נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, נכנס לתפקידו בימים אלה וצפוי להביא עמו גל של שינויים משמעותיים בזירה הבינלאומית. עוד לפני כניסתו הרשמית לבית הלבן, בחירתו עוררה חששות וסימני שאלה ברחבי העולם, בעיקר בשל מדיניותו החדשה, המאופיינת בהצהרות תקיפות ושינויי כיוון חדים, שמטלטלות את הסדר העולמי ומדאיגות לא מעט מדינות.
● טראמפ בבית הלבן: הצווים הראשונים - וההשפעה על העולם
● כותרות העיתונים בעולם | בור של 30 מיליארד דולר: האיום של טראמפ על כלכלת איראן
● התקציב שמסבך את שתי הכלכלות הגדולות באירופה
אחת מהן היא סין, שסובלת כבר תקופה ארוכה ממשבר נדל"ני, שנובע מעודפי היצע בענף והוביל בין היתר לפשיטות רגל, חוב ממשלתי עצום ושיעור צמיחה נמוך.
בשבוע שעבר, מצבה העגום בא לידי ביטוי בשוק החוב במדינה. כשהצמיחה מדשדשת ופניה של הריבית למטה, המשקיעים בסין נוהרים לשוק החוב הבטוח. הביקושים הגבוהים מביאים לירידה בתשואות (כלומר, בריבית הצפויה על ההשקעה). כך, תשואת האג"ח של סין ל־10 שנים ירדה לשפל של כל הזמנים ונסחרה סביב 1.66%. במקביל, התשואה על אג"ח ל־30 שנה צללה לרמה של 1.89%, מתחת לרמה של אגרות החוב של יפן, הידועות כתשואות הנמוכות ביותר בעולם בקרב הכלכלות המובילות.
בינתיים, היואן הסיני פוחת מול הדולר לשפל של כמעט שנתיים. צלילת תשואות האג"ח ופיחות המטבע הם תוצר של התמודדות הממשל הסיני והבנק המרכזי עם שלל צרות מהן סובלת המדינה כבר תקופה ארוכה. העיקרית מביניהן טמונה בהיעדר ביקושים, דבר שמוביל להאטה ניכרת בקצב הצמיחה ולוחץ את האינפלציה כלפי מטה.
הממשל הסיני עושה כל שביכולתו על מנת להתניע את הכלכלה בסין, כאשר בסוף חודש ספטמבר האחרון הציג תוכנית דחיפה משולשת להמרצת הכלכלה: הפחתות ריבית והקלות מוניטאריות אחרות, הלוואות למשקיעים ולחברות לקניית מניותיהן והבטחה להוצאות ממשלתיות עתידיות.
מות הגלובליזציה?
בזמן שסין רוקמת תוכניות ליציאה מהמשבר, על המדינה נופלת צרה נוספת כשטראמפ זוכה שוב בכיסא לנשיאות ופותח חזית אחרת במלחמת הסחר, הפעם עם הטלת מכסים של 60% על יבוא סיני שעלולים לגרוע על פי הערכות כ־2.1% מהתמ"ג הסיני.
המלחמה העיקשת של טראמפ בגלובליזציה היא בשורה רעה עבור סין ש"בנתה" על פיחות המטבע כגורם שיגדיל את ההכנסות מיצוא. אומנם סין עוברת בשנים האחרונות תהליך של הפיכה מכלכלה מונעת יצוא, לכלכלה שמונעת על ידי הצרכן הפרטי, אך נזכיר כי בעבר נהנתה במשך שנים ארוכות מתהליך הגלובליזציה שגרם לטרנספורמציה שעברה בשנות ה־80 ותרם לצמיחה ארוכת שנים בשיעור דו־ספרתי.
חששותיה של סין מצעדיו של טראמפ השתקפו גם בהחלטת הריבית של הבנק המרכזי בסין ביום שני, שהותיר את ריבית הפריים על ההלוואות לשנה ברמה של 3.1% ואת הריבית על הלוואות ל־5 שנים סביב רמה של 3.6%. על פי הערכות, הבנק המרכזי העדיף להמתין לכניסתו של טראמפ לתפקיד הנשיאות באופן רשמי לפני הפחתת ריבית נוספת כדי להבין באילו צעדים ינקוט.
