בינה מלאכותית היא הבהלה לזהב המודרנית של וול סטריט. כך מהמרים המשקיעים

חברות הטכנולוגיה מהמרות בגדול על הבינה המלאכותית, בתקווה שההשקעה תממן את מרכזי הנתונים שלהם • מהצד השני, מובילי מהפכת הבינה מלאכותית זקוקים להרים של כסף • אלה כמה מההימורים הפיננסיים הגדולים בכלכלה הדיגיטלית החדשה

ה''דהירה לזהב'' החדשה בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock
ה''דהירה לזהב'' החדשה בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

מובילי מהפכת הבינה מלאכותית, כמו סם אלטמן, רוצים לעצב מחדש את העולם, אך הם זקוקים להרים של כסף כדי לעשות זאת. כתוצאה מכך מתעוררת "בהלה לזהב" מודרנית בוול סטריט.

תעשיית הפארמה בלחץ: האם Deepseek הבאה תהיה חברת ביוטק?
אנליסט אחד הלך נגד הקונצנזוס, וזה עלה לאנבידיה ב-600 מיליארד דולר

חברות הטכנולוגיה והאנרגיה מגייסות מזומנים בכל דרך אפשרית: מנפיקות מניות ואג"ח, ונוטלות הלוואות בבורסות ובעסקאות פרטיות. לפי מכון ההשקעות BlackRock, חברות גדולות או "hyperscalers" (חברות טכנולוגיה שמספקות תשתיות מחשוב ענן בקנה מידה עצום), כמו אמזון ומיקרוסופט צפויות להוציא כ-3 טריליון דולר עד שנת 2030 כדי לבנות ולהפעיל מרכזי נתונים.

הקושי איתו מתמודדים אנשי המימון הוא כיצד להימנע מהשקעות הפסדיות בתעשייה שיכולה להתהפך ברגע, כפי שקרה בשבוע שעבר, כאשר הכוכבת הסינית העולה DeepSeek גרמה למכירה מוגברת (selloff) של מניות בינה מלאכותית.

הטירוף האחרון מהדהד את הבוננזות הקודמות, כמו של כבל הסיבים האופטיים, שנסק בשנות ה-90, התרסק בשנות ה-2000 אך בסופו של דבר התברר כהשקעה משתלמת. גם סדיקת קרקע הידראולית (Fracking) להפקת נפט וגז טבעי עברה מחזור דומה במהלך 15 השנים האחרונות.

להלן סקירה של כמה מההימורים הפיננסיים הגדולים בכלכלה הדיגיטלית החדשה:

Blue Owl בונה סטארגייט

סטארגייט, מיזם משותף בין Open AI של אלטמן, אורקל, ו-SoftBank, יתחיל עם מרכז נתונים באבילין, טקסס, אך אף אחד מן השותפים לא שילם עבור בנייתו. Blue Owl Capital, מנהלת קרנות השקעות פרטיות חדשה ומבטיחה, סיפקה את המימון על סך מיליארד דולר.

העסקה התחילה בהודעת 'מייל קר' ששלחה Blue Owl לאורקל לפני 18 חודשים. Blue Owl, הידועה בעיקר בזכות קרנות האשראי הפרטיות שלה, גדלה במהירות באמצעות רכישות, ולראש הנדל"ן העולמי שלה, מארק זאהר, היה רעיון להתרחב אפילו מהר יותר באמצעות מרכזי נתונים.

אורקל הגיבה למייל תוך 24 שעות והסכימה להיפגש. מייסד החברה, לארי אליסון, אימץ אסטרטגיה של מציאת שותפים פיננסיים לבניית מרכזי נתונים כדי להתחרות עם ענקיות טכנולוגיה גדולות יותר בתחום הבינה המלאכותית.

החברות הוציאו לפועל עסקה תוך שישה חודשים. Blue Owl תשקיע מיליארד דולר ותגייס הלוואה של 2.3 מיליארד דולר לבניית המתקן באבילין. אורקל שכרה את מרכז הנתונים ל-15 שנים ולקחה על עצמה את כל הוצאות המס, הביטוח והתחזוקה. הפרויקט כולל תחנת כוח בגז טבעי , מאפיין קריטי משום שאין מספיק חשמל בארה"ב כדי לספק למרכזי נתונים עתידיים.

Blue Owl שולטת במרכזי נתונים בשווי של כ-13 מיליארד דולר ושואפת להגיע לשווי של 50 מיליארד דולר עד דצמבר 2026.

השנה הגדולה של Digital Realty

Digital Realty היא חברה ציבורית כבר שני עשורים, אך מעולם לא הייתה לה שנת גיוס כספים כמו 2024. החברה היא קרן השקעות הבונה מרכזי נתונים להשכרה לתאגידים. היא גייסה 8.5 מיליארד דולר בשנה שעברה ממכירת מניות וחוב כדי לממן את הצמיחה שלה המונעת מבינה מלאכותית, זינוק של 25% מ-2023.

מבול העסקאות לא מראה סימנים של האטה. בארבעת החודשים האחרונים גייסה החברה 4 מיליארד דולר על ידי מכירת אג"ח הנקובות באירו, מניות ואיגרות חוב להמרה. בשנת 2023 היא גייסה כ-1.4 מיליארד דולר באמצעות ניירות ערך מגובי משכנתאות מסחריות (CMBS).

