המועצה הלאומית לכלכלה: מה היא אמורה לעשות, והאם זה מתבצע בפועל?

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: המוניטור מבאר מושגים • אחת לשבוע נבאר מושגים מקצועיים מעולמות הממשל והמדיניות, במטרה להעמיק את הידע ואת ההיכרות של הקוראים עם המערכת הציבורית • והפעם: מה התפקיד של המועצה הלאומית לכלכלה?

לוגו המועצה הלאומית לכלכלה
לוגו המועצה הלאומית לכלכלה

מדי שבוע נבאר מושגים מקצועיים מעולמות הממשל והמדיניות, המופיעים בהקשרים אקטואליים, במטרה להעמיק את הידע וההיכרות של הקוראים עם המערכת הציבורית והאופן שבו היא משפיעה על חייהם. המוניטור הוא שיתוף פעולה של גלובס והמרכז להעצמת האזרח. מדור המוניטור שעוקב אחר יישום החלטות ממשלה וחקיקות מתפרסם אחת לשבועיים בימי חמישי באתר גלובס 

המושג

המועצה הלאומית לכלכלה: גוף מטה במשרד ראש הממשלה האמון על ייעוץ בנושאים כלכליים.

מה תפקיד המועצה הלאומית?

המועצה הלאומית לכלכלה הוקמה בהחלטת ממשלה ב־2006. המועצה פועלת תחת משרד ראש הממשלה והיא נועדה לסייע לראש הממשלה בנושאים כלכליים דרך קבלת החלטות מבוססת נתונים וחשיבה אסטרטגית ארוכת־טווח. תפקידי המועצה שהוגדרו כוללים קידום מדיניות לעידוד הצמיחה במשק ולצמצום הפערים הכלכליים בחברה, ומתן חוות־דעת מקצועית על תקציב המדינה ועל החלטות הממשלה, בין השאר כגורם "מאזן" אל מול כוחו הריכוזי של משרד האוצר.

המשרוקית מארחת | מתי ואיך צמחה האגדה על פסלי השיש הלבנים של העת העתיקה
המשרוקית | האם לראשונה אחרי שנים יש עלייה בגיוס למשטרה וירידה בעזיבתה?

בהמשך הוחלט כי המועצה תרכז עבודת מטה ממשלתית לגיבוש הערכת מצב אסטרטגית כלכלית־חברתית, ותציג אותה לכל ממשלה חדשה בחודש הראשון לתפקידה וכל שנה לאחר מכן. זאת במטרה לספק ניתוח מקיף של המצב הכלכלי־חברתי במדינה, להציג תמונה של המגמות והסוגיות הקיימות בזירה המקומית והעולמית ולקדם מדיניות ממשלתית רחבה להתמודדות עם אתגרים קיימים ועתידיים של המשק הישראלי.

מה מקור הסמכות שלה?

כיום המועצה הלאומית לכלכלה אינה פועלת מכוח חוק, אלא מתוקף החלטות הממשלה שנוגעות בתפקידיה. ב־2023 מבקר המדינה ציין שהסדרת המועצה בחוק והענקת סמכויות יאפשרו לה לבצע את עבודתה נאמנה ולהתגבר על חסמים של חוסר שיתוף פעולה. הדבר יוכל, למשל, להקנות לה יכולת לחייב גופים ממשלתיים לפעול למען גיבוש הערכות אסטרטגיות וקידום מדיניות, לבצע מעקב וביקורת אחר המשימות בקרב הגורמים השונים ולהשתלב בפרויקטים ממשלתיים שונים ולהגיש אודותיהם חוות־דעת כלכלית־חברתית.

עד כמה המשימות שלה מיושמות?

המועצה הלאומית לכלכלה מובילה ומקדמת עשרות מיזמים בנושאים כלכליים־חברתיים. ואולם, מבקר המדינה (באותו דוח מ־2023) הצביע על אי־עמידת המועצה הלאומית לכלכלה בחלק מהמשימות המרכזיות שלה. כך, הערכת המצב האסטרטגית - שהייתה אמורה להיערך מדי שנה - הוצגה לממשלה רק פעמיים, ב־2013 וב־2015. אומנם התפרסמה טיוטה להערכת מצב לשנת 2022, אך עד היום לא פורסם מסמך סופי.

וכאמור, המועצה גם אמורה גם לגבש חוות־דעת מקיפה בנוגע להצעת התקציב לפני הגשתה לממשלה ולהציע חלופות בנושאים אלו לפי הצורך. אלא שלפי המבקר, המועצה לא סיפקה חוות־דעת כנדרש ברוב תהליכי גיבוש התקציב השונים בעשור האחרון. 

 המועצה הלאומית לכלכלה ביקשה לציין בקשר לתקציב כי "המועצה מעורבת בכל שלבי דיוני התקציב המתקיימים אצל ראש הממשלה, שותפה להכרעות המתקבלות במסגרת הדיונים ומעורבת בהכנת התיקונים מצד ראש הממשלה לתקציב, חוק ההסדרים ובתוכנית הכלכלית".

לגבי מעורבות בפרויקטים, במועצה הפנו אותנו לפרויקטים שהם הובילו ויזמו: פיתוח מפרץ חיפה והגדלת מספר הסטודנטים בהייטק. על שניהם כתבנו בעבר במוניטור בהרחבה - ותוכלו לגשת אליהם בקישורים לקריאה נוספת.

לדברי המועצה, יוזמות אחרות שבהן היה לה משקל משמעותי הן גיבוש המענה הכלכלי בתקופת הקורונה ופרויקט חדש של פרסום לוחות זמנים מפורטים ושקופים של כל מיזמי התשתיות הלאומיים הגדולים.

לקריאה נוספת:
דוח מבקר המדינה על המועצה הלאומית לכלכלה (מאי 2023)
המרכז להעצמת האזרח: חוק היעדים הלאומיים
המוניטור: מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?
● המוניטור: אומת הסטארט־אפ? אם הממשלה לא תפעל, התואר לא יחזיק מעמד