הבורסה בת"א | סיקור שוטף

מגמה ירוקה בת"א; מדד הביטוח עולה בכ-1.6%, קסטרו קופצת בכ-7%

ת"א 35 עולה ב-0.5% • השקל נהנה מקולות הפיוס של טראמפ בנוגע למדיניות הסחר, ושער הדולר-שקל ירד ל-3.56 • הסקטור העסקי גייס בינואר קרוב ל-21 מיליארד שקל באגרות חוב, בהובלת הבנקים • גוגל אכזבה בתוצאותיה הכספיות, המגמה צללה במסחר המאוחר • ובנק אוף אמריקה פרסם המלצה על שתיים מענקיות הטכנולוגיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

12:08

מניית קסטרו  קופצת בשעה זו בחדות לאחר שדיווחה כי היא בוחנת אפשרות לביצוע הנפקה של חברות אורבניקה והודיס, חברות בנות בבעלות מלאה של החברה. זאת, לאחר שינוי מבנה במסגרתו תחזיק אורבניקה את מלוא הון המניות המונפק והנפרע של הודיס באופן בו תונפקנה שתי רשתות המותגים יחד תחת אורבניקה.

מטעם החברה נמסר כי בכוונת אורבניקה להגיש בקשה לקבלת היתר להנפקה, אולם ביצוע ההנפקה, אם וככל שתבוצע כאמור, כפופה, בין היתר, להחלטה של דירקטוריון החברה בקשר עם שינוי המבנה, היקף ההנפקה ותנאיה, אשר יפורטו בתשקיף ולקבלת אישור הבורסה לניירות ערך בתל-אביב לרישום למסחר של ניירות הערך.

11:47

בשוק המט"ח המקומי, השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים. הדולר נחלש קלות מול השקל ועומד על 3.56 שקלים והאירו מתחזק מול השקל ונסחר סביב 3.70 שקלים.

אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, מתייחס למגמה: "בשוקי המט"ח ניכרת יציבות יחסית בימים האחרונים, כאשר ביומיים האחרונים נרשמה התחזקות של האירו מול הדולר, שהגיעה לרמה של 1.04 דולר לאירו, זאת לאחר שערך האירו עמד על 1.025 דולר לאירו בלבד לפני יומיים. ההתחזקות מגיעה על רקע הודעה בדבר השהיית המכסים מצד ממשל דונלד טראמפ. המטבעות המרכזיים בעולם ממשיכים להיסחר סמוך לרמות שפל שנתיות מול השקל, כאשר הדולר עדיין לא פרץ את טווח המסחר המוכר של 3.55-3.85 שקלים לדולר, שנשמר כבר למעלה משנה.

"התחזיות לטווח הבינוני והארוך נותרות בעינן, ולפיהן השקל צפוי להמשיך במגמת ההתחזקות המשמעותית מול המטבעות המרכזיים בעולם".

10:39

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות מעריך כי הודעות של הנשיא טראמפ 
על כוונתו לספח את עזה לארה״ב עשויה להתקבל בברכה על ידי שוקי ההון והמט"ח:

"מבחינת סוכנויות דירוג החוב, רעיונות כמו של טראמפ עשויים לשפר את דרך התבוננותן והתייחסותן לדירוג החוב של ישראל. מבחינתן, מעורבות והכוונה של ארה"ב, מצטרפת ליסודות הכלכליים הטובים של מדינת ישראל ומפחיתה משמעותית את פרמיית הסיכון שנכון להצמיד לה. ידוע שלולא השכונה הבעייתית שאנו חיים בה, דירוג החוב היה גבוה משמעותית. הפתרון של טראמפ עשוי לשפר את השכונה.

"על רקע זה, בהחלט ייתכן כי תואץ חזרתם של משקיעים תושבי חוץ לפעילות במשק ובשוקי ההון, מה שיסייע הן במישרין לשיקום התשתיות והן לירידת עלות ההון והאשראי.

