המשקיע הפרטי הכי מצליח בת"א: כך הרוויח אהרון פרנקל כ־2 מיליארד שקל

פרנקל מימש השבוע מניות בנק לאומי ברווח של כ־600 מיליון שקל, ובסביבתו אומרים כי "אף אחד לא פשט רגל אם יצא לפני השיא" • עוד קודם לכן רשם סיבובים פיננסיים מוצלחים במניות גב־ים ובאירונאוטיקס • וכמה מורווח פרנקל במאגר הגז תמר ובחברת הנדל"ן אלוני חץ?

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין
אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

ביום שלישי השבוע, בשעות הערב, בוצעה הפצה של 2% ממניות בנק לאומי  שהניבה למוכר תמורה של 1.4 מיליארד שקל. את המהלך הוביל בנק ג'יי.פי מורגן, ומי שמכר את המניות הוא איש העסקים אהרון פרנקל, שמשלים סיבוב רווחי במיוחד על מניות של חברה הנסחרת בבורסה בתל אביב. המימוש בלאומי מקבע רווח של כ-610 מיליון שקל לפרנקל (כולל דיבידנדים שקיבל מהבנק מאז רכש את המניות), בפחות משלוש שנים.

החשדות לתרמית מצד סוחר לשעבר בקסם נאמנות: הרשות לניירות ערך העבירה את התיק לפרקליטות 
המרוץ לרכישת כאל: השווי עשוי להגיע ל-4 מיליארד שקל, ויש מרוויחה מפתיעה 

פרנקל הוא כנראה המשקיע הפיננסי הבולט בבורסה המקומית בשנים האחרונות, עם שלושה סיבובים חלומיים שיצרו לו רכישה ומכירת מניות בסכומים גדולים ובפרקי זמן קצרים יחסית. מבדיקת גלובס עולה כי מכירת מניות בלאומי כעת, ועוד קודם לכן המימושים שביצע בענקית הנדל"ן המניב גב-ים  ובחברת המל"טים אירונאוטיקס, סידרו לו רווחים בסכום כולל של כמעט 2 מיליארד שקל - מאז "גילה" את הבורסה המקומית בשנת 2018.

מכירת המניות הנוכחית בבנק לאומי מגיעה כשנתיים וחצי לאחר שפרנקל רכש בקרוב למיליארד שקל כשליש מהמניות שהנפיק הבנק ביוני 2022, הנפקה בה לקחו חלק מלבדו גם ענקי השקעות בינלאומיים לצד אנשי עסקים מובילים בישראל. מניית לאומי עלתה מאז ההנפקה בכ-50%, בעיקר בשנה האחרונה. יש לציין כי לאחר המכירה עדיין מחזיק פרנקל כחצי אחוז ממניות לאומי.

מדוע מכר פרנקל את המניות בלאומי? בסביבתו אומרים: "החיים דינמיים. הוא מאוד מאמין בלאומי ולתפיסתו זה אחד הבנקים הטובים במשק. להערכתו יש למניות הבנק עוד 'דרך למעלה', אבל הייתה כאן ההזדמנות - הצעה מבנק ג'יי.פי מורגן, והוא החליט למכור. אף אחד עוד לא פשט רגל אם יצא לפני השיא".

90 מיליון שקל רווח בחברת המל"טים

פרנקל (68), המתגורר כיום במונקו, נולד בבני ברק ולמד בישיבת פוניבז'. את דרכו בעסקים החל בשנות ה-80 ברכישה של מפעלי מזון, ובהמשך הרחיב את עסקיו ופנה גם לתחומי התעופה והחלל, הנדל"ן והאנרגיה ברחבי העולם. הוא ידע לזהות הזדמנויות בשוק ההון המקומי, שכללו פוטנציאל השתלטות (אירונאוטיקס וגב-ים) או צפי נכון של מגמות בכלכלה (לאומי).

בגב-ים, האקזיט הרווחי ביותר שלו עד היום, הצליח פרנקל לבנות פוזיציה שאיימה על שליטתה של חברת נכסים ובניין (המשתייכת לקבוצת דיסקונט השקעות של צחי נחמיאס והאחים זלקינד). בסופו של דבר, במחצית שנת 2022, ולאחר שהמניה זינקה על רקע מאבק השליטה המתפתח, מכר פרנקל לנכסים ובניין את המניות שרכש (כ-37% מההון של גב-ים) תמורת 3.1 מיליארד שקל, בפרמיה של עשרות אחוזים על מחיר השוק. זאת, תוך שהוא משאיר לעצמו רווח של 1.25 מיליארד שקל - תשואה של 100% על השקעתו.

