יצרנית השבבים של המייסד הישראלי שחזרה לוול סטריט, אבל עם כוכבית

סנדיסק, אותה הקים אלי הררי, השלימה פיצול מ-Western Digital והחלה להיסחר כחברה עצמאית, לפי שווי של 7 מיליארד דולר • החברה רכשה בעבר בעסקת ענק את המתחרה M-Systems של דב מורן

מטה סנדיסק בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock
מטה סנדיסק בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

חברת טכנולוגיה חדשה-ישנה הצטרפה השבוע למסחר בוול סטריט: סנדיסק, יצרנית שבבים ומוצרים לזיכרון ואחסון בטכנולוגיית NAND Flash, השלימה את הפיצול שלה מחברת Western Digital  והחלה להיסחר כחברה עצמאית. זאת, כ-9 שנים אחרי שנמחקה מהמסחר בשל רכישתה. בעוד שהרכישה בוצעה לפי שווי של 19 מיליארד דולר לסנדיסק, החזרה למסחר היא לפי שווי של כ-7 מיליארד דולר בלבד. מניית סנדיסק נכנסת למדד S&P SmallCap 600, שכולל חברות בשווי שבין 1-7.4 מיליארד דולר.

החותר שהפך למהנדס ועזר להפוך את אנבידיה לחברה של 3 טריליון דולר
500 מיליארד דולר: השקעת הענק של אפל בארה"ב

לסנדיסק יש קשר הדוק לישראל: אחד ממקימי החברה ב-1988 היה הישראלי-אמריקאי אלי הררי, שניהל אותה במשך 22 שנה, עד לפרישתו ב-2010. עוד לפני פרישתו, הוא הוביל את רכישת המתחרה הישראלית M-Systems של דב מורן, החברה שפיתחה לראשונה דיסק און קי, בתמורה לכ-1.6 מיליארד דולר. בעבר, סנדיסק גם הייתה בעלת מניות בולטת ולקוחה משמעותית של יצרנית השבבים טאואר , והררי היה גם זה שעשה את החיבור בין החברה לבין המנכ"ל ראסל אלוואנגר, שכיום מנהל אותה כבר קרוב ל-20 שנה.

בעקבות רכישת אם-סיסטמס, לסנדיסק יש עד היום פעילות בישראל, ולפי דוחות ווסטרן דיגיטל ממנה היא התפצלה, הפעילות היא מחקר ופיתוח בתחום ה -Flash, בכפר סבא ובתפן. לא נכתב כמה עובדים יש לה בישראל, אך לפני כשנתיים ההערכות היו שישנם כמה מאות, וייתכן שכיום מספרם קטן יותר .

הכנסות סנדיסק נשחקו בשנים האחרונות

הסיבה לירידת השווי של סנדיסק נמצאת בתוצאות הפיננסיות שלה, שבשנים האחרונות מצביעות על שחיקה. לפי מצגת שפורסמה לקראת החזרה למסחר, הכנסות החברה ירדו בשנת הכספים 2023 ב-37.6% ל-6.1 מיליארד דולר, ועלו ב-9.5% ב-2024 לכ-6.7 מיליארד דולר. במחצית הראשונה של שנת הכספים 2025 ההכנסות היו כ-3.76 מיליארד דולר. בשורה התחתונה, החברה עברה מרווח נקי Non-GAAP של 1.1 מיליארד דולר ב-2022 להפסדים בשנתיים שלאחר מכן, ורשמה רווח נקי במחצית הראשונה של 2025. גם התזרים החופשי הפך לשלילי מאז 2022. סנדיסק מגיעה לשוק הציבורי עם חוב נטו של 604 מיליון דולר.  

ברבעון השלישי של שנת הכספים החברה מצפה להכנסות של 1.55-1.65 מיליארד דולר, עם רווחיות גולמית Non-GAAP  של 21.5%-23.5% והפסד נקי Non-GAAP  בסך 30-45 סנט למניה. עם זאת, בסנדיסק מביעים אופטימיות ומציינים שהשוק אליו הם פונים מתקרב ל-100 מיליארד דולר ויש בו מנועי צמיחה מגוונים, כאשר ה-AI מרחיב את הביקוש. לדבריהם החברה תוכל לייצר ערך לבעלי המניות בעזרת צמיחה בהכנסות בדחיפת ה -AI, וידאו והרכב האוטונומי, הרחבת שולי הרווח שלה ואופטימיזציה של ההוצאות ההוניות.

המנכ"ל, דיוויד גוקלר, מסר כי "אנחנו פועלים בשווקים חזקים וצומחים, ויש לפנינו הזדמנות עצומה להרחיב את התפקיד שלנו כמובילה עולמית בחדשנות של זיכרונות Flash. סנדיסק החדשה יכולה לעצב ולהביא לשינוי בעולם הדיגיטלי בו אנו חיים".