"על פניו, מדובר בבשורות חיוביות לממשלה, שתוכל למנן טוב יותר את גיוסי ההון בין שוקי חו"ל לשוק המקומי, מה שיקל על עלות גיוס ההון של הסקטור העסקי. דבריו של טראמפ הינם מעין ערבויות מילוליות למדינת ישראל ושמי שמשמיע אותן הינו נשיא בתחילת כהונתו השנייה והאחרונה, אני חושב שיש לכך תוקף נוסף.

"שוב, מדובר בהתפתחות טרייה, אך מספיק משמעותית כדי לנסות להעריך כיצד תשפיע. הנקודה החשובה יותר - זה ניסיון יצירתי לפתור את סוגיית עזה בצורה כלכלית, ביטחונית ואזרחית, וזאת במסגרת של ציר מדיני רחב. כל ניסיון כזה ישפר, לדעתי, את מצבו של שוק ההון המקומי, יתמוך בשקל ויציף שוב את הנתונים הכלכליים החזקים של המשק".

10:24

נראה כי פגישת נתניהו עם טראמפ משפיעה לחיוב על הסנטימנט בשוק המקומי. בשעה זו המדדים המרכזיים נסחרים בעליות שערים. ת"א 35 עולה ב-0.8%, ות"א 90 קופץ בכ-1.8%. בולט לחיוב מדד ת"א נפט וגז ומדד הנדל"ן שעולים במעל ל-2%.

10:05

יום המסחר בת"א נפתח בעליות שערים קלות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.3%, ות"א 90 עולה בשיעור דומה. בולטים לחיוב מדד הנפט והגז ומדד הנדל"ן שעולים בכ-0.6% כל אחד.

בקרב מניות ת"א 125 בולטות לחיוב פריון נטוורק , דניה סיבוס , מימון ישיר  ועזריאלי קבוצה .

08:10

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוק המניות

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ג') הבורסה בתל אביב חזרה להיסחר בעליות. נראה כי השווקים מסביב לעולם שואבים עידוד מכך שנשיא ארה"ב ירד, גם אם באופן חלקי, מעץ המכסים עליו טיפס, לפחות בכל האמור בשכנות מקסיקו וקנדה. במקביל, המשקיעים הישראלים שמעו את הנשיא הטרי מביע תמיכה בלתי מסויגת במדיניות ישראל, לקראת פגישתו עם ראש הממשלה נתניהו שהתקיימה הלילה.

לא רק למשקיעים עשירים: קרנות הגידור שנפתחו לציבור נגישות וזולות יותר 

מניות הנדל"ן הובילו את השוק המקומי, בדגש על הנדל"ן המניב. מניית אלוני חץ  קפצה בכ-10% על רקע המשך הבעת האמון בחברה מצד המשקיע אהרון פרנקל. בתחילת המסחר פורסם כי נתן חץ, בעל השליטה הוותיק ומנכ"ל החברה, כבר אינו בעל המניות הגדול בחברה. פרנקל, שנכנס כבר באוקטובר להשקעה באלוני חץ, רכש ביום חמישי האחרון מניות נוספות בסך של כ-60 מיליון שקל והפך לבעל המניות הגדול בחברה (13%).

מהחלל לנאסד"ק: חברת ה-AI שינפיקו מורי ארקין, שמואל חרל"פ, הפניקס ומור 

מניה נוספת שריכזה עניין רב ועלתה היא נקסט ויז'ן , המפתחת מצלמות מתקדמות לכלי טיס ולרחפנים, והודיעה כי קיבלה הזמנה למוצריה בסך כולל של 11 מיליון דולר.

מנהל ההשקעות שמסמן שתי מניות ישראליות שהן "קנייה שזועקת לשמיים" 

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. בורסת שנגחאי יורדת ב-0.8%, ההנג סנג משיל מערכו 1.3%, מדד הקוספי עולה ב-1.1% והניקיי מוסיף לערכו 0.1%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות.

בוול סטריט נרשמה אמש (ג') התאוששות לאחר שלושה ימים רצופים של ירידות, כאשר המסחר ננעל בעליות: S&P 500 עלה ב-0.7% ונאסד"ק עלה ב-1.3%, דאו ג'ונס נסחר בעלייה של 0.3%.

