כמעט שנה חלפה מאז נודע כי חברת האג"ח ספיר קורפ, שבשליטת המיליארדר אלכס ספיר ובני משפחתו, מקדמת הסדר חוב מול הנושים שלה בישראל. החברה הפועלת בתחום הנדל"ן בארה"ב, דיווחה בשלהי חודש מאי 2024 כי בכוונתה לפנות למחזיקי שתי סדרות האג"ח שלה (חוב כולל של כ-465 מיליון שקל) בהצעה למתווה פריסת החוב. בד בבד ציינו רואי החשבון של החברה בדוחותיה הכספיים כי קיימים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה כ"עסק חי".
● התוכנית לעזה שמסעירה את העולם נכתבה חודשים לפני שטראמפ ניצח בבחירות
● התביעה החריגה של סייבריזן נגד המשקיעים הגדולים
אלכס ספיר הוא בנו של איש העסקים המנוח תמיר ספיר, שהונו הוערך במיליארדים. אביו נולד בגיאורגיה ועלה לישראל בשנות ה-70, לאחר מכן היגר לאירופה ובהמשך לארה"ב. ספיר נחשב מקורב לנשיא הנבחר של ארה"ב, דונלד טראמפ, ולשניים היו בעבר עסקי נדל"ן משותפים במנהטן.
מבדיקת גלובס עולה כי ספיר קורפ מצפה לאשר בתוך מספר שבועות, עד כחודש ימים, את מתווה הסדר החוב שתכליתו דחייה במועד התשלום של אחת משתי סדרות האג"ח שלה (י"ח), לצד תשלום תוספת ריבית למחזיקי הסדרה, וכן תיקון שטר הנאמנות של הסדרה השנייה שלה (י"ט).
שופט ביהמ"ש המחוזי בתל אביב, חגי ברנר, הורה ביום שני השבוע לרשות ניירות ערך ולממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (במשרד המשפטים), להציג את עמדתם לגבי ההסדר המתגבש. זאת לצורך כינוס אסיפת נושים (בסדרה י"ח) לאישור ההסדר, שהגישו עורכי הדין של החברה, אמיר ברטוב וניצן כץ. סדרה י"ח של ספיר קורפ נסחרת כיום בתשואה לפדיון של 10% ומתוכה נותרו לפירעון 146 מיליון שקל. הסדרה השנייה שהנפיקה החברה, י"ט, נסחרת בתשואה לפדיון נמוכה יחסית של 5.4%, וממנה נותרו לפירעון 318 מיליון שקל.
מימוש מלון לטובת האג"ח לא יצא לפועל
אשתקד החלה ספיר קורפ לחפש חלופות שיאפשרו את פירעון החוב לאג"ח י"ח, שנקבע ליולי באותה שנה, כולל בדיקת האפשרות למכירת מלון ברחוב קרוסבי ברובע סוהו שבמנהטן המשועבד לה ("SOHO־NOMO"). שוויו של המלון בספרי החברה מוערך ב-165 מיליון דולר, כאשר השיעבוד הישיר עליו הוא למחזיקי אג"ח י"ט (בשווי של 84.7 מיליון דולר), והיתרה, ככל שתהיה, למחזיקי אג"ח י"ח. עם זאת, בינתיים ספיר קורפ לא הצליחה למצוא רוכש למלון.
נכון לסוף הרבעון השלישי אשתקד, עמד שווי נכסיה של ספיר קורפ על 190 מיליון דולר, בעוד ההתחייבויות שלה היו בסכום נמוך יותר של 145 מיליון דולר. החברה ציינה בבקשה לביהמ"ש כי למרות קשייה לעמוד בתשלומים למחזיקי אג"ח י"ח, היא עומדת בכל ההתחייבויות כלפי מחזיקי סדרה י"ט, לרבות שירות שוטף של חובותיה.
שיעבודים על נכסים במנהטן ומיאמי
על פי מתווה ההסדר שמבקשת ספיר קורפ לאשר, החברה תשלם את תשלומי הריבית שנצברו לסדרה י"ח אשתקד וטרם שולמו, ולאחר מכן יבוצע תשלום ריבית שני ב-30 בנובמבר השנה, בסכום של עד 2 מיליון דולר. פירעון האג"ח מסדרה זו יידחה ליוני 2026 (דחייה של שנתיים ביחס למועד המקורי). בתמורה לאישור ההסכם יקבלו המחזיקים ריבית שנתית של 8.5% על יתרת החוב, שהיא תוספת של 2.5% לריבית הקיימת.
בנוסף לכך, הבעלים ספיר מתחייב להזרים לחברה 8 מיליון דולר, שבאמצעותם ייפרעו תשלומי הריבית הראשון והשני למחזיקי האג"ח. מעבר לכך מעמיד ספיר התחייבות כספית נוספת שהוגדרה כ"עצמאית, בלתי תלויה, בלתי ניתנת לקיזוז ובלתי חוזרת", לטובת מחזיקי האג"ח, לשלם להם עד 6 מיליון דולר, או יתרת החוב במועד התשלום האחרון למחזיקים (הנמוך מבין השניים). בנוסף יירשמו שיעבודים נוספים כלפי הנאמן ומחזיקי איגרות החוב בזכויות במלון במנהטן ובקרקע של החברה במיאמי, שאותה רוצה ספיר קורפ לפתח.
ספיר קורפ הפועלת בתחום הנדל"ן בארה"ב גייסה כאמור את סדרות האג"ח שלה בשוק הישראלי. החברה עברה מספר גלגולים בבורסה בארץ, עד שב-2020 הפכה לחברה פרטית בשליטתו המלאה של ספיר. זאת אחרי שמספר שנים קודם לכן רכש ספיר את חלקו של גיסו, רותם רוזן, בחברה המשותפת של שניהם, אשר פעלה אז בשם ASRR.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.