בנק ישראל הותיר היום (ב') את הריבית על כנה ברמה של 4.5%, בהתאם לתחזיות המוקדמות. זאת הפעם התשיעית ברציפות בה הבנק המרכזי מותיר את הריבית במשק ללא שינוי, כאשר הפעם האחרונה בה הוריד את הריבית הייתה בינואר 2024, אז היא ירדה ב-0.25%.
● המפקח שם ברקס לבנקים: לא יוכלו להגדיל את חלוקת הדיבידנד
● מאחורי הקלעים של החלטת הריבית: מה קורה בחדר הסגור, ומתי אוכלים צהריים?
החלטת הבנק המרכזי לא הפתיעה את התחזיות המוקדמות. שיעור האינפלציה הגבוה בישראל (3.8%) עומד מעל הגבול העליון של יעד יציבות המחירים בישראל ואינו מאפשר הקלות מוניטריות במשק.
עם זאת, הזינוק החד שנרשם באינפלציה במדד המחירים לצרכן של חודש ינואר שיקף בעיקר את גל ההתייקרויות שחלקן נבעו מהחלטות ממשלתיות, כך שהכלכלנים הבכירים במשק מעריכים כי בחודשים הבאים האינפלציה בישראל תתכנס אל עבר יעד בנק ישראל ותייצר סביבה כלכלית שמאפשרת הפחתת ריבית.
"תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה"
עם הכרזת החלטת הבנק המרכזי, חברי הוועדה המוניטרית בבנק ישראל התייחסו להחלטתם: "על רקע המשך הלחימה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי-הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקאלית".
עוד התייחסו בבנק ישראל לסביבה הכלכלית בישראל: "הפעילות הכלכלית במשק ממשיכה להתאושש באופן מתון על רקע ההתפתחויות הגאו-פוליטיות. בהתאם לציפיות, השיעור השנתי של האינפלציה עלה, גם בשל העלאות המסים, והוא שוהה מעל הגבול העליון של היעד וצפוי להיכנס לתוך תחום היעד במחצית השנייה של השנה.
"ברביע הרביעי קצב הצמיחה התמתן ושיקף בעיקר מגבלות היצע מתמשכות. פרמיית הסיכון של המשק הוסיפה לרדת, אם כי עדיין נותרה גבוהה בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה. מדד המחירים לצרכן ירד בחודש דצמבר ב-0.3%, ובחודש ינואר עלה ב-0.6%. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עמדה על 3.8%, מעל הגבול העליון של היעד. בניכוי אנרגיה ופו"י, השיעור השנתי של האינפלציה עמד על 3.9%. שיעור אינפלציית הרכיבים הבלתי סחירים הסתכם ב-4.1% ב-12 החודשים האחרונים, ושיעור אינפלציית הרכיבים הסחירים עמד על 3.4%.
"על-פי הערכות החזאים, האינפלציה צפויה להיכנס אל חלקו העליון של תחום היעד במחצית השנייה של השנה. הציפיות לאינפלציה שנה קדימה מהמקורות השונים נמצאות בתוך תחום היעד. הציפיות לשנה השנייה ואילך המשיכו לשהות בתוך תחום היעד. להערכת הוועדה, קיימים מספר סיכונים להאצה אפשרית באינפלציה או לאי-התכנסותה ליעד: ההתפתחויות הגאו-פוליטיות והשפעותיהן על הפעילות במשק, מגבלות היצע מתמשכות, תנודתיות בשקל וההתפתחויות הפיסקאליות.
"מאז החלטת הריבית האחרונה, נרשם ייסוף בשיעור של כ-1.9% בערכו של השקל מול הדולר. השקל יוסף גם מול האירו, בשיעור של 1.3% ובמונחים נומינליים אפקטיביים יוסף השקל ב-1%".
הערכות: בנק ישראל יפחית את הריבית במחצית השנייה של השנה
מודי שפריר, אסטרטג שווקי ראשי בבנק הפועלים, מסביר: "אנו נותרים בהערכתנו כי העלייה החדה והרוחבית באינפלציה בינואר (גם בנטרול פעולות הממשלה), והציפייה להמשך סביבת אינפלציה גבוהה בחודשים הקרובים, תוביל לכך שהריבית תיוותר על כנה עד למחצית השנייה של 2025. השוק צופה עתה הורדת ריבית ראשונה באוגוסט 2025 (וכ-40% סיכוי לכך שהריבית תרד עד חודש מאי), וכי הריבית בעוד שנה תעמוד על רמה של 3.80% בעוד שנה".
מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס, מצטרף לדברי שפריר ומציין: "סביבת המאקרו בישראל אומנם השתפרה מאז ההחלטה האחרונה, אך סביר שבבנק ישראל יעדיפו להמתין ולראות את מדדי המחירים בחודשיים-שלושה הקרובים, הצפויים להישאר גבוהים יחסית, לפני שיוציאו לפועל הפחתת ריבית. מבחינת התמחור בשווקים (IRS) - המשקיעים מגלמים הסתברות של כ-92% להפחתת ריבית כבר בחודש ביולי".
בלידר שוקי הון אף סבורים כי בנק ישראל יפחית את הריבית כבר בהחלטת הריבית של חודש מאי. במקביל הם מתייחסים לנתוני הצמיחה של הרבעון האחרון בישראל ומציינים כי "מבחינת בנק ישראל, צמיחה איטית וירידה בצריכה השוטפת ברבעון הרביעי אמורה לתמוך בהורדת ריבית בעתיד, אך בנק ישראל יעדיף להמתין ולבחון את נתוני הרבעון הראשון ובעיקר את סביבת האינפלציה. אנו צופים הורדת ריבית ב-26.5".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.