ראפיד (Rapyd) חברת התשלומים הישראלית המתחרה בסטרייפ, מנהלת משא ומתן לגיוס 300 מיליון דולר לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר, כך דיווח בלומברג בליל שבת. מדובר בירידה של יותר מ- 60% ביחס לשווי של 9 מיליארד דולר אותו קיבלה בשיא ימי בועת ההייטק בקיץ 2021. ראפיד הפכה להצלחה מסחררת של בועת ההייטק בשנים 2022-2020, והיא הפיקה מסיבות ענק ראוותניות בתקציבים של מיליוני דולרים, שכרה שטחים נרחבים במגדלי עזריאלי והמנכ"ל, אריק שטילמן, שחרר חדשות לבקרים הצהרות חד משמעיות ואופטימיות לגבי צמיחתה של החברה.
● האמירה שטלטלה באחת את השווקים והשאלה: האם מכאן תגיע המהפכה הבאה
● עוקפת בסיבוב: הנתונים המפתיעים של האוניברסיטה הפתוחה
החברה הישראלית הפכה לענקית תשלומים בינלאומית בתחילת העשור כשהיא מאתגרת ענקיות תשלומים כמו סטרייפ ופייפאל, בין השאר בזכות העובדה שהציעה לעסקים קטנים, בינוניים וגדולים מחוץ לארה"ב את היכולת לקבל תשלומים ממספר ערוצים גדול יותר. כך, היא מאפשרת לחברות לקבל תשלומים ולפדות כסף ממקורות רבים כמו בנקים, חברות אשראי, ארנקים דיגיטליים וחברות תשלומים, חלקם בשווי נישה כמו דרום מזרח אסיה והמזרח התיכון. לחברה משרדים גדולים בתל אביב, לונדון ומשרד ענק בדובאי שנפתח ב- 2022, אז גויסו לו יותר ממאה עובדים. בתל אביב, שכרה ראפיד מקובצת עזריאלי למשך חמש שנים משרדים על שטח של 27,500 מ"ר במגדל המשולש ובמגדל הספירלה הנמצא בשלבי בנייה, בסכום כולל של 250 מיליון שקל.
מאז פרוץ המשבר בהייטק העולמי בשל עליית הריביות בארה"ב החל ממרץ 2022, ניהלה ראפיד מספר סבבי פיטורים: בנובמבר 2022 פיטרה כמה עשרות עובדים, ככל הנראה בשל כפילויות של תפקידים לאחר רכישת חברת תשלומים באיסלנד; באוגוסט 2023 פיטרה כ- 20% מעובדי החברה בעולם, בהם גם בישראל; ולאחר מכן, בחודש יוני 2024 פיטרה עוד כ- 30 עובדים, מתוך 800 עובדי החברה נכון לקיץ האחרון. כיום, רשומים ברשת החברתית לעובדים לינקדאין כ- 630 עובדים בחברה.
במהלך שלוש שנות המשבר בהייטק, התכווצו שוויין של חדי קרן רבים, וביתר שאת של חברות פינטק שספגו את ירידת השווי הגדולה ביותר מבין ענפי הטכנולוגיה. חברות פינטק נוספות נאלצו לספוג ירידת שווי גדולות בכל פעם בהם ביקשו לגייס סיבוב הון חדש. סטרייפ נאלצה להפחית בשוויה מ-74 מיליארד דולר בשנות הבועה לכ-50 מיליארד בשנה שעברה; חברת ה"קנה עכשיו, שלם אח"כ" השבדית קלרנה, קיצצה בבת אחת את שוויה מ- 45 מיליארד דולר ל- 6.7 מיליארד כבר ב- 2022. מאחר ומדובר בחברות פרטיות, שווין נותר קבוע כל עוד הן לא מגייסות הון חדש, אלא שכעת - לפי הדיווחים - ראפיד מעוניינת לרכוש חברה חדשה ועל כן היא נאלצת לספוג לראשונה מזה שלוש וחצי שנים עדכון של השווי.
בין המשקיעים בחברה, שנוסדה לפני תשע שנים, טארגט גלובל - קרן אירופאית המנוהלת בידי שותפים ישראלים, שהובילה את הסיבוב הקודם לפי שווי של 9 מיליארד דולר, ג'נרל קטליסט, קוטו (Coatue), סופטבנק טל ונצ'רס, ודוראבל קפיטל פרטנרס, כך על פי אתר המחקר PitchBook.
החברה לא הגיבה לפניית גלובס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.