המשקיעים שאבו עידוד בינתיים מהדעיכה בחששות מההשלכות הכלכליות של מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, הכלכלות הגדולות בעולם. סיבה נוספת היא מניית פלנטיר    שזינקה לאחר הדוחות הטובים שמהווים עידוד להמשך עונת הדוחות בוול סטריט, בנוסף גם דוח המשרות החדשות שהתפרסם היום והצביע על ירידה מפתיעה מוסיף גם הוא. 

מניות יצרניות הרכב העולמיות עלו אמש לאחר שממשל טראמפ הסכים לדחות את הטלת המכסים החדשים על מקסיקו וקנדה, מה שסיפק הקלה לתעשייה שתלויה בשתי המדינות הללו לייצור. 

מניית סופר מיקרו קמפיוטר  זינקה ב-9%. זאת לאחר שדווח אמש כי ב-11 בפברואר היא תפרסם עדכון על תוצאותיה לרבעון הפיסקאלי השני. כזכור, מניית החברה חוותה תנודתיות חדה בחודשים האחרונים, על רקע חוסר ודאות מתמשך בנוגע לרווחי החברה וחשש כבד לאי-סדרים חשבונאיים. 

סופר מיקרו נמצאת תחת חקירה של משרד המשפטים האמריקאי, בנובמבר 2024 מינתה את BDO למשרדי רואי החשבון החדש שלה. חודש קודם לכן, רואי החשבון של החברה התפטרו בעקבות חששות שהועלו בדוח של חברת הינדברג ריסרץ’ שפורסם באוגוסט, שהצביע על אי-סדרים חשבונאיים, הפרות של תקנות יצוא וקשרים מפוקפקים בין בכירי החברה לשותפיה. 

במסגרת עונת הדוחות, מניית ענקית התשלומים הדיגיטליים פייפל  צנחה בכ-13% לאחר שהכנסותיה ברבעון הרביעי, בעיקר אלו מעיבוד כרטיסי אשראי לא ממותגים (צד שלישי) חווה האטה חדה בצמיחה, ושולי הרווח התפעולי שלה הצטמצמו ברבעון הרביעי. תשלומים לא ממותגים, הכוללים עסקאות עבור חברות אחרות היו באופן מסורתי עסק בעל שוליים נמוכים בשל התחרות העזה, אך בשנים האחרונות רשמו צמיחה חזקה. פייפאל הודיעה על תוכנית רכישה חוזרת של מניות בשווי של 15 מיליארד דולר.

אלפאבית (גוגל)  פרסמה אמש (ג') את תוצאותיה הכספיות. החברה דיווחה על הכנסות של 96.47, פחות מציפיות האנליסטים שחזו הכנסות 96.68 מיליארד דולר. בנוסף דיווחה החברה על רווח למניה של 2.15, לעומת ציפיות שחזו רווח של 2.13 דולר למניה. המניה יורדת בכ-6% במסחר המאוחר. גם ההכנסות מפרסום שהיו 11.96 מיליארד דולר לא עמדו בציפיות, 12.19 מיליארד דולר. ההכנסות משירותים עלו ב-10% ל-84 מיליארד דולר. הכנסות הענן צמחו ב-30% ל-12 מיליארד דולר, הצפי היה מעט יותר, 12.2 מיליארד דולר. בתוך כך מניית החברה צללה בכ-7%.

עוד ריכזה עניין מניית AMD  שעקפה את תחזיות האנליסטים בתוצאותיה הכספיות אך ירדה בכ-9% במסחר המאוחר מכיוון שהחברה החמיצה את הצפי המוקדם בפלח מרכזי הנתונים המרכזיים שלה. הרווח למניה עמד על 1.09 דולר לעומת צפי של 1.08 דולר. צפי ההכנסות של החברה הסתכם ב-7.66 מיליארד דולר לעומת התחזיות שעמדו על 7.53 מיליארד דולר. במבט קדימה, AMD ציינה כי היא שהמכירות שלה יעמדו על 7.1, מעל התחזיות המוקדמות שעמדו על הכנסות של 7 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה.

