האם ביטול הסבסוד לצהרונים הביא לנטישה של 100 אלף תלמידים?

כמה ביטול סבסוד הצהרונים זיעזע את המערכת? פחות ממה שנראה • המשרוקית של גלובס

ירון לוי, יש עתיד (המדד, ערוץ כנסת, 8.1.25) / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
ירון לוי, יש עתיד (המדד, ערוץ כנסת, 8.1.25) / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

להגדרות הציונים לחצו כאן

נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד

השלכות המלחמה ניכרות בכל פינה בחיים. העלויות הגבוהות שלה אילצו את הממשלה לעשות שורה של קיצוצים, וביניהם גם 250 מיליון שקל מתוכנית "ניצנים", המתפעלת צהרונים לבני 3-8. הקיצוץ הזה מביא לעלייה בתשלומי ההורים, ולפי ח"כ ירון לוי ,יש לדבר השלכות קשות: "קרוב ל-400 אלף ילדים נמצאים בצהרונים", הוא סיפר בערוץ כנסת, "ומאז שינוי המחיר, קרוב ל-100 אלף נטשו את הצהרונים". האומנם? 

המשרוקית | האם בפעימה הראשונה של עסקת החטופים לא שוחררו נאשמים ברצח?
המשרוקית | האם לראשונה אחרי שנים יש עלייה בגיוס למשטרה וירידה בעזיבתה?
המשרוקית | הפוליטיקאים מצאו 11 מיליארד שקל. במה מדובר, והאם אפשר להשתמש בהם?

לאחרונה מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ) פרסם נתונים בנושא. הנתונים לשנה"ל תשפ"ה (2024/25) אינם מלאים - שכן מתוך 216 הרשויות המתפעלות צהרונים במסגרת "ניצנים", רק 164 סיפקו את המידע הנדרש - אבל הם כן נותנים אינדיקציה מספקת. לפי המסמך, השנה נפתחה עם 375 אלף תלמידים רשומים, אך מתוכם לומדים בפועל רק 295 אלף - פער של כ-80 אלף. לא בדיוק 100 אלף, אבל בהתחשב בחלקיות הנתונים זה קרוב מספיק.

אבל האם זה קרה בגלל ביטול הסבסוד? על פניו, יש מקום לחשוב כך: ההורים רשמו את ילדיהם בידיעה על המחיר המסובסד, ובספטמבר 2024 פורסמו המחירים המעודכנים, שעלו בין 300 ל-1,500 שקל בהתאם לרשות המקומית. לכאורה, תגובה פשוטה לעליית מחירים. אבל ממבט רחב יותר על הנתונים, נראה שזו לא בהכרח המסקנה המתבקשת.

לפי המסמך של הממ"מ ולפי נתונים משלימים ששלח לנו משרד החינוך, וכפי שתוכלו לראות בגרף, בשנים הקודמות הפער בין מספר הנרשמים לבין מספר הלומדים במסגרת זו בפועל היה באותו סדר גודל, ובשלוש השנים האחרונות עמד בממוצע על קרוב ל-110 אלף תלמידים. זאת למרות שבשנים האלו הסבסוד לא השתנה.

אז מה מביא לנשירה העקבית הזו? הסבר מרכזי כנראה נעוץ בשיטה: הרשות המקומית שמתפעלת את הצהרונים מקבלת מקדמה על שלושת החודשים הראשונים של שנת הלימודים (ספטמבר-נובמבר) בהתאם למספר הילדים הרשומים. אומנם בדצמבר משרד החינוך מקזז את התשלומים שהוא מעביר לרשויות המקומיות בהתאם למספר התלמידים שנשרו, אבל הדבר כן מספק תמריץ לרשויות לרשום כמה שיותר תלמידים לפני תחילת שנת הלימודים. בנוסף, רצוי לזכור שמספר התלמידים עולה משנה לשנה, כך שאם מספר הנושרים נשאר דומה, הדבר מעיד על ירידה בשיעור הנושרים מסך התלמידים.

