סקר חדש שנערך בקרב כ־70 משרדי עורכי דין בנובמבר 2024 מגלה כי שכר המתמחים לא עלה בשלוש השנים האחרונות במרבית המשרדים שנבדקו. לפי נתוני חברת ההשמה בתחום המשפט קודקס, במשרדי עורכי הדין הגדולים עומד השכר למתמחים על 11,500 שקל בחודש, למעט משרד אחד המשלם 11,650 שקל בחודש.
בדיקת גלובס העלתה כי השכר לא עודכן מאז 2022. בשל עליית האינפלציה בשנים האחרונות, המשמעות היא שהשכר נשחק ב־12%. לו השכר היה צמוד למדד המחירים לצרכן, הוא היה עומד היום על כ־13 אלף שקל בחודש.
● לקריאת הסקר המלא לחצו כאן
יש לציין כי מראש השכר של המתמחים במשרדי עורכי הדין הגדולים הוא גבוה במיוחד. על־פי מקורות, במשרדים הגדולים משלמים בין 15-25 מיליון שקל - עלות העסקת מתמחים בשנה כתלות במספרם. סכום זה כולל שכר ותקורות ונלוות - למשל, מתנות, גיבוש, שירותי מחשוב ועוד.
● לקוחה תבעה עורך דין על גביית שכר־טרחה מוגזם. מה נפסק בבוררות?
● שלושה מתחרים על התואר: איזה משרד עורכי דין יהיה הגדול ביותר
● משרד עורכי הדין שמינה את מספר השותפים הגבוה בתולדותיו, ופירמת הענק שמינתה רק ארבעה
במרבית משרדי עורכי הדין משלמים סכומים נמוכים בהרבה הנעים לפי הסקר בין 7,500 ל־11,000 שקל. טווח השכר במשרדים קטנים (עד 39 עורכי דין) נע בין 7,500 ל־9,000 שקל ברוטו בחודש - עלייה לעומת השנה הקודמת שבה הטווח נע בין 6,000 ל־9,000 שקל.
במשרדים בינוניים (40-69 עורכי דין) שכר המתמחים נע בין 9,000 ל־10,500 שקל, עלייה לעומת השנה שעברה (7,500-10,000 שקל). משרדי הבוטיק (משרדים קטנים או בינוניים המתמחים בתחום אחד או שניים) מציעים שכר שנע בין 10,500 ל־12,300 שקל, לעומת טווח של 7,500-12,000 שקל בשנה שעברה.
"מפנים משאבים בשביל התמחות אטראקטיבית"
בשנת 2022, בשיא התחרות מול תעשיית ההייטק שמשכה אליה עורכי דין, המשרדים העלו את השכר, חלקם באלפי שקלים. מספר מועט של משרדים קטנים או בינוניים (4 מתוך 71 בסקר) מציעים את השכר הגבוה ביותר העומד על 12 אלף שקל.
גם בלי התחרות מול תעשיית ההייטק, משרדי עורכי הדין ממשיכים להיאבק על הסטודנטים המצטיינים, ועדיין מדווחים כי התחרות קשה. מעבר לשכר הגבוה, הם מציעים הטבות נלוות - מימון קורס לבחינות הלשכה הוא סטנדרט במשרדים הגדולים; חלקם מספקים ארוחת צהריים, ואחרים מספקים ארוחת בוקר, חדרי כושר, שיעורי יוגה, יום מקוצר בשבוע ונופש שנתי.
לדברי עטרה כהן־בן שמעון, סמנכ"לית פיתוח עסקי ושיווק בקודקס, "השכר הבסיסי של המתמחים לא התעדכן בשנים האחרונות, אך המשרדים הגדולים מפנים משאבים אדירים כדי להפוך את ההתמחות לאטרקטיבית. כיום מתמחים נהנים משורה של הטבות - החל מנופשים, ימי גיבוש ותוכניות הכשרה אישיות, ועד לשעות עבודה גמישות ותמיכה מקצועית רציפה".
עוד הוסיפה כהן־בן שמעון כי מהנתונים עולה שההשקעה בתנאים הנלווים מצליחה לשמר מתמחים לאורך זמן, כאשר אחוזי ההישארות במשרדים המובילים עומדים על 60%-100%.
עטרה כהן בן שמעון, סמנכ''לית פיתוח עסקי ושיווק בקודקס / צילום: ניקי וסטפהל
בקודקס, העוסקת בהשמת עורכי דין ומתמחים בסקטור הפרטי והציבורי, פיתחו את "נידל" - מערכת לניהול תהליך הגיוס ושיבוץ המתמחים, בה עושים שימוש משרדי עורכי דין, בהם חלק מהגדולים. המערכת שפיתחה הזרוע הטכנולוגית של קודקס נועדה לייעל את תהליכי הגיוס.
ומה קורה בקרב עורכי הדין?
על־פי הנתונים הקיימים נכון לערב המלחמה, בספטמבר 2023, שכר עורכי הדין עולה עם השנים. שכר עורכי הדין הממוצע, לא כולל שותפי הון, עלה ב־5% ביחס לשנת 2022, משכר חודשי ממוצע של 19,310 שקל ל־20,295 שקל בממוצע - כך עולה מסקר השכר השנתי שערכה קודקס בשיתוף ארגון היועצים המשפטיים בישראל, ACC Israel.
הסקר נערך בקרב כ־2,200 עורכי דין ממשרדים (54%), מחברות פרטיות, ציבוריות וממשלתיות (35%), מהמגזר ציבורי (6%) ומעמותות (1%).
מהסקר עולה כי מגמת עליית השכר בענף נמשכת. העלייה הגבוהה ביותר נרשמה בקרב משרדי עורכי הדין הבינוניים (בין 40 ל־149 עורכי דין). לעומת זאת, במשרדים הגדולים (מעל 150 עורכי דין) נרשמה עלייה מתונה הרבה יותר של כ־1% בממוצע, לא כולל שותפי הון. גם השנה במשרדי עורכי הדין הגדולים מדווחים על העלאות שכר של עורכי הדין השכירים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.