2. שוקי האג"ח

שנת 2025 נפתחה עם המשך מגמה חיובית בשוק האג"ח הקונצרני: הסקטור העסקי גייס בינואר כ-20.8 מיליארד שקל, כאשר ההנפקות הבולטות בוצעו על ידי הבנקים שגייסו חוב בהיקף של 12.7 מיליארד שקל. במעלות S&P מציינים כי הגיוסים של הבנקים נובעים מהיציבות הביטחונית והגידול בביקוש לאשראי, בעיקר במשכנתאות, וסבורים שבהמשך שוק האג"ח עשוי להיות מושפע מאי הוודאות במשק: "הירידה בתחזית הצמיחה של ישראל לשנה הקרובה עשויה להעיב על התוצאות העסקיות של החברות. כמו כן, שיעור האינפלציה נותר גבוה ומוביל להאטה בתוואי הפחתת הריבית, שלא צפויה להתבצע במחצית הראשונה של 2025 ולהשפיע על עלויות החוב של החברות".

3. שוקי הסחורות והמטבעות

הנשיא טראמפ החל לשדר מסרים מרגיעים לשווקים ולמדינות הזרות, והדולר נחלש מול המטבעות האחרים. הממשל החדש הודיע שהמכס שהוטל על יבוא ממקסיקו ימתין לפי שעה, בשל הסכמת נשיאת מקסיקו לשלוח 10,000 חיילים לאבטח את הגבול עם ארה"ב. גם מכסי היבוא על קנדה נדחו למשך חודש לפחות, לאחר שראש הממשלה הקנדי הסכים לפעול לחיזוק הגבולות. עם זאת, שר הכלכלה הסיני חשף שיניים, והודיע כי סין תטיל מכסים של 15% על יבוא פחם וגז טבעי מארה"ב.

בינתיים, גם השקל נהנה מקולות הפיוס, וירד לשער של 3.56 שקלים מול הדולר. האירו נחלש גם הוא מול השקל וירד מתחת לרף של 3.7 שקלים למטבע.

בעקבות הודעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על החרפת הסנקציות נגד איראן, מחירי הנפט, שנפלו אמש ביותר מ-3% לרמתם הנמוכה ביותר מאז דצמבר, נסגרו לבסוף בירידות קלות. 

החוזים על הנפט הגולמי האמריקאי למסירה במרץ נסגרו במחיר של 72.55 דולר לחבית, ירידה של 0.6%, בבורסת הסחורות. החוזים על הנפט הגולמי מסוג ברנט למסירה במרץ נסגרו במחיר של 75.92 דולר לחבית, עלייה של 0.3%.

מחיר הזהב ירד מעט לאחר שהשבוע שבר שיא שווי לראשונה ב-2025 והגיע ל-2,872 דולר לאונקיה.

4. מאקרו

נתוני התעסוקה בישראל הצביעו עד כה על שוק הדוק במיוחד ואבטלה בשפל היסטורי, אבל יש מי שחושב ששינוי מגמה בדרך. להערכת עפר קליין, ראש אגף המחקר בהראל, התמתנות המלחמה עשויה להוביל לעלייה מתונה בשיעור האבטלה. לדבריו, הירידה באבטלה בעת האחרונה הייתה מתונה ונבעה בעיקר מעלייה חדה בביקוש לעובדים בענפי הבנייה, החקלאות והסיעוד, לצד ירידה בהיצע העובדים עקב גיוסי מילואים ופינויי אוכלוסייה.

דוח שפרסם בנק אוף אמריקה מצביע על כך שהבנק המרכזי בארה"ב (הפד) נמצא תחת לחץ מצד אי הוודאות סביב המכסים שיטיל הנשיא טראמפ. מצד אחד, העלאת מכסים עלולה להגביר את האינפלציה כתוצאה מעליית מחירי היבוא, מה שעשוי להוביל את הפד לנקוט גישה ניצית ולהעלות ריבית כדי למנוע אינפלציה מואצת. מצד שני, המכסים עשויים לפגוע בצמיחה הכלכלית ולגרור האטה, מה שידחוף את הפד לנקוט מדיניות מקלה, כלומר להוריד ריביות כדי לעודד פעילות כלכלית. לפי הדוח, התגובה של הפד תהיה תלויה בכיוון האינפלציה: אם הציפיות לאינפלציה יעלו הפד צפוי להקשיח את המדיניות, אך אם היא תישאר יציבה, הוא יוכל להתמקד יותר בסיכוני הצמיחה. נכון לעכשיו, ההערכה היא שהפד ישאיר את הריבית ללא שינוי במהלך 2025.

