ראש הממשלה בנימין נתניהו המריא לוושינגטון בתזמון משמעותי במיוחד מבחינה כלכלית. הוא ינחת שם רגע אחרי שהנשיא דונלד טראמפ הודיע רשמית כי יטיל מכסים בגובה 25% על יבוא מקנדה ומקסיקו, ו-10% על סין. קנדה ומקסיקו כבר הודיעו כי יגיבו במטבע דומה.
● מלחמת סחר: קנדה ומקסיקו משיבות לטראמפ
● פרשנות | רומן בן 40 שנה: הנשק הלא שגרתי של טראמפ שמטלטל את העולם והכלכלה
נתניהו צפוי לשוחח עם טראמפ על האפשרות שיוטלו מכסים גלובליים על יבוא לארה״ב, כחלק מהתוכנית הגדולה של טראמפ, ועשוי לבקש הקלות או החרגה ממקרה כזה.
בנוסף, עשוי נתניהו לשוחח עם טראמפ על אירוע כלכלי משמעותי נוסף - הגבלות שבבי ה-AI שהטיל ממשל ביידן בימים האחרונים.
חרף העובדה שטראמפ ביטל שורת צווים של ביידן עם כניסתו לתפקיד, כולל צו על רגולציה של בינה מלאכותית, הוא לא ביטל את הצו שמדבר על מגבלות שבבים. על פי דיווחים שונים הוא אפילו שוקל להרחיב אותן.
במסגרת תקנות שאישר ממשל ביידן, תיכלל ישראל במסגרת קטגוריה המטילה עליה הגבלות יבוא מעבדים גרפיים מתוצרת חברות כמו אנבידיה, אינטל ו-AMD, זאת חרף העובדה שבחלק מן החברות הללו מפותחים המעבדים הגרפיים בישראל. במסגרת ההגבלות, כל חברה או גורם ישראלי יידרשו להגיש בקשה מיוחדת לייבוא המעבדים, לפרט את השימוש המיועד להם ולקבל אישור מפורש ממשרד המסחר, דבר שעשוי לעכב במידה ניכרת את תהליכי פריסת המעבדים הגרפיים בישראל, את ההתפתחות של תעשיית ההייטק המקומית, ולמעשה, כל סקטור שעושה שימוש במעבדים גרפיים.
"מירוץ חימוש"
מטרת ההחלטה היא להצר מאוד את תפוצת המעבדים הגרפיים בעולם ולמנוע את זליגתם, גם דרך מדינות נייטרליות או אפילו בנות ברית של ארה"ב, למדינות כמו סין או רוסיה. מעבדים גרפיים מהווים בסיס למחשבי־על שהקמתם עשויה לסכן את הביטחון הלאומי של ארה"ב, למשל, על־ידי הקמת מחשב שיפענח את הצפנים של הצבא האמריקאי, או לחלופין, להפעיל באמצעות בינה מלאכותית מערכות נשק. ארה"ב וסין מנהלות "מירוץ חימוש" בתחום, כאשר גם סין לא נותרת בידיים ריקות - וואווי הסינית נחשבת לשחקנית מובילה בפיתוח מעבדים גרפיים סיניים העומדים בבסיס מחשבי-על וחוות שרתים שלהם, ככל הנראה, גם שימוש צבאי נוסף על זה האזרחי.
ישראל נכללת בקטגוריית "המזרח התיכון", לצד איחוד האמירויות, סעודיה, מצרים, נוסף על מדינות מזרח אירופה, כגון פולין, רומניה, הונגריה, מקסיקו ומדינות דרום אמריקה. גם אוקראינה, בעלת בריתה של ארה"ב, תיכלל בקבוצת המדינות שייצוא המעבדים הגרפיים יוגבל עליהם, על אף המלחמה המשתוללת נגד רוסיה. גם שוויץ וסינגפור לצד ישראל ברשימה.
בכך למעשה מצאה עצמה ישראל במעגל השני בלבד. מדינות אחרות, המוגדרות במעגל הראשון, זכו להקלות משמעותיות מההגבלות. השאלה הגדולה היא האם תחת ממשל טראמפ ההחלטה תשונה.
כך או אחרת, היו בישראל מי שנערכו לתסריט המחמיר. מערכת הביטחון הודיעה כי תבצע רכישה מהירה של שבבים עוד לפני כניסת המגבלות לתוקף.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.