כמה משאיות סיוע הומניטרי נכנסו לרצועה כשבן גביר ישב בממשלה?

יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר המעיט בכמות הסיוע ההומניטרי שנכנס לעזה כשהיה שר, אך הנתונים גלויים לכל • המשרוקית של גלובס

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית ("שבע תשע", 103FM, 16.2.25) / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
איתמר בן גביר, עוצמה יהודית ("שבע תשע", 103FM, 16.2.25) / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

להגדרות הציונים לחצו כאן

נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד

אחת הביקורות עמן מתמודד יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר היא על כך שהוא הסכים להישאר בממשלה על שלל צעדים שנוגדים את עמדותיו, אך בחר להתפטר כשהממשלה הגיעה להסכם שישחרר חטופים. בן גביר הכחיש את הטענה ב־103FM: "אם זה היה תלוי בי, כולם היו חוזרים כבר לפני שנה", אמר. המראיין אודי סגל תהה איך זה, אם בזמן שהוא ישב בממשלה נכנסו לעזה 60 אלף משאיות סיוע הומניטרי. "כשאני הייתי בממשלה, לא נכנסו 60 אלף משאיות", השיב על כך בן גביר. אז מי צודק? 

המשרוקית | בן גביר התפטר: האם היקף הנרצחים בחברה הערבית ירד בתקופתו?
המשרוקית | בלשכת בן גביר טוענים שהנגשת הנתונים השתפרה תחתיו. המספרים מראים אחרת

למרבה הנוחות, מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש) מפרסם נתונים רשמיים בעניין, ואף הקים אתר אינטרנט באנגלית וערבית תחת הכותרת: "מאמצים הומניטריים של ישראל". האתר הזה מספק, בין היתר, נתונים על נתיבי כניסת הסיוע וגם על מספר משאיות שנכנסו.

בן גביר ישב בממשלה בפרוץ המלחמה ב־7 באוקטובר 2023, והתפטרותו נכנסה לתוקף ב־21 בינואר 2025. נתוני המתפ"ש מספקים טווח זמנים מפרוץ המלחמה ועד ל־17 בינואר, כלומר חפיפה כמעט מלאה.

אז מה אומרים הנתונים? אם נרצה לעשות חסד עם בן גביר, אכן לא נכנסו 60 אלף משאיות בתקופה הזו, אבל זה פשוט כי נכנסו יותר מכך: לפי נתוני המתפ"ש, 65,749 משאיות נכנסו דרך היבשה, ועוד 725 משאיות נכנסו דרך הים. בסך־הכול מדובר ב־66,474 משאיות שנכנסו כשבן גביר היה עדיין שר בממשלה, שמגיעות לסיוע הומניטרי במשקל 1.3 מיליון טון.

ישראל גם התגאתה בנתונים האלה בזירה הבינלאומית: ב־17 בדצמבר 2024, כשבן גביר עודו ישב בממשלה, משרד החוץ פרסם בחשבונותיו באנגלית ברשתות החברתיות: "מעל 1,200,000 טון של אוכל וסיוע, במעל 60 אלף משאיות נכנסו לעזה מתחילת המלחמה". כשהתקשורת דיווחה שנכנסו 60 אלף משאיות, משרד החוץ שיתף זאת בשמחה.

פנינו לבן גביר עם הנתונים, ומטעמו נמסר כי "מהנתונים שהתקבלו בקבינט, לא נכנסו 60 אלף משאיות", ו"לא עדכנו אותי כחבר קבינט, ומעולם לא נמסר נתון לגבי כניסת 600, 500 וגם לא על 400 משאיות סיוע ביום. הדבר היחידי שעודכנתי עליו היה 300 משאיות (גם זה יותר מדי)" (התגובה המלאה מופיעה בבדיקה המלאה למטה).