מטעם ח"כ לוי נמסר בתגובה: "הקיצוץ של רבע מיליארד שקלים בתקציב הצהרונים משפיע מטבעו באופן משמעותי על הביקוש ועל האפשרות לשלם עליהם. למשרד החינוך אין נתונים מלאים על ביצוע תכנית הצהרונים השנה, לכן לא ניתן לאמוד את השפעות הקיצוץ, גם דו"ח הממ"מ האחרון בנושא מתבסס על מידע על סמך 164 רשויות מקומיות מתוך 216 אשר מפעילות צהרונים. לפי הדוח - ישנם כ-80 אלף תלמידים שנרשמו ולא השתתפו בפועל ו-1,750 מוסדות שלא נפתחו. עוד עולה בדוח כי גורמי המקצוע ברשויות המקומיות באשכולות סוציו-אקונומיים 1-3, העריכו כי הירידה בהרשמה לגנים נובעת מעליית מחירי הצהרון - שנובעת מביטול הסבסוד. על כך יש להוסיף 52 רשויות שכלל לא נסקרו בדוח, לכן המספר מגיע לכ-100 אלף".

בשורה התחתונה: דברי לוי לא נכונים ברובם. אכן ישנו פער של כ-80 אלף תלמידים בין מספר הנרשמים לצהרונים לבין הלומדים בהם בפועל. עם זאת, היה פער דומה בשנים קודמות, ולכן לא ניתן להסיק שכולו נובע מביטול הסבסוד. 

תחקיר: עדין קליין 

לבדיקה המלאה לחצו כאן

שם: ירון לוי
מפלגה: יש עתיד
תוכנית: סוגרים שוק
ציטוט: "שקרוב לארבע מאות אלף ילדים נמצאים בצהרונים ומאז שינוי המחיר קרוב למאה אלף נטשו את הצהרונים . מדובר במאות שקלים שאתה מוסיף לעלות החודשית בכלכלת הבית" 
תאריך: 08.01
ציון: לא נכון ברובו 

אחד מהקיצוצים הנערכים כחלק מהשלכות המלחמה הוא של 250 מיליון שקלים מתקציב תוכנית צהרוני "ניצנים", שהביא לעלייה בתשלומי ההורים. ח"כ ירון לוי, החבר בוועדה המיוחדת לענייני הצעירים, טען בערוץ כנסת שזה הביא לנטישת ההורים את הצהרונים: "קרוב ל-400 אלף ילדים נמצאים בצהרונים, ומאז שינוי המחיר קרוב למאה אלף נטשו את הצהרונים". בדקנו האם אלו המספרים. 

תוכנית "ניצנים" היא תוכנית ממשלתית למסגרות צהריים לילדים בגילי 3-8. כל גן או בית ספר יסודי יכולים להירשם לתוכנית הודות לכך שהיא פתוחה עבור כל האשכולות החברתיים-כלכליים. בשנה"ל תשפ"ד (2023/24), מתוך כ-303 אלף התלמידים שלמדו במסגרת התוכנית, 156 אלף (כמחצית) השתייכו לרשויות המקומיות החלשות ביותר מבחינה חברתית-כלכלית (אם כי יש לסייג ולומר שילד מרשות חזקה חברתית-כלכלית אינו בהכרח חזק חברתית-כלכלית ולהיפך). בשנה"ל תשפ"ה (2024/25), מתוך כ-375 אלף תלמידים שהיו רשומים בספטמבר, כ-200 אלף הגיעו מהאשכולות הנמוכים. 

לפי מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ), מתוך אותם 375 אלף רשומים, רק כ-295 אלף מגיעים לתוכניות בפועל - כלומר כ-80 אלף תלמידים שנרשמו לא הגיעו לצהרונים. חשוב לציין שרק 164 מתוך 216 הרשויות הרשומות העבירו את הנתונים, ולכן ניתן להניח שבסך הכל הפער אכן עומד על כ-100 אלף תלמידים. מאחר שביטול הסבסוד הביא לעליות מחירים של בין 300 ל-1,500 שקלים (בהתאם לאופי התוכנית והרשות), ומאחר שהמחירים החדשים פורסמו רק בספטמבר 2024 (לאחר שההורים כבר רשמו את ילדיהם לצהרונים), מתבקש להגיע למסקנה שהדבר קרה בגלל ביטול הסבסוד. 