חוששים מטראמפ
גם הנתונים הכלכליים בסין מצביעים על החששות במדינה מהטלת המכסים של טראמפ. כך למשל, בנתוני הסחר של סין לחודש דצמבר ניכר כי היצואנים האיצו את המשלוחים כאשר היצוא זינק ב־10.7% במונחים דולריים לעומת השנה שעברה, מה שגם סייע לגידול בנתוני הצמיחה של הרבעון האחרון בסין שפורסמו ביום שישי האחרון: התוצר הרבעוני עמד על 5.4%, גבוה ב־0.4% מהתחזיות, וגדול מזה של הרבעון השלישי השנה, אז עמד על 4.6%.
לצד נתוני הצמיחה המעודדים, ניתן לראות השפעות חיוביות נוספת שנובעות מהשפעת צעדי הממשל לאושש את הפעילות הכלכלית. כך למשל, הייצור התעשייתי במדינה עלה ב־6.2% בחודש דצמבר בקצב שנתי והמכירות הקמעונאיות הפתיעו כשזינקו מ־3% בנובמבר ל־3.7% בחודש דצמבר בקצב שנתי.
לרגע נראה כי קיימת אפשרות שסין תצליח לצאת מהבוץ העמוק בו שקעה. עם זאת, רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות מזהיר כי יש לנקוט זהירות כלפי הנתונים ולא למהר לברך על המוגמר: "תהליכים כלכליים לא מתרחשים במהירות, ודאי לא כשמדובר בתפניות ושינויי כיוון ובמיוחד שהכלכלה הסינית גדולה כל כך".
עוד הוא מדגיש כי יעד הצמיחה של ממשלת סין ל־2025 נותר 5%, כמו השנתיים הקודמות. "מחד, נוכח התפנית ברבע האחרון של 2024, גדל הביטחון כי היעד יושג. מנגד, עצם זה שהיעד לא עודכן כלפי מעלה עשויה לשכך במשהו את ההתלהבות הנוכחית ותעלה צורך לשיפור נוסף של הנתונים בחודשים הקרובים".
סין תצלח את המשבר?
למרות נתוני הצמיחה המעודדים שסין הציגה, התחזיות ברחבי העולם צופות כי הצמיחה במדינה תקטן בשנים הקרובות. בבנק העולמי צופים כי בשנת 2025 סין צפויה להערכתם לצמוח ב־4.3%, ללא שינוי מהתחזית הקודמת. ברויטרס מעט יותר אופטימיים לגבי הצמיחה בסין כאשר על פי סקר שערכו בקרב 64 כלכלנים, הצמיחה בסין צפויה לעמוד על 4.5% ב־2025. ב־2026, ההערכות הן כי הצמיחה בסין תצטנן עוד יותר ותעמוד על 4.2%.
עם זאת, בשוק נשמעים גם קולות אחרים לגבי סין. אילן מאור, מנכ"ל Sheng Enterprises מקבוצת BDO ישראל, מסביר בשיחה עם גלובס כי להערכתו סין הינה מעצמה עם עוצמות בסיסיות חזקות מאוד וחוסן שעוזר לה לצלוח משברים. "ההיסטוריה של סין מוכיחה את היכולת שלה להשתקם ממכות קשות. אולי הפעם ייקח לה יותר זמן להתאושש אך ככל הנראה היא תצליח לצאת מהמשבר בשלום".
מאור מדגיש את העובדה כי הכלכלה הסינית מבוססת על תעשייה חזקה וחכמה שעשתה קפיצת מדרגה מהירה לאורך השנים ויש לה יכולות חזקות. "הכלכלות בסביבה הגלובלית ימשיכו לחפש קשרי סחר עם סין" מציין מאור. עוד הוא מעריך, שמדיניות הסחר של טראמפ אולי תעכב את הצמיחה בסין אך לא תבלום אותה.
בבנק ניהול העושר השוויצרי פיקטה מעריכים כי סובסידיות ממשלתיות מצד הממשל הסיני צפויות לעזור להתאוששות הכלכלה הסינית. להערכתם, הצריכה של משקי הבית תחזור לרמות שנראו לפני משבר הקורונה כבר השנה. במקביל הם מעריכים כי הוצאות הצרכנים יעלו לרמה של 5%, מעט יותר משנת 2024, אך עדיין מתחת לשיעור טרום משבר הקורונה, אז עמדו הוצאות הצרכנים על 6%.
עם זאת, בבנק השוויצרי מציינים כי מדיניות העלאת המכסים של טראמפ עלולה לפגוע בהשקעות בייצור הפרטי וביצוא במדינה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.