בשווקים כבר מתמחרים העלאת דירוג לישראל, ובאוצר נערכים להנפקה בחו"ל

באגף החשב הכללי בוחנים את האפשרות לבצע הנפקת חוב בחו"ל, ואנשיו אף נפגשו בלונדון עם נציגים של גופים פיננסים זרים • בשוק מעריכים כי חרף העובדה שדירוג האשראי של ישראל נפגע מאז תחילת המלחמה, התנאים בשטח יובילו לביקושים גבוהים

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis
מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

עסקת החטופים והסכם הפסקת האש תרמו להתאוששות הכלכלית של ישראל. כעת, פרמיית הסיכון ותשואות האג"ח ירדו בחדות מרמות השיא שרשמו בתחילת המלחמה, והשקל התחזק. עם זאת, דירוג האשראי של ישראל טרם השתפר. בעקבות המלחמה ספגה ישראל הפחתות דירוג חדות. מודי'ס הורידה את דירוג ישראל ל־Baa1 (ברמה של פרו וקזחסטן) עם תחזית שלילית, בעוד S&P ו פיץ' מדרגות את ישראל ברמה A. כל חברות הדירוג מציגות תחזית שלילית.

פיץ' מצטרפת למודי'ס: הפסקת אש יציבה תפחית את הסיכונים לדירוג האשראי של ישראל 
מודי'ס מאותתת: הסכם הפסקת האש עשוי לבלום את ההידרדרות בדירוג של ישראל
התרחיש האופטימי לשקל ומה צפוי לאינפלציה: השפעות הפסקת האש על הכלכלה

כעת מדברים בשווקים על העלאות הדירוג. החזאים הכלכליים סבורים כי העת לשינוי בדירוג של ישראל, אך הפעם כלפי מעלה, צפויה להגיע בקרוב. הצפי לשינוי מגיע כאמור מהירידה בפרמיית הסיכון של ישראל, והתחזית לשיפור ברמות הדירוג צפוייה כבר במהלך 2025. הדירוג של ישראל לא עלה מאז 2018, אז חברת S&P העלתה את רמתה של ישראל ל־AA-, וזאת לרמה הכי גבוהה שנרשמה לישראל.

עם זאת, חברות הדירוג אינן נוטות לפעול באופן מהיר, וכמו שהורדות הדירוג נעשו על־ידי השוק לפני שהסוכנויות נתנו את חותמתן, כך גם בחזרה כלפי מעלה - השוק יתחיל לתמחר את ישראל בצורה טובה עוד לפני חזרת הדירוג לרמתו המוכרת. בינתיים, יש מי שכבר פועל בשטח.

אנשי החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על גיוס החוב בישראל, בודקים כדאיות להנפקת חוב מעבר לים. לאחרונה הם אף טסו ללונדון על־מנת לבדוק את הרצון מצד הגופים הזרים. נראה כי למרות שלא חלו שינויים בדירוג האשראי מאז הרגיעה בגזרות השונות, מצבה של ישראל נראה טוב יותר מאז ההנפקה האחרונה מעבר לים. החזאים מצפים כי הנפקה זרה יכולה לרענן את מקורות המימון של ישראל ולהביא תוצאות מצויינות.

ישראל מקדמת הנפקה בחו"ל

דירוג האשראי של ישראל הוא מרכזי בתשואה שתידרש בעת הנפקה זרה, זאת בעוד במהלך ההנפקות המקומיות השגרתיות שמבצע החשב מדי שבוע, דירוג ישראל נחשב פחות לתשואה הנדרשת.

עולה השאלה, אם כן, האם כדאי להנפיק בחו"ל. ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, סבור שכן. "מרווחי התשואות של האג"ח הישראלי הדולרי מצויים ברמה של 110 נקודות בסיס מעל לאג"ח האמריקאיות, לא בטוח שנרד מהר מתחת לזה, אלו מרווחים ראויים, וישראל יכולה לנצל את המצב לריענון המקורות ולהנפיק מעבר לים".

ישראל הגבירה את קצב הנפקות האג"ח המקומיות שלה, וכעת מנפיקה מדי שבוע בין 3.5 ל־4.5 מיליארד שקל. הקצב עלה על־מנת לממן את צורכי המלחמה של המדינה. ההנפקות הגבוהות מעמיסות על השוק המקומי, הנפקה בחו"ל מאפשרת ריענון ממקורות המימון ושומרת על הגישה למקורות זרים.

את ההנפקה האחרונה, נזכיר, ביצעה ישראל במרץ השנה שעברה. המדינה הנפיקה סך של כ־8 מיליארד דולר באג"ח לטווחים שונים, הריביות עבור האג"ח הישראלית נעו בין 5.37%-5.75%. המרווחים בהנפקה עמדו על 135, 145 ו־175 נקודות בסיס, מעל תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב לטווח דומה.

מדובר בהנפקה מוצלחת בהתחשב בעיצומה של המלחמה בזמן ההנפקה. עם זאת, ישראל דמתה במרווחי ההנפקה למדינות בעלות דירוג טריפל B, כמו מקסיקו והונגריה. כעת, מקווים בשוק, התנאים הטובים של ישראל יאפשרו גיוס חוב באופן מיטיבי ביותר.

מה יעשו חברות הדירוג בעקבות הצעד?

עם זאת, לא בטוח שכל החברות יתנהגו אותו הדבר. ויקטור בהר מהפועלים מחלק את הצפי העתידי לשינוי הדירוג בין החברות השונות: "אנחנו רואים שקיימים הבדלים בין מודי'ס לבין סוכנויות S&P ופיץ'. הדירוג של הראשונה מצוי ברמה נמוכה יותר לעומת השתיים האחרות, הוא התבסס על כך שלישראל אין אסטרטגיית יציאה מהמלחמה, ולכן המצב שלנו הורע", לדבריו.

כעת, מסביר בהר, מאז הורדת הדירוג האחרונה המצב של ישראל השתפר משמעותית, "קיימת הפסקת אש מול לבנון, ואנחנו בעיצומו של השלב הראשון בהסכם להחזרת חטופים בעזה. ההנחה שלהם כעת נראית באור אחר. יש שינוי משמעותי ממה שהם העריכו".

להערכת בהר, אם המסלול הנוכחי ימשיך ויקודם, לא תהיה ברירה אלא להעלות את הדירוג: "אפילו דירוג טריפל B אינו מתאים כאן, הם יצטרכו להעריך זאת מחדש".

יש לציין שמודי'ס הייתה ניצית מאוד בהתייחסה לישראל, ובמספר הודעות שלה הדגישה כי "הסיכונים הפוליטיים הפנימיים בישראל נותרו גבוהים. לדעת החברה, ממשלת ישראל נוקטת מדיניות שמגבירה את המתחים החברתיים הגבוהים ממילא במדינה, כמו עימות מחודש בין הממשלה למערכת המשפט על הרכב בית המשפט העליון וניסיונה של הממשלה להעניק פטור קבוע משירות צבאי לחרדים, מהלך שרוב הישראלים מתנגדים לו".

לעומת מודי'ס, החברות האחרות הסתכמו בהורדות הדירוג על מצבה הפיסקלי של ישראל, והוא עדיין אתגר הקיים בשטח. בשוק מעריכים כי בראש ובראשונה תחזיות הדירוג של החברות השונות ישתנו ויעברו לחיובי, ובהמשך גם הדירוג עצמו יעלה. עם זאת, בשביל לחזור לדירוג של A+ כמו שהיה לפני המלחמה והרפורמה המשפטית, ישראל תצטרך לעבור כברת דרך מסוימת.