גם ביממה האחרונה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ המשיך לעורר סערות ולהעסיק את העולם. ריכזנו עבורכם כמה מאירוע היממה האחרונה בארה"ב.
● טראמפ וטרודו הגיעו להסכם: המכסים על קנדה יידחו בחודש
● דיווח: טראמפ יפרוש ממועצת זכויות האדם של האו"ם ויעצור מימון לאונר"א
● איך תשפיע מלחמת הסחר של טראמפ על החסכונות שלכם?
רפורמה ב-USAID
שר החוץ מרקו רוביו האשים את USAID (מחלקת התמיכה הגלובלית של ארה"ב) ב"חוסר משמעת בוטה", והוסיף כי "לא הייתה לנו ברירה אלא להשתלט על העניין".
רוביו אמר את הדברים בראיון לרשת FOX ממקום שהותו באל סלבדור, זמן קצר לאחר שהודיע כי הוא יכהן כמנהל בפועל של הסוכנות ההומניטרית.
רוביו תקף את USAID על כך שהיא "אינה מגיבה כלל", ואמר כי "הם לא רואים את עצמם כעובדים של ארה"ב, הם חושבים שהם ישות גלובלית, שהאדון שלהם הוא העולם ולא ארה"ב. אבל זה לא מה שהחוק קובע, וזה לא יכול להימשך".
רוביו סירב לומר אם יש לפרק את הסוכנות, כפי שמציע ראש DOGE אילון מאסק, אך הדגיש כי המטרה תמיד הייתה לבצע רפורמה בה.
"יש דברים שאנחנו עושים דרך USAID שצריך להמשיך בהם, שהם הגיוניים, והשאלה היא האם עדיף לעשות זאת דרך מחלקת המדינה או דרך USAID שתעבור רפורמה? זה התהליך שאנו עובדים עליו".
למרות התוכניות לרפורמה, רוביו אמר כי ארה"ב תישאר "האומה הנדיבה ביותר על פני כדור הארץ", אך הוסיף כי זה חייב להיעשות "בצורה הגיונית" שתואמת את האינטרסים הלאומיים של ארה"ב.
כאשר נשאל האם השינויים ב-USAID יאפשרו לסין הקומוניסטית להגביר את השפעתה בעולם, השיב רוביו: "לא. קודם כל, הם לא עושים את זה עכשיו. אם הם היו עושים את זה, הם היו מתחרים בנו בשטח. אבל הנקודה שלי היא שגם אם הם היו עושים את זה, למה שאנחנו נממן דברים שפוגעים באינטרסים הלאומיים שלנו או לא מקדמים אותם, בין אם סין נמצאת שם ובין אם לא? אם סין רוצה לבזבז כסף על דברים שפוגעים באינטרסים שלה, שתעשה זאת. אנחנו לא נעשה זאת".
השבוע פרסם ועד עובדי שירות החוץ של ארה"ב הצהרה נגד פעולות ממשל טראמפ בנוגע ל-USAID. "איגוד שירות החוץ האמריקאי מתנגד נחרצות להחלטת הממשל לפרק את הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (USAID). הדבר יפגע בביטחון הלאומי של ארה"ב, עלול לחתור תחת סמכות הקונגרס ומעיד על חוסר כבוד למקצועני הפיתוח המסורים המשרתים את האינטרסים של אמריקה בחו"ל", נאמר בהצהרה.
בראיון איתו רוביו גם הסביר כי למרות שוונצואלה שחררה לאחרונה בני ערובה אמריקאים והסכימה לקבל בחזרה מהגרים בלתי חוקיים מארה"ב, אין תוכניות להכיר במשטר של ניקולאס מדורו כלגיטימי. "מדורו יודע שלארה"ב יש הרבה אפשרויות לגרום לנזק כבד למשטר שלו".
רוביו, שמוצאו מקובה, אמר כי "אין לי שום כוונה לבקר בהוואנה כדיפלומט הבכיר של ארה"ב, אלא אם מדובר בדיון על מתי הם יעזבו".
ניצחון בתביעה נגד ועדת הפוליצר
הנשיא טראמפ רשם ניצחון משפטי משמעותי בתביעתו נגד חברי ועדת פרס הפוליצר, מה שסולל את הדרך לשלב הגילוי המשפטי במאבקם בבית המשפט.
בשבוע שעבר הגישו חברי הוועדה בקשה לצו הגנה על מסמכי גילוי, בניסיון להגן על התכתובות הפנימיות שלהם הנוגעות להחלטה להעניק ל"ניו יורק טיימס" ול"וושינגטון פוסט" את פרס הפוליצר על סיקור פרשת התערבותה לכאורה של רוסיה במערכת הבחירות בארה"ב בשנת 2016. השופט דחה את הבקשה.
עורך דינו של טראמפ, קווינסי בירד, אמר כי "הנשיא טראמפ מחויב להעמיד לדין את מי שמפיץ הטעיות וחדשות מזויפות. הנתבעים, המסתתרים מאחורי פרסי הפוליצר שאיבדו את יוקרתם, ניסו להחיות מתיחה שמאלנית בכך שהעניקו ואף המשיכו לעמוד מאחורי ולהפיץ מחדש את הפרס המביש לארגונים שקידמו את השקר הידוע לשמצה 'רוסיה, רוסיה, רוסיה'".