אלא שגם בשנים קודמות היו פערים דומים: לפי מסמך של הממ"מ ונתונים שהעביר לנו משרד החינוך, גם בשלוש שנות הלימודים הקודמות הפערים לא היו שונים ואף גדולים מאלו של השנה הנוכחית. בשנה"ל תשפ"ד היה מדובר בפער של כ-109 אלף (303 אלף לומדים מול 412 אלף רשומים), בשנה"ל תשפ"ג (2022/23) של 105 אלף (295 אלף מול 400 אלף) ובשנה"ל תשפ"ב (2021/22) של 110 אלף (260 אלף מול 370 אלף). גם באחוזי הנשירה לא נראית עלייה משמעותית השנה לעומת שנים קודמות. 

סיבה אפשרית לנשירה הקבועה הזו טמונה במנגנון הסבסוד: הרשויות המקומיות מקבלות מהמדינה מקדמה לתפעול הצהרונים לשלושת החודשים הראשונים של שנת הלימודים (ספטמבר עד נובמבר), בין השאר לפי מספר התלמידים, כשהיא יכולה לקבל עד 40% מהתקציב כמקדמה. אומנם משרד החינוך מקזז בהמשך מקדמות שהתבררו כגדולות מדי, אך הדבר עדיין עשוי לתמרץ רשויות לרשום כמה שיותר תלמידים לפני תחילת שנת הלימודים. ההתנסחות של משרד החינוך, לפיה "מובהר כי המקדמה ששולמה ביתר בגין מסגרות שלא נפתחו או בגין תלמידים שלא השתתפו בפועל... תקוזז במלואה לכל הרשויות ביום 1 בדצמבר 2024" מרמזת לכך שבמשרד החינוך מודעים לכך שמספר התלמידים שלומדים בפועל בצהרונים נמוך משמעותית ממספר הנרשמים. 

כמו כן, נזכיר שמספר התלמידים בישראל גדל משנה לשנה כחלק מהריבוי הטבעי. הדבר גם מתבטא במספר הנרשמים ובמספר התלמידים בפועל שעלה בין שנות הלימודים. מאחר שהפער נשאר יחסית יציב, הדבר מראה דווקא על צמצום הנשירה. 

אין בכך כדי להגיד שאין הורים שהוציאו את ילדיהם ממסגרת זו בגלל העלייה בעלויות. עם זאת, בהינתן הנתונים לשנים הקודמות, בעייתי לקבוע שכל הפער בין מספר הנרשמים למספר הלומדים בפועל נובע מביטול הסבסוד. 

מחה"כ ירון לוי נמסר בתגובה: "הקיצוץ של רבע מיליארד שקלים בתקציב הצהרונים משפיע מטבעו באופן משמעותי על הביקוש ועל האפשרות לשלם עליהם. למשרד החינוך אין נתונים מלאים על ביצוע תכנית הצהרונים השנה, לכן לא ניתן לאמוד את השפעות הקיצוץ, גם דו"ח הממ"מ האחרון בנושא מתבסס על מידע על סמך 164 רשויות מקומיות מתוך 216 אשר מפעילות צהרונים. לפי הדוח - ישנם כ-80 אלף תלמידים שנרשמו ולא השתתפו בפועל ו-1,750 מוסדות שלא נפתחו. עוד עולה בדוח כי גורמי המקצוע ברשויות המקומיות באשכולות סוציו-אקונומיים 1-3, העריכו כי הירידה בהרשמה לגנים נובעת מעליית מחירי הצהרון - שנובעת מביטול הסבסוד. על כך יש להוסיף 52 רשויות שכלל לא נסקרו בדוח, לכן המספר מגיע לכ-100 אלף". 

לסיכום, אכן ניתן לדבר על פער של כ-80 אלף בין התלמידים שנרשמו לצהרונים לבין אלו שלומדים בהם בפועל בשנת הלימודים הנוכחית. עם זאת, לא מדובר בפער שונה משנים קודמות, בהן לא היו בעיות סבסוד, מה שמקשה לטעון שהפער הוא תוצר של עליית המחירים בלבד. לכן דברי לוי לא נכונים ברובם