משבר הדרכונים: התורים ה"סודיים" באתר רשות האוכלוסין

מי שייכנס ללשונית "בקשה לדרכון או לת"ז ביומטריים ללא שינוי פרטים" באתר רשות האוכלוסין, יראה מספר תורים מצומצם מאוד במספר לשכות קטן בארץ, ורק לטווח קרוב מאוד • תחת הלשונית "בקשה לדרכון ביומטרי", שלכאורה מציינת בקשה להנפקת דרכון ביומטרי חדש, ישנן לא פחות מ־46 לשכות זמינות • בפועל, למרות השמות השונים, אין שום הבדל בין התורים

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock
דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מי שנכנס לאתר GoVisit של רשות האוכלוסין במטרה לקבוע תור לדרכון, ייתקל בבעיה. אם הוא ייכנס ללשונית "בקשה לדרכון או לתעודת זהות ביומטריים ללא שינוי פרטים" יעמדו בפניו מספר תורים מצומצם מאוד במספר לשכות קטן בארץ ורק לטווח קרוב מאוד. אך במקביל, תחת לשונית אחרת ובשם מבלבל, "מתחבאים" תורים רבים לחודשים הקרובים.

קיבלו אישור מל"ג: אלה שני בתי הספר לרפואה החדשים שיוקמו בארץ 
ראיון | דוח מבקר המדינה: רק 11% מהמפונים קיבלו טיפול נפשי אחרי ה-7 באוקטובר 

מבדיקת גלובס, נכון לכתיבת שורת אלה, כניסה ללשונית "בקשה לדרכון או לתעודת זהות ביומטריים ללא שינוי פרטים" באתר הממשלתי לקביעת תורים GoVisit, ישנם שני סניפים זמינים בלבד של רשות האוכלוסין: באשקלון ובהר חומה בירושלים. שניהם אך ורק ליום למחרת. מי שגר באזורים אחרים או לא זמין לחידוש דרכון פיזי ביום למחרת, עלול לחשוב שבזאת תמו אפשרויותיו לחידוש דרכון וכי אין תורים כלל. אך תחת הלשונית "בקשה לדרכון ביומטרי", שלכאורה מציינת בקשה להנפקת דרכון ביומטרי חדש למי שזקוק לכך - ישנן לא פחות מ־46 לשכות זמינות. חלקן לימים הקרובים ולהמשך החודש. היתר לטווח ארוך יותר.

כך שבפועל, למרות השמות השונים והמבלבלים של הלשוניות באתר, רשות האוכלוסין מעידה שאין שום הבדל בין התורים השונים. שניהם מאפשרים לבצע את כל הפעולות, לרבות הנפקת דרכון ביומטרי לראשונה או חידוש הדרכון הקיים ל־10 שנים. לשונית "ללא שינוי פרטים" נועדה לתורים קצרי־טווח, מהיום להיום או מהיום למחר למי שזקוק לתור בדחיפות; ולשונית "בקשה לדרכון" נועדה לתורים ארוכי־טווח יותר, לרבות חודשים קדימה - אך באפשרות זו זמינים תורים לימים הקרובים.

אז מה המקור לפער, אליו רוב הציבור אינם מודעים? על פי רשות האוכלוסין, בעבר היה הבדל בין הבקשות והן אכן שימשו לצרכים שונים. אך היום ניתן לבצע את כל הבקשות בכל אחד מסוגי התורים. אז למה הושארו הלשוניות בעלות השם המבלבל? לא ברור, אך בעקבות פניית גלובס, ברשות האוכלוסין מבטיחים כי ישפרו את ההנגשה לציבור.