"זו הייתה הונאה משמיצה שנועדה לפגוע בתדמיתו של הנשיא טראמפ ובקמפיין הבחירות שלו. לאחר הניצחון המשפטי של היום, התיק יתקדם כעת לשלב גילוי יסודי מאוד, והנשיא טראמפ נחוש לראות את ההליך עד לסיומו הצודק", הוסיף בירד.
בשנת 2022 הגיש טראמפ תביעת דיבה נגד ועדת פרס הפוליצר בגין הענקת פרסי הדיווח הלאומי לשנת 2018 ל"ניו יורק טיימס" ול"וושינגטון פוסט" על הסיקור של "התאוריה שכבר הופרכה" על קשרים לכאורה בין קמפיין טראמפ לרוסיה. "הקשר הכוזב והמוכח הזה היה ונשאר הבסיס המוצהר" לסיקור שזכה בפרס היוקרתי, נטען בתביעה.
צוותי ה"ניו יורק טיימס" וה"וושינגטון פוסט" חלקו את פרס הפוליצר לשנת 2018 על "סיקור מעמיק, מבוסס על מקורות רבים, ששירת את טובת הציבור והרחיב באופן משמעותי את הבנת האומה לגבי ההתערבות הרוסית בבחירות לנשיאות 2016 וקשריה לקמפיין טראמפ, לצוות המעבר שלו ולממשלו", לפי אתר פרס הפוליצר.
"חלק גדול מהציבור האמריקאי קיבל תפיסה מוטעית לחלוטין של האמת, כאשר הסיקור של ה'ניו יורק טיימס' וה'וושינגטון פוסט' על מתיחת 'הקנוניה הרוסית' שלט בנוף התקשורתי", נכתב בתלונה המשפטית של טראמפ. "באופן מדהים, הם זכו בפרס על כך ששיקרו לציבור האמריקאי".
התביעה הציגה מספר טיעונים על כך שהכתבות שזכו בפרס אינן ראויות לכבוד הזה, כולל כישלונו של התובע המיוחד רוברט מולר למצוא ראיות לקנוניה, ודוח מבקר משרד המשפטים שהצביע על התנהלות בלתי הולמת של חוקרים פדרליים.
צוותו של טראמפ דרש בעבר "תיקון מלא והוגן, התנצלות או משיכת הפרסים" שניתנו בשנת 2018, אך ועדת פרס הפוליצר הודיעה כי תעמוד מאחורי החלטתה.
הניצחון המשפטי האחרון של טראמפ מגיע בעקבות פשרות משפטיות של 15 מיליון דולר מצד ABC News ו-25 מיליון דולר מצד מטא בשבועות האחרונים. לפי הדיווחים, חברת Paramount, הבעלים של CBS News, שוקלת גם היא הסדר משפטי לסיום מאבקה המשפטי מול טראמפ. בנוסף, טראמפ הגיש תביעה נגד ה-Des Moines Register והסוקרת הוותיקה אן סלצר.
לקראת הקמת קרן עושר - שאולי תרכוש את טיקטוק
הנשיא טראמפ נקט צעד ראשון להקמת קרן עושר לאומית עבור ארה"ב, ואמר כי ייתכן שהקרן תרכוש את טיקטוק. הנשיא חתם על צו נשיאותי שיתניע את התהליך, והצהיר כי הקרן תהפוך בקרוב ל"אחת הגדולות בעולם".
למעלה מ-90 מדינות מפעילות קרנות עושר לאומיות, המשקיעות הכנסות עודפות לטובת הדורות הבאים. עם זאת, צריך לזכור שארה"ב פועלת כיום בגירעון תקציבי.
"ניצור הרבה עושר עבור הקרן", אמר טראמפ לכתבים, מבלי להבהיר מהיכן יגיע המימון. כאשר טראמפ העלה לראשונה את הרעיון של קרן עושר במהלך קמפיין הבחירות, הוא הציע כי היא תמומן באמצעות "מכסים ודברים חכמים נוספים".
שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר כי הקרן תוקם בתוך 12 חודשים, והתוכנית היא להפיק רווחים מנכסים שבבעלות ממשלת ארה"ב "למען העם האמריקאי".
טראמפ הצהיר בעבר כי קרן עושר אמריקאית תממן "יוזמות לאומיות גדולות", כולל פרויקטי תשתית כמו שדות תעופה, כבישים ומחקר רפואי.
לאחר שחתם על הצו להקמת הקרן, הוא גם העלה כאמור את האפשרות שהיא תרכוש את פלטפורמת המדיה החברתית טיקטוק.
"נעשה משהו עם טיקטוק, ואולי גם לא", אמר טראמפ. "אם נגיע להסכם הנכון, נעשה זאת. אחרת, לא... אולי נכניס את זה לקרן העושר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.