גם בסוף השבוע האחרון, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ סיפק לא מעט כותרות. הנה כמה מהאירועים האחרונים שהתרחשו.
● הנשק הלא שגרתי של טראמפ שכבר מטלטל את העולם
● זו כנראה המתנה הכלכלית הגדולה ביותר שטראמפ יכול לתת לנתניהו בפגישתם
● מ־AI ועד אתגרי אספקה: מה צפוי לתעשייה הביטחונית השנה
1 טראמפ מטיל מכסים על מקסיקו, קנדה וסין, בתגובה הן מכריזות על מכסי תגמול חריפים
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מימש את איומיו והורה על הטלת מכסי יבוא בגובה של 25% על מוצרים מקסיקניים וקנדיים, וכן מכס של 10% על מוצרים מסין.
בשיחה עם עיתונאים מהחדר הסגלגל בסוף השבוע, עוד לפני ההכרזה הרשמית על המהלך, טראמפ הסביר כי יטיל את המכסים כעונש על כך שקנדה, מקסיקו וסין מאפשרות זרימה של סמים ומהגרים לארה"ב. הוא טען כי הצעדים הללו לא יובילו לאינפלציה והבהיר כי ימשיך בהם ללא קשר לוויתורים אפשריים מצד המדינות הללו ברגע האחרון.
המהלך פותח מלחמת סחר כוללת בין 3 מדינות יבשת צפון אמריקה. ראש ממשלת קנדה היוצא ג'סטין טרודו הודיע בתגובה שמדינתו פתחה בצעדי נגד שיענישו את ארה"ב על המהלך שלה, ביניהם, הטלת מכס של 25% על יבוא בהיקף של למעלה מ-100 מיליארד דולר מארה"ב. גם מקסיקו הודיעה כי תכין צעדי ענישה כלכליים ובהם מכסים אך טרם הודיעה מה יכילו.
כלכלנים רבים מעריכים כי המכסים עלולים להשפיע באופן נרחב על הכלכלות של ארה"ב, קנדה ומקסיקו, להוביל לעליית מחירים לצרכנים ולהשפיע על שוק העבודה, אם כי ברור שהפגיעה תהיה משמעותית יותר בכלכלותיהן הקטנות יותר של קנדה ומקסיקו.
בשבועות האחרונים ניסו בכירים מקסיקנים וקנדים למנוע את המכסים.
קנדה חיזקה את גבולותיה בכוח אדם נוסף, רחפנים ומסוקי בלקהוק. בנוסף, בכירים קנדים ערכו מסע שתדלנות בארה"ב בניסיון לשכנע רפובליקאים בכירים להתנגד לצעד.
מקסיקו מצידה שיתפה פעולה עם מדיניות ההגירה של טראמפ על ידי קליטת אלפי מהגרים מגורשים.
עם זאת, כאמור, בכירים בשתי המדינות עבדו במקביל על תוכניות תגמול, והם נערכים למה שעשוי להפוך במהירות למלחמת סחר בצפון אמריקה.
לפי ה"ניו יורק טיימס" לוביסטים של תעשיות כמו קמעונאות וחקלאות, שעלולות להיות בין הנפגעות הקשות ביותר מצעדי תגמול מצד שותפות הסחר של ארה"ב, ניסו להשיג מידע נוסף על המכסים, אך נותרו באפלה.
טראמפ ציין כי המכסים החדשים יתווספו לאלו הקיימים על מוצרים מקנדה, מקסיקו וסין, אם כי יבואי נפט יקבל מכס מופחת של 10%.
המפלגה הדמוקרטית מתכוונת להציג את המכסים כדוגמה מוקדמת לניהול הכלכלי הכושל של טראמפ, בטענה כי הוא כבר נוקט צעדים שיגרמו לעליית מחירים לצרכנים.
ניתוח חדש של Budget Lab מאוניברסיטת ייל העריך כי המכסים המוצעים עלולים להעלות את ההוצאות השנתיות של משקי הבית בארה"ב בכ-1,300 דולר.
2 מנהיג ונצואלה הכריז על "עידן חדש" ביחסים עם ארה"ב, והחזיר 6 עצורים אמריקאים
דונלד טראמפ אמר בפוסט של Truth Social כי ונצואלה הסכימה לקחת בחזרה מהגרים שהגיעו לארה"ב באופן לא חוקי.
ההודעה הגיעה לאחר פגישה בין הנשיא ניקולס מדורו ובכיר בממשל טראמפ, ריצ'רד גרנל, שהובילה לשחרור שישה עצירים אמריקאים שהוחזקו בוונצואלה.
"ונצואלה הסכימה לקבל בחזרה לארצם את כל המהגרים הבלתי חוקיים של ונצואלה שנמצאים בארה"ב, כולל חברי כנופיות של טרן דה אראגואה", כתב טראמפ. "ונצואלה הסכימה גם לספק את התחבורה בחזרה".
כאמור, בנוסף להסכמה לקבל חזרה את המהגרים, ריצ'רד גרנל, שליחו של הנשיא טראמפ למשימות מיוחדות, הודיע גם ברשתות החברתיות כי הוא טס הביתה מוונצואלה עם שישה עצורים אמריקאים, לאחר שנפגש עם נשיא המדינה.