כמו כן, בשנת 2023 היא הקימה מיזם עם ענקית ההשקעות הפרטיות בלקסטון לפיתוח מרכזי נתונים ב-7 מיליארד דולר. בלקסטון מחזיקה ב-80% מהמניות במיזם והיא תרמה לו הון ראשוני של 700 מיליון דולר.

בטירוף גיוס הכספים של Digital Realty נשארו חברי צוות הכספים ערים במשך כמה לילות כדי לעבוד.

"תמיד יש דברים של הרגע האחרון שצריך לפתור, מידע שצריך לזרום הלוך ושוב, שיחות שאתה מנהל עם בנקים ומשקיעים כדי להביא את העסקה ולסגור אותה", אמר מאט מרסייה, סמנכ"ל הכספים של Digital Realty.

האנרגיה הירוקה של פייסבוק

כאשר Silicon Ranch החלה לבנות חוות פאנלים סולאריים ב-2011, השגת חוזה לבניית פרויקט של מגה-וואט אחד כדי לספק חשמל לחנות Walmart היה ניצחון ענק. החברה שבסיסה בנאשוויל, טנסי, פנתה לבנק מקומי לצורך קבלת הלוואות לבנייה וסיוע במימון הטבות מס מהפרויקט, אמר המייסד-שותף ומנהל הכספים הראשי, רייגן פאר.

כעת החברה בונה או מפעילה 16 חוות סולאריות המייצרות 1,500 מגה-וואט עבור מרכזי נתונים בבעלות מטא בג'ורג'יה ובעמק טנסי. כל חווה דורשת הלוואות של מאות מיליוני דולרים מבנקים לאומיים. הטבות המס נמכרות לתאגידים גדולים, החל מרשתות מכולת ועד לספקי חלקי רכב.

Silicon Ranch, שנמצאת בבעלות חברות השקעות פרטיות וחברת הנפט Shell, משקיעה יותר מ-3 מיליארד דולר בפרויקטים האלה. הכסף הוא עבור קרקע, ציוד, קווי הולכה ועבודה, לרבות עדרי כבשים המשמשים לקיצוץ העשב, כדי שלא יחסום את אור השמש שצריכה להגיע אל הלוחות.

עד כמה שהסכומים גדולים, הם רחוקים מאוד מה-"hyperscalers", אמר פאר. "הקולגות שלי שברמת hyperscale אומרים '4 מיליארד דולר נשמעים כמו הרבה, אבל זה כלום עבורנו'", אמר. "האדם הממוצע אינו מעריך את היקף פרויקטי התשתית האלה כי לא בנינו כך באמריקה מאז שנבנתה מערכת הכבישים הבין-מדינתיים".

Silicon Ranch פנתה למשקיעי תשתית כדי לגייס מזומנים נוספים, אך נראה שגם זה לא יהיה גדול מספיק, אמר פאר. בסופו של דבר, החברה וחברות אחרות יצטרכו לנצל את מאגר הכסף הגדול ביותר שיש - שוק המניות האמריקאי, אמר.

בנקאות ב-CoreWeave

CoreWeave, חברה מסונפת לאנבידיה, מתכוננת לבחון את התיאבון של המשקיעים במניות. מייד לאחר בולמוס פרטי של גיוס כספים, שכרה החברה את ג'יי.פי מורגן צ'ייס, גולדמן זאקס ומורגן סטנלי כדי להוביל את הנפקת המניות הראשונית שלה לציבור.

CoreWeave, שנהגה להתמקד באספקת מרכזי נתונים עבור מטבעות קריפטוגרפיים, ניצלה את הגישה שלה לשבבים של אנבידיה לשורה של עסקאות בוול סטריט שהפכו אותה ל-hyperscaler כמעט בן לילה.

בשנה האחרונה גייסה CoreWeave הון פרטי של 1.1 מיליארד דולר מקרנות כמו Magnetar Capital ו- Fidelity, נטלה הלוואה פרטית בשווי 7.5 מיליארד דולר והנפיקה הון פרטי של 650 מיליון דולר נוספים. היא גם נטלה הלוואה מתחדשת בשווי של 650 מיליון דולר - המקבילה התאגידית של כרטיס אשראי - מהבנקים המטפלים בהנפקה שלה.

קתרין אודונל מנהלת את תחום המימון לטכנולוגיה של ג'יי פי מורגן בסן פרנסיסקו. היא זו שהובילה את צוות הלוואות לאנרגיה של הבנק במהלך עליית סדיקת הקרקע ההידראולית להפקת הנפט והגז הטבעי. במובנים מסוימים, השקעה בחברות טכנולוגיה מורכבת אפילו יותר, היא אמרה.

הבנק מתמקד בבחירת חברות בעלות יתרון גדול על פני מתחרים, ובמתן הלוואות שמגיעות לשבריר מהערכות השווי של הלווים.

"צריך לתת לגיבוי לחברות הנכונות כי הסיכון לשיבושים גבוה בהרבה מאשר בגז", היא אמרה. "תמיד צץ משהו חדש".