה מיוחדת, ביוני 2022 והייתה אחת החברות האחרונות שניצלו את גל המיזוגים לחברות מסוג זה. מאז המיזוג איבדה מנייתה 53% מערכה.