לפי גורמים בוונצואלה, היו לפחות תשעה אנשים בעלי אזרחות או תושבות אמריקאית שהוחזקו במאסר במדינה הקומוניסטית. הממשלה האשימה חלק מהם בקשירת קשר להתנקש בנשיא ונצואלה, ניקולאס מדורו.
"זה עתה נמסר לי שאנו מחזירים הביתה שישה בני ערובה מוונצואלה", כתב טראמפ ברשתות החברתיות. "תודה לריק גרנל ולכל הצוות שלי. עבודה נהדרת!"
לארה"ב אין נוכחות דיפלומטית בוונצואלה, ולפי נציג מחלקת המדינה, הממשל האמריקאי כלל לא היה בטוח היכן מוחזקים אזרחיו.
בני משפחותיהם של שלושה אזרחים אמריקאים עצורים אמרו כי קיבלו מידע מועט מאוד מהממשל האמריקאי ולא שמעו מיקיריהם במשך חודשים מאז שנעלמו.
בין המשוחררים היה דיוויד אסטראיה, בן 64, שעבד בבקרת איכות בחברות תרופות בניו ג'רזי, כך מסרה משפחתו.
"אחרי רגעים נוראים כל כך שעברנו, ודיוויד עבר באופן בלתי מוצדק, אנו מצפים לקבל אותו בחזרה הביתה ולטפל בו עד שיחלים לחלוטין וישאיר מאחוריו את התקרית המצערת הזו", אמרה לעיתונות אלביה מסיאס, גרושתו וחברתו הקרובה. לדבריה, הוא נכנס לוונצואלה מקולומביה כדי לבקר חברים.
מדורו, אוטוקרט שארצו חוותה יציאה מסיבית של אזרחים בשנים האחרונות, הפך למבודד יותר ויותר בזירה הבינלאומית, והואשם בגניבת הבחירות לנשיאות ביולי האחרון. ארה"ב הכירה במועמד האופוזיציה כמנצח הלגיטימי.
לאחר הבחירות השנויות במחלוקת, מדורו החל לעצור זרים, מהלך שלדברי דיפלומטים אמריקאים לשעבר ופרשנים נועד לשמש כקלף מיקוח מול מדינות אחרות.
צוות מדיניות החוץ של טראמפ כולל יועצים רבים התומכים בגישה נוקשה כלפי מדורו, ומומחי מדיניות סבורים כי המנהיג הוונצואלי חשש מהידוק הסנקציות הכלכליות של וושינגטון.
מדורו, שהאשים במשך כל כהונתו את האימפריאליזם האמריקאי במשבר הכלכלי של ונצואלה, דיבר ביום שישי בנאום טלוויזיוני על פתיחת "עידן חדש" ביחסים עם ארה"ב, אך לא התייחס ישירות לאמריקאים ששוחררו.
"אנחנו מתחילים התחלה חדשה של יחסים היסטוריים, שבהם ייעשה מה שצריך להיעשות, ומה שצריך לתקן - יתוקן," אמר. "אנחנו אוהבים ומעריצים את העם האמריקאי".
עוד התייחס לפגישתו עם גרנל כ"שיחה כנה, ישירה, פתוחה וחיובית" והוסיף: "אנחנו לא אנטי-אמריקאים ואף פעם לא היינו. אנחנו אנטי-אימפריאליסטים, וזה דבר שונה".
אולם, מאוריסיו קלאבר-קארון, השליח המיוחד של ארה"ב לענייני אמריקה הלטינית, אמר בשיחת תדרוך לעיתונאים כי גרנל לא יציע שום ויתורים בתמורה לשחרור האמריקאים העצורים.
"זה לא 'תן וקח'," אמר. "זו לא עסקה בתמורה למשהו". הוא קרא לממשלת מדורו "להיענות" לדרישותיו של גרנל, והזהיר כי "בסופו של דבר יהיו לכך השלכות אם לא יעשו זאת".
3 חיסול בכיר של דאעש בתקיפות אוויריות בסומליה
הנשיא דונלד טראמפ אמר בסוף השבוע כי הורה על תקיפות אוויריות עוצמתיות בסומליה, שבהן חוסל בכיר בתכנון פיגועים של דאעש וטרוריסטים נוספים שגייס.
"הרוצחים האלה, שמצאנו מסתתרים במערות, איימו על ארה"ב ועל בעלות בריתנו", כתב טראמפ ב-Truth Social.
טראמפ ציין כי התקיפות השמידו את המערות שבהן התגוררו המחבלים ולא פגעו באזרחים "בשום צורה".
"צבאנו סימן את מתכנן הפיגועים הזה של דאעש במשך שנים, אבל ביידן ושותפיו לא פעלו מהר מספיק כדי לסיים את העבודה. אני עשיתי זאת!" כתב טראמפ. "המסר לדאעש ולכל מי שיתקוף אמריקאים הוא: "נמצא אתכם - ונחסל אתכם!".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.