5. תחזית

בנק אוף אמריקה פרסם המלצה על שתיים מענקיות הטכנולוגיה, אנבידיה  ואמזון . הבנק ממליץ על רכישת מניית אנבידיה לאור צפי לצמיחה חזקה במרכזי נתונים, שמירה על יתרון תחרותי ב-AI, והערכה שמחיר המניה הנוכחי אטרקטיבי. הדוח מזהיר מהשפעות רגולטוריות וגאו-פוליטיות, אך מדגיש כי המגמות הכלליות תומכות בהמשך צמיחה משמעותית. יעד מחיר המניה הוא 190 דולר, משקף פוטנציאל עלייה של כ-57% מהמחיר הנוכחי של המניה.

למרות גל מכירות חזק במניית אנבידיה, ויוק אריה, אנליסט המניות של בנק אוף אמריקה חזר היום על כך שאנבידיה היא הבחירה המובילה שלו לשנת 2025 לקראת הדוח הרבעוני שעשוי לשמש כזרז (26 בפברואר). 

בבנק צופים לצמיחה שנתית של 60% במכירות בתחום מרכזי הנתונים מציינים את כנס GTC הקרוב (מרץ 2025). "הכנס צפוי לעורר עניין רב סביב מוצרים חדשים ופיתוחים טכנולוגיים, כולל GB300 ורובוטיקה מבוססת AI". 

בבנק מציינים ש"המניה נסחרת לפי מכפיל רווח של 26 לשנת 2025, בטווח התחתון  ההיסטורי שלה. השקעות בענן נותרות חזקות - חרף שיפורים במודלים מתחרים כמו DeepSeek, אין שינוי משמעותי בכוונות ההשקעה של לקוחות מרכזיים כמו מיקרוסופט ומטא".

בבנק מזהירים עם זאת שהשפעות גאו-פוליטיות - מגבלות יצוא למוצרים הקשורים ל-AI לסין צפויות להוות אתגר, "אך ביקוש חזק בארה"ב ובמערב צפוי לקזז השפעות שליליות". 

לגבי אמזון, בבנק נותנים למניה מחיר יעד של 255 דולר, 7% יותר ממחירה הנוכחי. בבנק אופטימיים בעיקר לגבי ביצועי AWS והתרחבות השימוש ב-AI, לצד יציבות וצמיחה בקמעונאות ובפרסום. אמנם קיימים סיכונים רגולטוריים ומאקרו-כלכליים, אך הבנק ממליץ לרכוש את המניה על בסיס הצמיחה הצפויה והאסטרטגיה העסקית של אמזון.  

הבנק צופה שברבעון הרביעי ההכנסות יהיו 187 מיליארד דולר, בהתאם לציפיות השוק, הרווח תפעולי צפוי יהיה מעל הצפי, 19.7 מיליארד דולר והצמיחה בשירותי הענן תזנק ב-20% וזאת, בהובלת ביקוש מוגבר לשירותי ענן ול-AI, שותפות עם Anthropic והשקעות ב Trainium (שבבי AI ייעודיים) יחזקו את הצמיחה.

"בתחום הקמעונאות, אמזון חוותה עונת חגים מוצלחת", מציינים בבנק, "עם גידול של 8% במכירות בצפון אמריקה, החברה תציג שיפור ברווחיות באמצעות ייעול משלוחים וצמצום גידול בכוח אדם עונתי, גם הצמיחה המתמשכת בתחום הפרסום הדיגיטלי , תורמת לשיפור ברווחיות". 

בבנק מזהירים עם זאת מפני מספר השפעות רגולטוריות וסיכונים: "ישנה אי-ודאות סביב השפעת מכסים חדשים על מוצרים מסין ומקסיקו, עלייה בתחרות מצד Temu ו-Shein, אך אמזון צפויה להישאר מובילה, גידול בהוצאות פחת של AWS עלול ללחוץ על הרווחיות".