אין לנו אפשרות לדעת מה נאמר בישיבות הקבינט, אבל בתגובה של בן גביר יש שתי בעיות. ראשית, כפי שהראינו, לא צריך להיות חבר קבינט כדי להיחשף לנתונים האלה. הם פורסמו באופן גלוי על־ידי גופים רשמיים ושותפו על־ידי משרד החוץ לעולם כולו. שנית, תקופת המלחמה ידעה 470 ימים של בן גביר בקבינט. בממוצע, מדובר ב־140 משאיות שנכנסו ביום, כך שהטיעון שלו לגבי 300 משאיות ביום לא סותר את הנתונים הרשמיים. על פערים אלה הוא כבר לא הגיב.

בשורה התחתונה: דברי בן גביר לא נכונים. לפי נתוני המתפ"ש, בזמן ישיבת בן גביר בממשלה נכנסו לעזה יותר מ־66 אלף משאיות סיוע הומניטרי, במשקל 1.3 מיליון טון. 

תחקיר: יובל אינהורן

לבדיקה המלאה לחצו כאן

שם: איתמר בן גביר
מפלגה: עוצמה יהודית
תוכנית: "שבע תשע"
ציטוט: "כשהייתי בממשלה לא נכנסו 60 אלף משאיות (סיוע לעזה)"
תאריך: 16.2.25
ציון: לא נכון
ח"כ איתמר בן גביר התראיין ל-103FM ועומת עם הטענות לפיהן הוא בחר "להפקיר" את החטופים בעזה. בן גביר דחה בתוקף את ההאשמות והשיב כי אילו זה היה תלוי בו, "כולם היו חוזרים כבר לפני שנה". המראיין, אודי סגל, הטיח בו שלמרות הצהרותיו, בן גביר ישב בממשלה שביצעה צעדים שמנוגדים לגישת בן גביר להחזרת החטופים - והכניסה סיוע הומניטרי לרצועה: "בזמן שאתה היית בממשלה נכנסו 60 אלף משאיות, בזמן התקופה שאתה היית בממשלה". על כך בן גביר השיב: "לא, לא, לא, כשאני הייתי בממשלה לא נכנסו 60 אלף משאיות". בדקנו האם נכנסו 60 אלף משאיות של סיוע הומניטרי לעזה בזמן שבן גביר ישב בממשלה.
גוף ישראלי רשמי שמפרסם נתונים בעניין הסיוע ההומניטרי לעזה הוא מתאם פעולת הממשלה בשטחים (מתפ"ש), שאף הקים לטובת העניין אתר אינטרנט ייעודי באנגלית ובערבית בשם: "מאמצים הומניטריים של ישראל". באתר ניתן למצוא סיכום שבועי של נתוני הסיוע, שכוללים, למשל, את מספר המשאיות שנכנסו בכל יום, את מספר המאפות הפעילות בכל אזור ברצועה ואף את מספר הפיתות הנאפות ביום. כמו כן, באתר מוצגים גם נתונים מצטברים בהתאם לטווח תאריכים לפי בחירה, גם של הסיוע ההומניטרי הכולל וגם בפילוח לפי נתיב הכניסה שלו (במשקל של טון וביחידות): נתיב יבשתי (משאיות), אווירי (סיוע מוצנח) וימי (שנפרק גם הוא למשאיות).
היות שבן גביר דיבר על זמן כהונתו בממשלה, טווח התאריכים צריך לכלול רק את התקופה שבה בן גביר ישב בממשלה. בן גביר כמובן כיהן כשר עם פרוץ המלחמה ב־7 באוקטובר 2023, ולכן זו נקודת ההתחלה. בן גביר ושרי עוצמה יהודית הגישו את מכתב התפטרותם מהממשלה ב־19 בינואר 2025, התפטרות שנכנסה לתוקף יומיים לאחר מכן, ב־21 בינואר 2025.
באתר של מתפ"ש מופיע סיכום של הנתונים מתחילת המלחמה ועד 17 בינואר 2025, יומיים לפני הגשת מכתב ההתפטרות של בן גביר. כלומר, טווח התאריכים מתאים.