עוד קודם לכן ייצר לעצמן אקזיט נאה ביצרנית המל"טים אירונאוטיקס. החברה מיבנה מצאה את עצמה בשלהי העשור הקודם תחת חקירות בשל פרשה ביטחונית שבה הסתבכה, מניותיה התרסקו ופרנקל ניצל את ההזדמנות. הוא אסף במהירות פוזיציה של כ-30% במניות אירונאוטיקס, בזמן שמאבק על רכישתה החל להתפתח בין התעשייה האווירית מצד אחד לחברת רפאל ואביחי סטולרו מהצד השני, שהוביל לזינוק במניה. לבסוף, מכר פרנקל ב-2019 את מניות אירונאוטיקס לאחרונים, תוך קיבוע רווח הון שהוערך בכ-90 מיליון שקל.

האפסייד הטמון במאגר הגז תמר

לצד שלושת המימושים הללו מחזיק כיום פרנקל בעוד שתי חברות ענק בישראל. הפוזיציה הגדולה ביותר היא במאגר הגז תמר בים התיכון. פרנקל מחזיק באופן ישיר ועקיף (דרך מניות של תמר פטרוליום  הציבורית) בכ-20% מהזכויות במאגר שממוקם מול חופי חיפה - בהן השקיע כ-3.4 מיליארד שקל בסך-הכול.

הוא רכש עד כה ישירות כ-14.5% מהזכויות במאגר, דרך עסקאות מול מובאדלה פטרוליום שבבעלות ממשלת אבו דאבי, וכן מידי חברת הביטוח הראל וקרן תש"י (בסוף ספטמבר האחרון). בנוסף, הוא קנה כרבע ממניות תמר פטרוליום שחולשת על 16.75% מהמאגר. ייתכן שכאן מסתתר הרווח הגדול ביותר שלו עד היום, שכן שווי המאגר הוערך לפי העסקה האחרונה של פרנקל ב-8 מיליארד דולר (28 מיליארד שקל). שווי זה זה משקף לפרנקל רווח פוטנציאלי של מעל ל-2 מיליארד שקל.

עם רוח גבית מעסקת גב-ים, ביצע פרנקל באוקטובר האחרון עסקה נוספת לרכישת מניות בחברת נדל"ן מניב מובילה - אלוני חץ , החולשת על חברות נדל"ן מניב בארץ (אמות), בארה"ב ובריטניה, לצד שליטה בחברת האנרגיה הירוקה אנרג'יקס. מניות אלוני חץ, שמוביל המנכ"ל נתן חץ, צנחו טרם כניסתו של פרנקל לחברה ביותר מ-40% בשלוש השנים האחרונות, על רקע עליית הריבית שפגעה בשווי נכסיה בחו"ל.

בהשקעה, שסוכמה עם חץ, רכש פרנקל 10.2% מהמניות בדרך של הקצאת מניות (פרמיה של 10% על מחיר השוק), ובהמשך רכש מחברת הביטוח הפניקס עוד 2% ממניות החברה, שהגדילו את החזקותיו לכ-12.1% כיום (בידיו אופציות שמימושן יגדיל את החזקותיו למעל ל-14%). כל זה בהשקעה כוללת של כ-800 מיליון שקל.

מאמין בנתן חץ ובכלל בכלכלה הישראלית

אלוני חץ סבלה כאמור מעליית הריבית בעולם בשנים האחרונות, ונאלצה לבצע פעם אחר פעם מחיקות ערך של מיליארדים משווי נכסיה, בעיקר בארה"ב. מאז נכנס פרנקל להשקעה בחברה, המניה מדשדשת, ושווי החזקתו בה עומד על 827 מיליון שקל, "כסף כיס" עבורו.

מדוע השקיע פרנקל באלוני חץ? בסביבתו אומרים כי "הוא סבור שאלוני חץ היא חברה מעולה שבנו אותה במשך ארבעים שנה. החברות הבנות שלה הן מהגדולות והמוצלחות בתחומי הנדל"ן המניב והאנרגיה ירוקה. פרנקל בהחלט חושב שאלוני חץ מנוהלת נכון וטוב על ידי נתן חץ וצוות המנהלים שלו". ועדיין עם כניסתו להשקעה שם, אומרים בסביבתו, הוא יביא "רעיונות חדשים עם החזון לעתיד החברה. יש דברים מעניינים שאפשר להוסיף בכדי להשביח את הנכסים שלה".

אילו עוד תחומים מעניינים מבחינתו כיום? בסביבתו אומרים כי "ההייטק הישראלי מעניין את פרנקל, במיוחד נושא הבינה המלאכותית (AI). גם תחום חוות השרתים (דאטה סנטרס). ברמה המשקית, הוא סבור שיש עבודה לשיקום הצפון והדרום, וגם שיקום המורל של הציבור. פרנקל חושב שצריך לחזק את הכלכלה של ישראל. זה אזור עם פוטנציאל ענק להשקעות. עם כל המשברים והמלחמה שהייתה כאן, הוכח שיש לכלכלה הישראלית עמידות איתנה. הוא מאוד מאמין בישראל וממשיך להשקיע כאן".