ומה אומרים הנתונים? לפי מתפ"ש - ובניגוד לדבריו של בן גביר - בתקופת ישיבתו בממשלה נכנסו 65,749 משאיות בנתיב היבשתי ועוד 725 משאיות שפרקו ציוד מהסיוע שהגיע בדרך ימית. בסך־הכול, 66,474 משאיות שנכנסו בזמן תקופת כהונתו של בן גביר. במונחי משקל, מדובר על כ-1.3 מיליון טון.
הנתונים, אגב, לא התפרסמו רק באתר של מתפ"ש. ב־17 בדצמבר 2024, משרד החוץ הישראלי פרסם בעצמו בחשבונותיו באנגלית ברשתות החברתיות ש"מעל 1,200,000 טון של של אוכל וסיוע במעל 60,000 משאיות נכנסו לעזה מתחילת המלחמה". יומיים לאחר מכן דווח גם בתקשורת כי "מפרוץ המלחמה נכנסו לרצועה מעל ל-60 אלף משאיות" - ומשרד החוץ בעצמו שיתף את הכתבה.
כשפנינו עם הנתונים לבן גביר, הוא השיב כי "מהנתונים שהתקבלו בקבינט, לא נכנסו 60,000 משאיות. אינני מכיר נתון כזה" וכן ש"לא עדכנו אותי כחבר קבינט, ומעולם לא נמסר נתון לגבי כניסת 600, 500 וגם לא על 400 משאיות סיוע ביום. הדבר היחיד שעודכנתי עליו היה 300 משאיות (גם זה יותר מדי)" (התגובה המלאה תובא בהמשך).
אנו כמובן לא יכולים לדעת מה נאמר בחדרים הסגורים בדיוני הקבינט, אבל בכל זאת כדאי להתייחס לטענות שהעלה בן גביר.
ראשית, לגבי הטענה שבן גביר לא עודכן על כך שנכנסו 60 אלף משאיות לרצועה: כפי שהראינו, הנתון פורסם על־ידי גופים רשמיים במדינה באופן נגיש ופתוח לכל, ובנוסף הוא דווח גם בתקשורת ושותף ברשתות החברתיות על־ידי משרד החוץ הישראלי. כלומר, ניתן להיחשף לנתון הזה גם בלי לשבת בדיוני הקבינט.
שנית, הטענה של בן גביר שבתקופתו אושרה הכנסה של 300 משאיות ביום לכל היותר (לדברי בן גביר, למרות התנגדותו למהלך) - לא סותרת את הנתון לפיו במשך כהונתו מאז תחילת המלחמה - תקופה של 470 ימים - נכנסו בסך־הכול 66 אלף משאיות לרצועה (בחישוב גס, מדובר על כניסה יומית ממוצעת של 140 משאיות). על טענה זו לא קיבלנו תשובה מבן גביר. כמו כן, בן גביר גם לא השיב לשאלתנו בדבר מספר המשאיות הכולל שעליו הוא כן עודכן בקבינט, לשיטתו.
התגובה המלאה של ח"כ איתמר בן גביר: "מהנתונים שהתקבלו בקבינט, לא נכנסו 60,000 משאיות. אינני מכיר נתון כזה. מה שאני כן מכיר הוא שנכנסו משאיות סיוע, ואני תמיד הצבעתי נגד זה. תמיד טענו בפניי שברגע שנשיא ארה"ב ביידן יעזוב, המצב ייראה אחרת. אבל החומרה האמיתית היא שביידן עזב, והמדיניות נשארה כפי שהיא.
"לא עדכנו אותי כחבר קבינט, ומעולם לא נמסר נתון לגבי כניסת 600, 500 וגם לא על 400 משאיות סיוע ביום. הדבר היחיד שעודכנתי עליו היה 300 משאיות (גם זה יותר מדי). וגם על כך הצבעתי נגד. היחיד שהצביע נגד. ובכל מקרה, נאמר שעכשיו ביידן וחייבים, וכשיבוא טראמפ יהיה אחרת - אז הנה, טראמפ הגיע, והממשלה מכפילה את הסיוע".
לסיכום, בניגוד לטענת בן גביר, בזמן כהונתו בממשלה נכנסו לרצועת עזה כ-66 אלף משאיות של סיוע הומניטרי, במשקל כולל של כ-1.3 מיליון טון. לכן דבריו של בן גביר לא נכונים.